DEPUTATUL PNL FLORIN ROMAN: "PNL susţine interzicerea societăţilor cu acţiuni la purtător"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2017

"PNL susţine interzicerea societăţilor cu acţiuni la purtător"

Expunerea de motive: "În România, societăţile comerciale organizate ca societăţi pe acţiuni la purtător reprezintă un izvor consistent de corupţie şi spălare de bani"

Biroul Executiv al PNL a decis să susţină proiectul privind interzicerea funcţionării societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător, ne-a declarat vicepreşedintele liberal Florin Roman, menţionând că a propus ca acest proiect să se dezbată în procedură de urgenţă, având în vedere riscurile majore care pot fi evitate, atât economice, cât şi de securitate, pe care le implică menţinerea unei astfel de forme netransparente în Legea societăţilor comerciale.

Domnul Florin Roman a spus că acest proiect este similar celui german: "Legislaţia germană interzice încă de anul trecut existenţa societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător, plecând de la lipsa de transparenţă, plecând de la indicii privind susţinerea finanţării terorismului şi de la ideea de a reduce efectele spălării banilor".

În expunerea de motive, domnul Florin Roman precizează: "Acţiunile la purtător reprezintă o formă de organizare a societăţilor comerciale specifică începutului secolului al XX-lea, atunci când nu existau instrumente şi instituţii care să permită un transfer rapid al părţilor sociale sau valorificarea imediată a acestora. Astăzi, când societăţile pe acţiuni au la îndemână listarea la bursa de valori, menţinerea acestei forme de organizare a societăţilor comerciale nu se mai justifică. Mai mult decât atât, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi ale NATO au adoptat măsuri exprese de transparentizare a proprietarilor de capitaluri, pentru a evita practicile de spălare de bani, conflicte de interse şi, mai ales, de finanţare ilegală a terorismului.

În România, societăţile comerciale organizate ca societăţi pe acţiuni la purtător reprezintă un izvor consistent de corupţie şi spălare de bani, un loc în care domneşte conflictul penal de interese, mai ales în relaţie cu procedurile de achiziţie publică, unde, anual, se risipesc miliarde de euro.

Având în vedere faptul că şi la nivelul Uniunii Europene este în procedură de adoptare o directivă care va obliga statele membre să transparentizeze orice formă de proprietate comercială, semnatarii prezentei iniţiative propun, odată cu adoptarea prezentei propuneri legislative, eliminare oricărei forme de organizare a societăţilor comerciale bazate pe acţiuni la purtător, singura modalitate acceptată prin lege rămânând acţiunile nominative cuprinzând toate datele de identificare ale proprietarului. Pentru a garanta că norma este respectată, propunem, în corpul art. 273, şi o sancţiune corespunzătoare faţă de societăţile comerciale care nu satisfac criteriile de transparenţă impuse de iniţiatori".

Politicianul mai menţionează: "Atâta timp cât în România funcţionează societăţi comerciale cu acţiuni la purtător, orice declaraţie de avere sau de interese, cum e a domnului Liviu Dragnea, nu rămâne decât o glumă proastă. Am prezentat colegilor proiectul de lege prin care interzicem funcţionarea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător pe teritoriul României. Am solicitat procedura de urgenţă şi am justificat cu economiile care pot fi aduse la bugetul de stat. Biroul Executiv a luat decizia ca acest proiect să aibă susţinerea PNL".

Potrivit propunerii legislative, care modifică legea 31/1990 a societăţilor comerciale, în societatea pe acţiuni, capitalul social este reprezentat prin acţiuni emise de societate, care pot fi doar nominative. "Acţiunile nominative pot fi emise în formă materială, pe suport hârtie, sau în formă dematerializată, caz în care se înregistrează în registrul acţionarilor", mai precizează proiectul.

Articolul 92 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Acţiunile nu vor putea fi emise pentru o sumă mai mică decât valoarea nominală. Acţiunile sunt întotdeauna nominative. Capitalul social nu va putea fi majorat şi nu se vor putea emite noi acţiuni până când nu vor fi fost complet plătite cele din emisiunea precedentă. Se pot emite titluri cumulative pentru mai multe acţiuni, când acestea sunt emise în formă materială". Alin. (3) al art. 93 se modifică şi va avea următorul cuprins: "În acţiunile nominative se vor menţiona obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal şi domiciliul acţionarului persoană fizică; denumirea, sediul, numărul de înmatriculare şi codul unic de înregistrare ale acţionarului persoană juridică, după caz".

Proiectul mai precizează: "Constituirea de ipoteci mobiliare asupra acţiunilor se face prin înscris sub semnătură privată, în care se vor arăta cuantumul datoriei, valoarea şi categoria acţiunilor cu care se garantează şi prin menţionarea ipotecii pe titlu, semnată de creditor şi debitorul acţionar sau de mandatarii acestora". Alin. (1) al art. 270 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Sumele cuvenite acţionarilor, neîncasate în termen de două luni de la publicarea situaţiei financiare, vor fi depuse la o bancă sau la una dintre unităţile acesteia, cu arătarea numelui şi prenumelui acţionarului". De asemenea, litera d) a art. 273 se modifică şi va avea următorul cuprins: "predă titularului acţiunile înainte de termen sau predă acţiuni liberate în total sau în parte, în afară de cazurile stabilite de lege".

