DEPUTATUL ADRIAN GURZĂU: "Piaţa asigurărilor se află sub ameninţarea unor interese oculte"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2015

"Piaţa asigurărilor se află sub ameninţarea unor interese oculte"

"Limitarea despăgubirilor RCA are legătură cu punerea pe butuci a Astra", spune domnul Gurzău

Asiguratorii spun că legea nu respectă directivele europene

Plafonarea la 450.000 de lei a plăţilor pe care le poate face Fondul de garantare a asiguraţilor către un client cu poliţă RCA al unui asigurator aflat în faliment a fost adoptată, ieri, de deputaţi.

Deputatul PMP Adrian Gurzău, membru în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, consideră că limitarea sumelor garantate pentru RCA, în cazul societăţilor falimentare, are legătură, "categoric, cu punerea pe butuci a Astra, Carpatica Asig, poate Euroins, pentru simplul motiv că se doreşte coagularea portofoliilor acestora de către interese oculte".

Domnia sa ridică problema leadership-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Nu se poate ca preşedintele ASF să caute investitori pentru o societate pe care o menţine în perfuzii (n.r. Astra)", ne-a spus domnul Gurzău.

Recent, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a fost plecat în China, în căutarea unui investitor pentru preluarea Astra, aflată în administrare specială, de mai bine de un an de zile.

La rugămintea ziarului "BURSA" să precizeze care au fost rezultatele vizitei în China pentru găsirea unui investitor strategic pentru Astra, reprezentanţii ASF ne-au transmis: "Nu facem comentarii cu privire la acţiunile de contactare a investitorilor şi de prezentare a oportunităţilor pe piaţa românească până la finalizarea proiectelor".

Adrian Gurzău spune că perioada de graţie a lui Mişu Negriţoiu a trecut: "Mişu Negriţoiu a cerut înţelegere din partea pieţei, pentru a face ordine. Nu văd o îmbunătăţire şi nu şi-a respectat promisiunile.

Am văzut o implicare tendenţioasă a conducerii ASF pe piaţa asigurărilor.

ASF nu este o instituţie transparentă.

Preşedintele unei autorităţi trebuie să fie independent, nepărtinitor, să aplice legea şi spiritul ei, să dovedească abilităţi manageriale, să menţină credibilitatea.

ASF trebuie să fie un factor de stabilitate, nu de presiune pe piaţă, însă, în asigurări, avem conflicte între societăţile de asigurări şi brokeri, între service-uri şi asiguratori, între cetăţeni şi ASF.

Autoritatea de Supraveghere, în acest moment, este mai importantă decât BNR, însă nu face decât să gonească investitorii din această piaţă.

Există o listă lungă de persoane care au dubii legate de competenţa preşedintelui ASF. El nu a făcut decât să sporească organigrama, angajând rude şi asigurându-şi astfel liniştea din partea celor care ar trebui să îl controleze".

În opinia deputatului ar trebui demarate o analiză şi o curăţenie pe această piaţă, după ce comisiile parlamentare de anchetă de până acum au eşuat.

"În momentul de faţă, piaţa se află sub ameninţarea unor interese oculte ale unor jucători, în defavoarea cetăţenilor", a mai spus domnul Gurzău, precizând: "Conducerea ASF nu este în slujba cetăţenilor, a interesului naţional, ci a interesului personal".

Domnia sa se arată surprins de faptul că nimeni nu pune în discuţie acuzaţiile aduse lui Mişu Negriţoiu, în presă, întrucât "alţii au fost luaţi la întrebări pentru mult mai puţin".

Surse din piaţa asiguratorilor spun că legea fondului de garantare a asiguraţilor este practic, "copy-paste" după cea a fondului de garantare a depozitelor şi că nu ţine cont de specificul pieţei asigurărilor.

Asiguratorii spun că legea, care va merge la promulgat, nu respectă Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

La nivel european, limitele de răspundere sunt de 1 milion euro pentru daune materiale şi 5 milioane pentru vătămări corporale şi daune morale. Astfel, în condiţiile plafonării despăgubirii, întreaga piaţă ar avea de suferit.

La începutul anului 2000, datoriile pentru asigurările Carte Verde a două companii intrate în faliment au fost plătite cu ajutorul celorlalţi asiguratori, pentru ca România să nu fie exclusă din Biroul Carte Verde, ceea ce ar fi însemnat că nici un român nu ar mai fi putut pleca cu maşina în străinătate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tu il sustii pe Adamescu pe fata, nu ca altii. In calitate de pagubit umilit al unui cretin asigurat la Carpatica, doresc fara nici o rezerva falimentul Carpatica si daca nu este posibil ca toti functionarii sa ajunga la puscarie macar sa ramana fara slujba. Acest derbedeu, uita de fapt ca detine o slujba politic, platit din bani publici pentru a asigura IN FAVOAREA ASIGURATILOR un sistem stabil. Nu ma mira ca el este avocatul Astra&Carpatica, ma mira ca incet, incet ne intoarcem la PDL-isti.

    1. cica a intrat si Euroins la apa cu evaluare activelor. e jale mare, jale bulgareasca de data asta!

    Este absolut corecta afirmatia dvs. cum ca piata de asigurari a intrat sub influente oculte. Misu Negritoiu lucreaza pt Dan Adamescu si Ilie Carabulea, carora le aranjeaza afacerile prin legi cu dedicatie si firme de consultanta cu staif cum este KPMG. Apropo, exista un conflict de interese ca aceiasi echipa de la KPMG sa fie administrator special la Astra si aceiasi echipa sa semneze rapoartele de audit pt alte societati de asigurari concurente societatii Astra?Vicepresedintele KPMG din Anglia este ingrijorat de faptul ca reprezentantii lor din Romania au implicat KPMG in jocurile oculte de care amintea dl.deputat. Urmeaza un mare scandal KMPG - Astra!!!

    1. Mai odrasla obraznica si zgarcita! pai asa te-a invatat tatutu? Iar scuipi sai ai unde linge? ai prins pe undeva free wifi de te lafai in comentarii, este? multe intrebari, la care nu trebuie sa raspunzi, pentru ca noi si asa radem de tine atunci cand nu ne este mila :))

    De ce insista Misu Negritoiu si catelulu lui (cu nume predestinat) Coca Constantinescu sa fie validata Angela Toncescu in functia de Administrator la Carpatica? Cand spun insista, asta inseamna ca fac presiuni mari catre membrii ASF. Oare ei nu stiu ca sub administrarea ei inca nevalidata de ASF, A fost deschis in primavara de catre DIICOT Sibiu dosar penal pt fals informatic? Echipa lui Toncescu modifica rezerva de dauna in sistem in timp ce echipa ASF verifica tocmai modul de constituire a rezervelor de dauna. Misule, tie si catelului tau vi s-a urat cu libertatea. Tu cu catuse si catelul in lesa....pana de Craciun!

    3 derbedei vechi prieteni s-au gandit sa dea o teapa. Unul devalizeaza o societate de asigurari si o inglodeaza in datorii. Cel de-al doilea ii asigura protectia institutionala de supraveghere si control. Al treilea, trece o lege cu dedicatie pt legalizarea acestei tepe. Doamna Kovesi, fiti cu ochii pe tripleta penala: Adamescu, Negritoiu si Zgonea. Baietii tocmai dau o teapa de anvergura Bancorex!

    1. Ati punctat esentialul. Probelema e ca situatia de la ASTRA o sa zguduie din temeli piata asigurarilor si multi o sa sufere nevinovati.

    Desi ASSAI a atras atentia asupra caracterului ocult al acestei directive(plafonarea despagubirilor di fondul de rezerva in limita a 100.000 euro), totusi, cei in masura sa intreprinda o actiune de stopare a acestei maladii (ASF) inca nu fac nimic.Oare sa aiba ASF-ul o asa mare influenta chiar peste tot?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb