Deputatul PSD Florin Tătaru susţine redeschiderea mineritului neferos din România, mai ales că Uniunea Europeană vede drept o soluţie pozitivă reactivarea acestei industrii. Domnia sa a declarat ieri: "Pe fondul incertitudinilor legate de aprovizionarea cu materii prime strategice, în special aşa-numitele metale rare, folosite în industrii de vârf, mai multe state europene, printre care Franţa, Spania şi Grecia, şi-au relansat proiectele miniere. Alte economii europene mari care încurajează mineritul sunt Portugalia, care şi-a modificat Codul Muncii pentru a simplifica procedurile de lucru în minerit, în vreme ce Suedia a scăzut taxele pe veniturile corporaţiilor de la 26% la 22,5%. Toate acestea pentru a atrage investitori din zona industriei miniere. Pentru ca bătălia pentru resurse financiare este la fel de importantă şi dificilă ca şi bătălia pentru resurse minerale. Franţa, care pentru prima dată în ultimii 20 de ani, va demara lucrări de explorare, consideră că mineritul trebuie să fie o parte importantă a viitorului ei economic, care să dea Franţei din nou şansa de a exploata propriile sale mine".
Parlamentarul social-democrat crede că în unele ţări reluarea activităţilor miniere este blocată de teama unor posibile accidente tehnice şi poluarea mediului înconjurător. El consideră că România, inclusiv zona Maramureşului, are de pierdut dacă legea minelor mai rămâne în aşteptare. "România rămâne în urma acestei competiţii, pierzând timp şi teren în bătălia pentru atragerea investitorilor străini în domeniu. Legea minelor care conţinea prevederile legale obligatorii repornirii activităţii societăţilor miniere aflate în insolvenţă, cazul Remin SA Baia Mare, nu a întrunit numărul de voturi necesar. Propunerile unora dintre investitorii strategici, pentru anumite perimetre miniere, au generat o opoziţie puternică din partea societăţii civile şi a organizaţiilor neguvernamentale de mediu în ceea ce priveşte impactul de mediu al investiţiilor preconizate. Legea parteneriatului public privat este întârziată de preşedintele Băsescu care a retrimis-o Parlamentului spre reexaminare", a declarat Florin Tătaru, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, la nivelul instituţiilor statului implicate direct în activitatea de revitalizare a sectorului minier sau cu prerogative de reprezentare a intereselor statului "există o lentoare nepermisă şi chiar o lipsă de implicare în ceea ce priveşte soluţiile concrete pe care le reclama fiecare caz în parte sau în promovarea oportunităţilor pe care ţara noastră le are pentru atragerea investiţiilor străine".
Deputatul social-democrat consideră că România are o şansă extraordinară prin bogăţiile deţinute în subsol, dar şi prin modul care ar putea implementa mineritul ca o afacere ce să contribuie la bugetul statului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2014, 21:41)
Mintea europeanului de pe urma
2. Dl Tataru
(mesaj trimis de Fiordean în data de 20.02.2014, 00:08)
Cata spaga ai luat dumneata ca sa spui cele de mai sus???
Si cat de nesimtit poti sa fii sa spui acestea, cunoscand care este adevarul?
Un om inteligent ca dumneata ar trebui sa aibe o coloana vertebrala...