Neacşu (PSD) apreciază că prevederile referitoare la acţiunile la purtător pot fi menţinute

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a apreciat, luni, că prevederile actuale referitoare la acţiunile la purtător pot fi menţinute, potrivit Agerpres, având în vedere că această noţiune există şi în practica europeană şi mondială: "Este o chestiune discutabilă. Noţiunea de «acţiuni la purtător» a fost introdusă prin legea 31 în perioada anilor 1990. Ea există de atunci şi există în practică. Şi în practica europeană şi mondială există noţiunea de «acţiuni la purtător». Mi-e foarte greu să precizez acum... Eu, cu titlu personal, socotesc că ele pot fi menţinute, pentru că este datoria reglementatorului pe piaţă să poată să reglementeze în mod corespunzător circuitul unor astfel de acţiuni". Întrebat dacă e posibil ca social-democraţii şi liberalii să discute pe marginea unui astfel de proiect, el a menţionat că acesta nu este un subiect de maximă importanţă care să aşeze la aceeaşi masă PNL şi PSD.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. In Germania actiunile la purtator au fost interzise.

    De ce sa nu existe o portita prin care Dragnea si altii ca el sa nu-si faca de cap?

    Ce aveti fratilor cu ei? 

    Credeti ca-i veti prinde, condamna si baga in puscarie? 

    Se vor gasi medici si judecatori care sa-i elibereze chiar si cu prejudiciul nerecuperat! 

    Vezi cazul Voiculescu! 

    Astia sunt mai puternici! 

    Degeaba va chinuiti cu astfel de propuneri!

    Se vor apara unii pe altii in Parlament si va veti alege cu timpul pierdut! 

    1. Este limpede ca hotii din PSD sunt sustinuti de conducerea acestui partid pentru a fura in continuare ; cum ei sunt majoritari in Parlament, (impreuna cu ALDE) fac ce doresc. Deci, toata cheia este la acest Parlament, care trebuie redus la maxim 150 din care 50 de senatori si, numai in acest mod scapam de hotia din Romania si in acelasi timp facem o mare reducere de cheltuieli la buget, fiindca si-asa acesti Parlamentari dorm in banci , dupa cum se vede la TV.

      Nu cred ca Neacsu stie despre ce vorbeste, dar intimplarea face ca are dreptate.

    ce'nseamna sa n'ai notiunile elementare privind piata de capital si sa nu pui mana pe carte !! te bagi in seama si scuipi samburi! puneti neica mana pe carte si cititi! ce se tranzactioneaza pe bursa, nu actiuni la purtator?!! sensul si ratiunea lor provin din oferta primara de actiuni. la noi au aparut odata cu reorganizarea societara a agentilor economici (legea 31) si au devenit operationale odata cu listarea societatilor comerciale astfel organizate, pe bursa! semnificantul (la purtator) primeste o conotatie specioasa (pentru unii!) care este mai greu de perceput in momentul in care societatea se inchide (concentrarea capitalului si rascumpararea detinerilor actionarilor captive!) si, evident este delistata! care este problema? registrul actionarilor, interesul bagacios al "unora" in interese economice devenite 100% private prin transformarea societatii deschise in societate inchisa?? culmea este ca, odata iesite din circuitul public, aceste actiuni pot fi transmise prin traditiune si nu este treaba nimanui din afara!! nu mai bagati fara sa va pricepeti neica, batul prin gard!!! totul este legal si nu poate interveni nici-o ilegalitate (in legatura cu interesul public!), indiferent ce se'ntampla in interiorul societatii cu principalul!

    1. Daca aceasta forma " Actiuni la purtator " da posibilitatea sa se fure, trebuie desfintata ; daca Nemtii au desfintat-o, stiu ei ca ceva este in neregula, ca doar nu sunt mai prosti decat noi !

      nu va luati dupa muste! nu da aceasta posibilitate (de furt) prin definitie! nemtii traiesc intr-un stat federal care are diferente semnificative de la land la land! nu este acelasi lucru.

      Daca cineva tranzactioneaza actiuni prin intermediul bursei, toate tranzactiile respective sunt inregistrate, asa ca respectiva persoana are grija sa le treaca in declaratia de avere. Daca insa ele sunt actiuni la purtator intr-o societate inchisa, transferul lor este mult mai putin detectabil, asa ca o persoana publica poate ascunde interese in spatele unor firme, fara ca societatea sa le poata descoperi prea usor.

      Nu actiunile la purtator sunt ilegale. Ele sunt OK, doar ca pot fi folosite pentru a face fapte ilegale. Sa detii un cutit de bucatarie nu este ceva ilegal, dar in anumite imprejurari detinerea lui este cat se poate de interzisa.

      Romania in ansamblu este intr-o situatie speciala de tara corupta. 

      Prietene, actiunile la purtator dau "posibilitatea sa se fure" tot atit cit dau "posibilitatea sa se fure" si banii.

      Nu vrei sa desfiintezi banii pentru ca dau "posibilitatea sa se fure"? 

      Interzicerea actiunilor la purtator nu va diminua coruptia cu nici o citime.

      just.

      Make , ai mare dreptate si tocmai din acest motiv toate statele civilizate limiteaza folosirea cashului in tranzactii si incearca sa previna albirea banilor negri. Make , lumea a devenit mai complicata si nu mai suntem ca acum 100 de ani cand morarul tinea cash-ul in dormitor in lada de zestre.

      Intradevar, statele limiteaza tot mai mult libertatea cetateanului, sub cuvint ca l-ar apara de terorism, furt sau evaziune fiscala.

      A masurat cineva intrucit aceste amputari ale libertatilor cetatenesti se reflecta in succese ale combaterii terorismului, hotiei si/sau evaziunii fiscale? 

      Nu.  

      De ce? 

      Pai, pentru ca limitarea libertatilor cetatenesti are doar un rezultat cert, care consta in sine - limitarea libertatilor cetatenesti - si care este exact ceea ce in realitate urmaresc statele care adopta aceste masuri.

      Terorismul, hotia si evaziunea fiscala infloresc in pofida acestor masuri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb