La început de săptămână, piaţa derivatelor a evoluat pe o direcţie similară finalului săptămânii trecute astfel că investitorii au continuat să fie mai ponderaţi şi prudenţi. Atitudinea lor a fost reflectată în volumul de transfer care nu s-a mai ridicat la nivelurile superioare obţinute în alte şedinţe din ianuarie şi s-a plasat în zona de jos pe un palier al evoluţiei lichidităţii din luna în curs. Au fost totuşi încheiate peste 14.400 contracte futures şi options din 1756 tranzacţii, valoarea acestora urcând la circa 45,5 milioane de lei. "Deşi în raport cu alte sesiuni din luna în curs putem vorbi de o lichiditate în coborâre, comparativ cu indicatorii de lichiditate din aceeaşi lună din 2006 se poate observa că piaţa sibiană a crescut constant", a declarat un oficial sibian. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, şedinţa de ieri a fost una preponderent "roşie", doar puţine active suport abătându-se de la traseul descendent. Numărul poziţiilor futures a crescut uşor, fără ca amplitudinea să fie una de remarcat. La închidere s-au consemnat 142.404 poziţii futures. "Investitorii prezenţi în piaţa de la Sibiu sunt destul de reticenţi în a-şi deschide noi poziţii deoarece SIF-urile stau de o săptămână, conform analizei tehnice, între aceleaşi nivele. Finalul şedinţei de pe spot a făcut ca preţurile din piaţa derivatelor sa se afle în scădere pentru ca mai apoi spre închidere să-şi revină un pic", a explicat Minodora Budin, directorul sucursalei Sibiu a Nova Invest.
Derivatele din sectorul financiar au fost din nou cele mai căutate. În acest sens s-au detaşat DESIF 2 şi DESIF 5. Pentru DESIF 2 s-au încheiat 7860 contracte, scadenţa apropiată dominând tranzacţiile. DESIF 2 au fost cotate la 3,2704 lei/acţiune pentru martie, în scădere cu 2,66 bani. Pentru jumătatea anului ultimele tranzacţii s-au efectuat la 3,488 lei/acţiune, preţ care ilustrează o evoluţie în sensul opus direcţiei negative dominante, evoluţie încheiată cu o apreciere de 3,8 bani. "Raportat la SIF 2, s-a putut observa că piaţa s-a deschis pe plus iar ordinele de cumpărare de pe spot erau consistente şi convingătoare şi de aceea piaţa futures stătea în paliere bine definite. Cu toate acestea DESIF 2 au închis pe minus pentru cea mai lichidă scadenţă, anume martie, creşterea menţinându-se doar pentru iunie", a mai declarat Minodora Budin. Colegele de lichiditate ale DESIF 2, anume DESIF 5 au generat mai mult de 4800 contracte futures, total prin intermediul căruia şi-au securizat poziţia secundă în clasamentul zilei dar şi în cel al lunii. DESIF 5, au fost cotate la 3,5789 lei/acţiune pentru martie şi la 3,8 lei/acţiune pentru iunie, în urma unor scăderi de 2,61 respectiv 4,49 bani. Ca urmare a tranzacţiilor efectuate de investitorii care s-au orientat către scadenţa septembrie, preţul de cotare al DESIF 5 a fost stabilit pentru acest orizont la 3,875 lei/acţiune, fiind vizibilă o abatere de la direcţia descendentă a zilei, conform creşterii de 0,49 bani. Din sectorul bancar au provenit ocupantele locului trei: derivatele pe acţiunile TLV. A fost transferat echivalentul a 761.000 acţiuni TLV, contabilizându-se un preţ de cotare de 1,0866 lei/acţiune pentru martie şi 1,135 lei/acţiune pentru iunie, scăderile ajungând în acest caz la 1,05 şi 0,1 bani pe acţiune. Pentru septembrie deprecierea a fost mai severă ajungând la 6,25 bani iar preţul de cotare la 1,16 lei.
În piaţa opţiunilor investitorii au fost atraşi de contractele de tip call, semn al unui optimism în ceea ce priveşte posibilele creşteri de preţ. Pieţele spre care s-au îndreptat plasamentele au fost DESIF 5, DETLV şi DESNP martie, cea mai lichidă fiind DESIF 5 cu 130 contracte.
Pe segmentul valutelor raportul euro-dolar cu termenul martie a fost tranzacţionat la 1,3 dolari pentru o monedă unică.