DEPUTATUL ZAMFIR VREA SĂ PROPUNĂ O LEGE PENTRU BENEFICIARII PRIMEI CASE CARE NU MAI POT PLĂTI "Fiscul să vândă către ANL imobilele, iar debitorii să rămână în casă încă cinci ani"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2016

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir intenţionează să depună la Parlament un nou proiect de lege, care să vină în ajutorul beneficiarilor Programului Prima Casă ajunşi în imposibilitate de plată.

Iniţiativa ar urma să prevadă ca imobilul pus garanţie în contractul de credit să fie vândut către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), urmând ca Fiscul să dea băncii banii încasaţi, iar debitorul, care va continua să fie dator la ANAF (după ce Fondul de Garantare a plătit băncii 50% din valoarea împrumutului), să poată rămâne în casă încă cinci ani.

Daniel Zamfir ne-a spus că, în prezent, lucrează la redactarea proiectului de lege, pe care doreşte să-l depună spre dezbatere săptămâna viitoare.

Parlamentarul intenţionează, de asemenea, să depună un amendament la proiectul de lege privind conversia creditelor contractate în franci elveţieni (CHF).

Domnul Zamfir ne-a declarat că doreşte să amendeze iniţiativa deputatului PSD Ana Birchal cu un text care să prevadă conversia împrumuturilor la cursul din momentul contractării.

Daniel Zamfir ne-a declarat: "Vreau să depun un amendament pe care mi l-au cerut debitorii. Iniţial, m-am gândit la varianta conversiei la cursul istoric plus 20%, însă mi-am dat seama că există argumente solide ca împrumuturile să fie convertite la cursul din momentul la care creditele au fost luate. Sunt aproape 90 de instanţe care s-au pronunţat pe îngheţarea cursului. În acelaşi timp, există cazul BNP Paribas, care este cercetată penal pentru vânzarea unor astfel de produse".

Deputatul Birchall, care a depus, încă din anul 2014, proiectul de lege ce vizează conversia creditelor contractate în valută, propune conversia împrumuturilor luate în CHF la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei. Iniţiativa legislativă a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere, la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Daniel Cătălin Zamfir a promovat Legea dării în plată, care urmează să intre în vigoare de vineri, 13 mai.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pc trebuia sa beneficieze de ldp, lobby-ul bancar a scos-o.

    Pc trebuie scos din 2009 cred ca ajunge. 

    De acord cu celelalte. 

    Daca sunt sentinte definitive la chf, transformati-o in lege, urgent.

    Aerisiti tribunalele. 

    Ideea e foarte buna doar cu Anaf-ul.

    Anl e pt blocuri noi nu pt blocuri Ceausiste din 60-80 supraevaluate de banci.

    Blocurile noi pun in miscare economia, materiale, forta de munca. Blocurile vechi doar comisioane notariale si bancare. Poate si un tva nesustenabil la ele. 

    Pe banii cui ?

    Si pentru ce fe fapt ? 

    Ca sa intram in faliment 20 milioane de cetateni mai repede ?

    AJUNGE ! 

    1. Adca cum "sa vanda Fiscul ?

      Nu banca are toata beleaua pe cap ? ati 

      deposedat-o si de dreptul pe care il 

      confera ipoteca? 

      Scuze domnule A.....nedumerirea mea se adreseaza celor doi autori,deputatul si

      lurnalista 

      sunt de acord cu tine, A, zamfir este foarte penibil si, de asemenea, da o lege prin care nu se mai face licitatie la vanzarea garantiilor executate.... asta inseamna incalcarea unor directive europene

      Iata raspunsul. In cazul Prima Casa, ANAF este cel care executa. Banca isi ia banii direct de la Stat, deoarece acesta garanteaza pana la 50% din valoarea creditului. Deci, primul care trebuie sa execute este Statul, debitorul beneficiind de o garantie de stat. Banca se duce la stat si cere executia garantiei. Statul merge la debitor, il executa, obtine niste bani, acopera diferenta, daca este cazul, cu bani de la buget, si ii da bancii.

      OK. Multumesc

      Te-a liniștit. Aveai palpitații de grija băncii. Acum poți să dormi liniștit, programul PC prejudiciază doar contribuabilii.

    Asta chiar ca este o ticalosie. La inceput s-au construit locuinte sociale ANL si s-a spus ca vor fi inchiriate cu o chirie mica pentru 5 ani, iar dupa 5 ani locatarii vor trebui sa le paraseasca si sa le lase altor tineri care inca nu au bani. Dupa ce au trecut 5 ani, s-a spus ca se prelungeste perioada de 5 ani la 10 ani. Dupa 10 ani s-a spus ca locatarii vor putea cumpara acele imobile la un pret redus.

    Daca *toate* locuintele ANL ar fi inchiriate doar de persoane cu venituri mici care trebuie ajutate, atunci am putea spune ca ANL reprezinta o subventie sociala si ar fi OK. Doar ca multe dintre ele sunt inchiriate de tineri saraci care nu au averi, dar care au parinti super bogati. Si cunosc cateva cazuri. Asta in timp ce alti tineri cu adevarat saraci nu au beneficiat de acele locuinte.

    Iar acum nesimtitul asta vine sa ne spuna ca va propune ca statul sa ofere alte si alte subventii? Are o atitudine socialista, nu liberala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb