DERIVATE Valoare medie zilnică de 60 milioane de lei

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2007

Săptămâna bursieră 12-16 februarie a adus pe segmentul derivatelor creşterea lichidităţii. "Momentul aşteptat de investitori, anume revenirea unei volatilităţi ridicate a reprezentat impulsul de care piaţa la termen avea nevoie. Speculatorii din piaţa futures au gustat din plin oscilaţiile înregistrate, astfel că numărul contractelor a cres­cut" a declarat un broker din piaţă. În cele cinci sesiuni de tranzacţionare totalul contractelor realizate a fost de 98.352 cu o valoare de peste 300 milioa­ne de lei. În moneda europeană valoarea se plasează la 88,6 milioane. În aceste condiţii a fost obţinută o medie zilnică de aproape 20.000 contracte şi de circa 60 milioane de lei.

Săptămâna trecută a debutat cu o creştere a volumului de transfer raportat la sesiunile anterioare, fără ca această ascensiune să anunţe însă revenirea spectaculoasă a lichidităţii, volumul oprindu-se puţin sub 10.000 contracte, iar valoarea în jurul 29,3 milioane de lei. Reprezentativ pentru ziua de luni 12.02 a fost interesul din piaţa valutelor pentru raportul leu-euro care a fost tranzacţionat pentru trei termene, anume martie, iunie şi în premieră anul acesta pentru septembrie, atitudine survenită în urma deciziei BNR care a redus cu 0,75 puncte dobânda de politică monetară. Şedinţa de marţi 13.02 a fost cea care lichiditatea a revenit pe la un nivel foarte bun. Pe fondul scăderilor de preţ au fost încheiate 27.838 contracte din 3325 tranzacţii. Valoarea acestora s-a plasat la 84,23 milioane de lei. Scăderea nivelului cotaţiilor, survenită după o perioadă destul de îndelungată în care lipsa volatilităţii a caracterizat atât piaţa spot cât si cea la termen a adus câştiguri importante speculatorilor pe poziţii short. În 14.02. bursa derivatelor o obţinut din nou o lichiditate considerabilă. Au fost încheiate 23.708 contracte valoarea ajungând la 75,5 milioane de lei. Ultimele preţuri la care s-au încheiat tranzacţii au evidenţiat o evoluţie mixtă. DESIF 2 şi DESIF 5 s-au menţinut pe primele două locuri, iar din sectorul petrolier s-au detaşat din nou DERRC, produse derivate care monopolizează interesul din spre zona energetică. Lichiditatea bună s-a menţinut şi în penultima zi a intervalului analizat. Au fost încheiate peste 23.800 contracte futures şi options, numărul de tranzacţii înregistrate fiind de 2620. Evoluţia cotaţiilor activelor suport tranzacţionate a fost din nou una mixtă, iar sectorul financiar a dominat plasamentele.

Ziua de vineri 16 februarie a adus o reducere a turaţiei, apropierea week-end-ului resimţindu-se din plin. Lichiditatea a atins totuşi un nivel mulţumitor, de 13.241 contracte din 1840 tranzacţii, cu o valoare de 38,5 milioane de lei. DESIF 2 şi-au onorat cartea de vizită cu peste 6000 contracte, DESIF 5 urmându-le cu mai mult de 4500 contracte. Pe trei s-a clasat DERRC cu 1088 perfectări. DESIF 2 au fost tranzacţionate pentru toate scadenţele, la fel ca şi "colegele" de la DESIF 5. Cu excepţia DESIF 2 septembrie care staţionează la 3,42 lei/acţiune cotaţiile pentru cele două active suport menţionate s-au diminuat pentru toate scadenţele. DESIF 2 martie au fost cotate la 3,1499 lei/acţiune, în scădere cu 3,51 bani iar DESIF 5 martie valorau 3,45 lei/acţiune, în scădere cu 3 bani. Pentru DERRC au fost tranzacţionate în premieră contracte cu scadenţa septembrie la preţul de 0,11 lei/titlu. Situaţia sugerează extinderea interesului hedgerilor şi asupra sectorului petrolier. În piaţa valutelor, euro a fost cotat în raport cu moneda naţională la 3,395 lei pentru orizontul martie.

În clasamentul general al lichidităţii s-au impus DESIF 2 cu peste 45.000 contracte, urmate de DESIF 5 cu 39.668 contracte şi DERRC cu 5136. În aria remarcatelor s-au insinuat şi DETLV cu 5021 contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb