Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut, ieri moţiunea simplă, iniţiate de 64 de deputaţi PD-L, intitulată "Populaţia rămâne fără căldură la iarnă - criza sistemului de termoficare".
Moţiunea a fost depusă la data de 3 septembrie, în prima zi a sesiunii ordinare de la Camera Deputaţilor, semnatarii susţinând că serviciul public de termoficare din majoritatea localităţilor ţării se confruntă cu o situaţie gravă.
Moţiunea privind termoficarea este prima dintr-o serie deja anunţată de democrat-liberali, preşedintele PD-L, Emil Boc, afirmând că, în următoarele două luni, formaţiunea politică pe care o conduce va iniţia cinci moţiuni simple pe educaţie, infrastructură, sănătate şi pe absorbţia fondurilor comunitare.
Moţiunea privind termoficarea este prima depusă de un partid parlamentar în ultima sesiune a Legislativului dinainte de alegerile din noiembrie.
Conform semnatarilor documentului, Guvernul Tăriceanu II se laudă cu creşterea economică şi a veniturilor cetăţenilor, dar îi lipseşte pe aceştia de un serviciu public la care aceştia au dreptul, încălcând Constituţia, care le garantează dreptul la o viaţă decentă.
Deputaţii PD-L susţin că, prin măsurile adoptate de Guvernul Tăriceanu I, în perioada 2006-2007, sistemul de încălzire centralizat a fost funcţional, iar preţul energiei termice furnizate populaţiei a fost suportabil pentru cetăţeni, fapt care a făcut ca numărul restanţierilor la întreţinere să scadă sub 5%.
În moţiune se afirmă că aceste măsuri au fost stopate după a doua jumătate a anului 2007, ministerele de resort (MIRA şi MEF) sistând punerea în aplicare a HG 462/2006 şi blocând, astfel, procesul de modernizare a sistemului centralizat de termoficare.
Semnatarii susţin că, "printr-un procedeu economic extrem de sinuos", Guvernul Tăriceanu II pregăteşte "colapsul sistemului de termoficare în defavoarea a milioane de români", deoarece nu a mai alocat prin buget sumele necesare de acoperire a cotei de 45% a costului combustibililor, în iarna anului 2007 circa 30% din sumele necesare nefiind achitate către administraţiile locale.
Totodată, democrat-liberalii arată că, în 2008, deşi suma prognozată necesară acoperirii costurilor, la preţul combustibilului din 2007, era de circa 700 de milioane, în buget au fost prevăzute doar 300 de milioane, fapt care a condus la situaţia ca multe primării să nu mai primească sumele stabilite pentru subvenţiile energiei termice - oraşe precum Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Braşov, Arad, Galaţi, Bucureşti, Mangalia şi multe altele.
Drept consecinţe, arată deputaţii PD-L, deoarece unele administraţii locale nu au putut să plătească sumele restante, distribuitorii de gaz metan au închis furnizarea de combustibil către centrale, ceea ce a generat şi probleme în livrarea apei calde în perioada de vară, mulţi români fiind lipsiţi de condiţii normale şi decente de viaţă, deşi ei îşi plătiseră corect facturile la întreţinere.
Tot, ieri, PSD a depus la Camera Deputaţilor moţiunea simplă "Guvernarea de Dreapta, un eşec pentru educaţie".
Prin moţiunea privitoare la educaţie, social-democraţii cer indexarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, oficializarea unei situaţii exacte a resurselor financiare cheltuite pentru educaţie, "în condiţiile în care resursele care există sunt folosite în scopuri electorale", analizarea rezultatelor examenelor şi testelor naţionale cu propuneri concrete de ameliorare a unora dintre consecinţele acestora, precum şi soluţii pentru retrocedările masive de şcoli şi grădiniţe.