DEPUTATUL PSD ANA BIRCHALL: "Vom avea un risc de creditare, dacă băncile nu soluţionează problemele debitorilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2015

"Vom avea un risc de creditare, dacă băncile nu soluţionează problemele debitorilor"

Ţara noastră nu are o istorie a creditelor, este de părere deputatul PSD Ana Birchall, care subliniază că, dacă nu vor fi aduse în atenţia publică unele soluţii pentru rezolvarea problemelor pe care debitorii le întâmpină, vom avea un risc de creditare în viitor.

"Cum vor trăi băncile când oamenii nu vor mai veni să ia credite? Sistemul bancar trebuie să găsească o soluţie, pentru că riscul neîncrederii în viitor este unul real. Cei care au acum probleme cu creditele au spus clar că nici ei, nici copiii şi nici nepoţii lor nu se vor mai încumeta să se împrumute la bănci, pentru că au rămas fără casă, fără masă, fără viitor. Şi-au vândut viitorul lor şi al copiilor lor".

Ana Birchall consideră corect ca debitorii şi creditorii să împartă riscul.

Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil: "Încă nu văd din partea băncilor să vină până la jumătatea drumului. Se prefac. Am dovezi clare ce arată că o anumită bancă acorda un curs de conversie mai mare decât cursul CHF de la BNR. Acest lucru nu înseamnă negociere".

Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a reiterat, ieri, că în urma sesizărilor şi reclamaţiilor clienţilor, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la o înţelegere între bancă şi clienţi, prin conversia creditului din franci elveţieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold şi scăderea dobânzii.

ANPC va participa ca observator la negocierile colective dintre consumatori şi bănci

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va participa ca observator la negocierile colective pe care clienţii cu credite în franci elveţieni intenţionează să le demareze din luna aprilie. Aceştia vor crea grupuri de peste 50 de persoane pentru fiecare bancă şi vor fi reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF).

Tot ca observatori vor fi invitaţi şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României, şi Avocatul Poporului.

Până acum, au depus cereri pentru înscrierea la acest grup de negociere peste 5000 de persoane, procedura fiind în faza de colectare a documentelor, după cum ne-a spus Andreea Cristoforidis, unul dintre iniţiatorii Grupului cu credite în CHF.

Şeful ANPC a menţionat că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor clienţilor cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienţi şi bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.

"Trebuie să găsim înţelegere din partea operatorilor financiar-bancari, care trebuie să vină cu soluţii. Ori scad dobânda, ori se face conversia în lei şi se reduce rata, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei că, în momentul de faţă, credibilitatea sistemului bancar este scăzută, iar apoi ce se întâmplă, devin agenţie imobiliară? Pentru că vor rămâne cu apartamente, case, imobile şi atunci ei ar trebui să vină cu tot felul de politici, să se deschidă către consumator, pentru a putea ca acesta să-şi plătească rata în continuare", a subliniat Marius Dunca, apreciind că nivelul discountului pe care băncile îl aplică la soldul creditelor ar trebui să fie de minim 22%-25%, pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienţi.

Birchall: "Este nevoie de un fond de solidaritate; în Polonia este posibil"

Deputatul PSD susţine că, în sistemul bancar, este nevoie de înfiinţarea unui fond de solidaritate, din care să fie rezolvate cazurile sociale, care conduc la imposibilitatea achitării împrumuturilor de către anumite persoane.

"Am propus înfiinţarea unui astfel de fond în ianuarie şi nu am fost văzută cu ochi buni. Eu relansez acea propunere, pentru că am văzut că în Polonia se poate".

Ana Birchall a propus, în prima lună a anului, constituirea unui fond de solidaritate socială din profitul băncilor, pe baza căruia să se intervină în cazuri sociale, însă de atunci propunerea nu a mai fost luată în discuţie, băncile nefiind de acord cu aceasta.

La vremea respectivă, Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România, a spus că nu ar fi de acord ca problemele sociale ale clienţilor unei bănci să fie rezolvate cu bani din profitul băncii pe care o reprezintă.

Băncile din Polonia vor să înfiinţeze fonduri speciale ca să-i ajute pe clienţii cu credite ipotecare denominate în franci elveţieni.

Soluţiile prezentate de Krzysztof Pietraszkiewicz, şeful Asociaţiei bancare din Polonia (ZBP), implică dezvoltarea unui fond de restructurare a ipotecilor pentru debitorii afectaţi de creşterea francului, dar şi un fond de stabilizare, ca să-i ajute pe clienţii care vor să-şi convertească creditele în zloţi.

"Cei mai mulţi bani pentru aceste fonduri ar veni dinspre sectorul bancar", a declarat Krzysztof Pietraszkiewicz, adăugând că sectorul public ar contribui cu o treime la fondul de stabilizare, o altă treime ar veni de la bănci, iar restul ar putea fi acoperit din taxele deja plătite de către bănci către Fondul de Garantare.

Birchall: "Pentru cei care au impresia că-şi vor planifica insolvenţa, sunt prevăzute sancţiuni pentru insolvenţă frauduloasă"

Amendamentele aduse proiectului Legii insolvenţei persoanelor fizice urmează să fie discutate astăzi, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Ana Birchall, iniţiatorul proiectului legislativ, a subliniat, ieri, că toate instituţiile internaţionale sunt de acord cu iniţiativa sa: "Acum zece zile am avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, care au acceptat ca planul de rambursare să fie pe cinci ani. Până acum nu erau de acord cu această perioadă, ei susţineau o perioadă de trei ani".

Astfel, persoanele care au întârzieri la plată de peste 90 de zile, vor avea, printre opţiuni, să intre în procedura de insolvenţă cu un plan de rambursare a datoriilor în cinci ani, cu prelungire încă un an dacă va fi nevoie, timp în care orice dobândă penalizatoare şi orice comisioane vor fi interzise.

În cazul creditelor, în aceşti cinci ani nu va putea fi instituită executarea silită, persoana insolventă având posibilitatea să-şi revină financiar, pentru a putea reintra în circuitul economic şi să-şi termine de plătit datoriile.

Unul dintre amendamentele acestei iniţiative prevede ca planul de rambursare să se desfăşoară fără contribuţia justiţiei, care va interveni doar în cazuri speciale, cum ar fi contestaţiile.

Ana Birchall a precizat: "În calitatea mea de avocat, mi s-a părut normal - şi aşa am şi făcut, iniţial, legea (de altfel, în continuare mi s-ar fi părut normal să rămână aşa) - ca o procedură de insolvenţă să se desfăşoare sub coordonarea justiţiei, dar, la cererea CSM, care a spus că îi este imposibil să facă faţă cu personalul din justiţie, am solicitat o procedură administrativă. Am propus ca planul de rambursare să se facă sub coordonarea unei comisii de insolvenţă la nivel naţional, alcătuită din reprezentanţi ai ANPC, Ministerului Justiţiei, UNPIR etc., care, în 30 de zile din momentul intrării în procedură a persoanei fizice, va avea obligaţia să desemneze un administrator judiciar (un executor judecătoresc sau un practician în insolvenţă)".

Oana Petrescu, din partea Consiliului Patronatelor Bancare din România, a precizat că băncile nu pot fi de acord cu un compromis legislativ pentru o soluţie administrativă.

În replică, Ana Birchall i-a răspuns că nu este vorba despre un compromis legislativ, ci de unul administrativ.

Insolvenţa este o procedură esenţialmente judiciară, este de părere Gheorghe Piperea, avocatul susţinând că o comisie nu se poate ocupa de un plan de rambursare.

Domnia sa a precizat: "Dacă se va constitui o comisie, aceasta va trata problema cu superficialitate, existând şi riscul ca deciziile luate să aibă un potenţial de corupţie, ceea ce ar fi foarte grav. O procedură de insolvenţă trebuie condusă de un manager de criză, de un specialist în management, care să-l tragă de mânecă pe cel aflat în situaţie, atunci când este cazul. Încă nu ştim din cine va fi formată această comisie. Reprezentanţii ANPC şi chiar şi practicienii ar putea fi depăşiţi de unele probleme întâmpinate în cazul falimentului personal. S-ar putea să fie nevoie de un psiholog sau, de ce nu, de un specialist în protecţia copilului, acolo unde sunt implicaţi minori. În orice caz, insolvenţa este o procedură esenţialmente judiciară. Dacă procedura nu se derulează sub auspiciile justiţiei, totul este apă de ploaie, nu se va ajunge nicăieri".

Deputatul PSD Ana Birchall a mai spus că, pentru cei "care au impresia că-şi vor planifica insolvenţa", sunt prevăzute în proiectul de lege sancţiuni pentru insolvenţă frauduloasă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. dupa ce vor da multi faliment se va constata ca nu e buna legea si o luam de la capat pentru ca in romania nu avem niciodata o lege facuta cu cap de la inceput la sfirsit

    cine va plati administratorul judiciar/executorul judecatoresc?Acesta va sta tot pe spatele debitorului insolvent?Daca acestia vor practica tarife astronomice, cum de altfel cred ca se va intampla, cred ca vor exista 2 creditori: banca si administratorul judiciar.astfel creanta se va mari in loc sascada.

    o anumita banca ofera un curs preferential de 4.2 lei pt un chf in conditiile in care cursul la casa era de 4,25 de lei, spreadul era de la 4,11 la cumparare la 4,25 de lei la vanzare. in timp ce politicienii nu fac nimic, eu si altii ca mine trebuie sa ne platim ratele. bancile nu fac nimic

    1. Am credit in chf ,oamenii pe care i-am ales sun zero ,jur ca n-o sa mai voteze neam de neamul meu si Doamne fereste de un război ,sunt primul care fug cat vad cu ochii...

    fratilor am luat credtit 40.000 chf reprezenta 800.000 milioane dupa 7 ani am platit la sold 4500 de franci acum in prezent mai am 36500 chf voalare 1500.000 lei ,intru in faliment cum pot platii eu baniia cestia in 5 ani cand eu nu -i pot plati in 20?????????/

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb