DERIVATE Interes în creştere pentru DEBRK

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2007

Pe piaţa la termen prima sesiune din noua săptămână a avut două parţi distincte. Debutul a fost unul promiţător, ritmul de realizare a tranzacţiilor fiind unul susţinut iar ziua se anunţa drept una cu o lichiditate ridicată. După prima oră a şedinţei se încheiaseră deja peste 5270 contracte iar la jumătatea zilei totalul ajunsese la mai mult de 9300 contracte. După acest moment, ritmul plasamentelor a scăzut astfel că la închidere rulajul a ajuns la 12.060 contracte futures şi options din 1553 tranzacţii. Ca valoare suma echivalentă contractelor încheiate a atins aproape 36 milioane de lei. "Pe fondul lipsei de volatilitate, piaţa derivatelor a intrat într-o apatie similară perioadelor de vară. Interesul speculatorilor s-a diminuat treptat, astfel încât a doua jumătate a şedinţei s-a caracterizat printr-o scădere simţitoare a numărului de tranzacţii. Întrucât momentan piaţa pare să treacă printr-o perioadă de tranzacţionare in range, probabil că participanţii la piaţă aşteaptă stabilirea unei direcţii concrete pentru a-şi stabili mai precis strategiile" a explicat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj.

O evoluţie interesantă a fost cea din aria opţiunilor put unde s-au încheiat 561 contracte. Dintre acestea 150 au fost încheiate pe activul suport RRC martie la un preţ de exercitare de 0,1 lei/pe acţiune şi o primă de 30 lei/contract si 401 pe derivatele SIF 5 martie, la un preţ de exercitare de 3,12 lei/acţiune şi o primă de 80 lei/contract. "Plasamentele de tip put indică faptul că unii investitori au fost atraşi de strategii de acoperirea riscului raportat la posibile scăderi pentru perioada rămasă până la prima scadenţă" a mai declarat sursa citată.

Ziua de ieri a dus în prim plan o evoluţie spectaculoasă a lichidităţii în ceea ce priveşte derivatele pe acţiunile Broker care au urcat la cota de 671 contracte prin care au dobândit poziţia trei în clasamentul lichidităţii. Prin urmare propunerea de majorare a capitalului social al Broker prin acordarea de acţiuni gratuite s-a constituit ca o ştire ce şi-a exercitat influenţa şi în piaţa derivatelor. DEBRK au fost transferate pentru primele două scadenţe din an, prima fiind, ca şi în cazul tuturor activelor suport transferate, mai lichidă. DEBRK martie au fost cotate la 2,075 lei/acţiune, traseul ascendent soldându-se cu un câştig de 5,6 bani iar DEBRK iunie au închis la 2,0863 lei/acţiune, preţ în urcare cu 6,63 bani.

Distribuţia celorlalte contracte din piaţa futures s-a înscris pe tiparul obişnuit, investitorii căutând cu asiduitate derivatele pe acţiunile SIF 2 Moldova şi SIF 5 Oltenia. Pentru DESIF 2 totalul a urcat la 6386 contracte. Au fost vizate două scadenţe, anume martie şi iunie. Pentru cea apropiată rulajul a ajuns la 6086 contracte, iar ultimele tranzacţii au fost încheiate la preţul de 3,1401 lei/acţiune, în creştere cu 0,6 bani. Pentru iunie preţul de cotare s-a stabilizat la 3,221 lei/acţiune, în scădere cu 0,9 bani. DESIF 5 au fost preferate pentru 3703 contracte, majoritatea încheiate pentru martie. La închidere, DESIF 5 martie valorau 3,4504 lei/acţiune, în creştere cu 0,3 bani. DESIF 5 iunie au închis la 3,5499 lei/acţiune iar DESIF 5 septembrie la 3,7062 lei/acţiune, preţuri care indică scăderi de 0,51 şi 3,88 bani.

DESIF 3 s-au numărat printre produsele derivate remarcate cu transferuri echivalente cu 426.000 acţiuni. DESIF 3 au scăzut cu 0,7 bani în raport cu termenul martie şi cu 2,59 bani pentru termenul iunie, preţurile de la final ajungând la 3,258 şi 3,374 lei/acţiune.

În piaţa valutelor pentru scadenţele martie, iunie şi septembrie se consemnau 1128 poziţii deschise pentru raportul leu-monedă europeană, total care acoperă strategii investiţionale pentru mai mult de 1,1 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb