Senatul a respins ieri, cu majoritate simplă, două proiecte legislative iniţiate de PNL şi USR, prin care se dorea desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Proiectul de lege 228/2019 şi proiectul de lege 612/2019 au fost respinse de majoritatea social-democrată din Senat, Camera superioară a Parlamentului fiind for decizional în cazul acestor acte normative.
Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a susţinut că actuala SIIJ a existat sub o altă formă în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind înfiinţată, fără a avea o bază legală sau un act normativ, de fostul şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi. Nicolae a afirmat: "Dacă SIIJ se desfiinţează, nu se rezolvă problemele iscate de protocoalele secrete încheiate în domeniul justiţiei între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General. SIIJ este singura structură centrală de Parchet al cărei şef este numit de Consiliul Superior al Magistraturii şi nu de politrucul de la Cotroceni sau de serviciile secrete. Inspecţia Judiciară a constatat că peste 3000 de sesizări au fost făcute împotriva unor magistraţi incomozi, pe vremea când secţia era în cadrul DNA, pentru a-i ţine din scurt pe procurorii şi judecătorii care instrumentau sau soluţionau anumite cauze penale".
Referitor la aceste aspecte, senatorii liberali au arătat că ei nu se opun existenţei unei răspunderi a magistraţilor, dar consideră că maniera înfiinţării SIIJ şi a activităţii desfăşurate de aceasta sunt argumente suficiente pentru desfiinţarea acestei secţii speciale de anchetare a magistraţilor. Mai ales că desfiinţarea SIIJ a fost cerută şi în rapoartele MCV şi GRECO din acest an.
Senatoarea Laura-Iuliana Scântei (PNL) le-a transmis, după respingerea celor două proiecte de acte normative, parlamentarilor social-democraţi: "Statul paralel PSD există, nu este racordat la realitatea din sistemul judiciar, nu ştie că 133 de parchete şi instanţe din ţară au cerut desfiinţarea SIIJ. Nu puteţi ignora 82% din magistraţi care vă spun să desfiinţaţi această secţie specială. Sunteţi paraleli cu sistemul judiciar, cu noţiunile de drept, cu normele şi valorile Uniunii Europene, cu rapoartele GRECO, MCV şi cu Comisia de la Veneţia".
În legătură cu Secţia specială de anchetare a magistraţilor, menţionăm că aceasta nu are în prezent un procuror-şef, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea candidaturii Adinei Florea. SIIJ a rămas fără procuror-şef după ce Gheorghe Stan a fost numit de Parlament în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Imediat după numire, acesta a solicitat CSM să îl suspende din funcţia de şef al SIIJ şi să îi păstreze postul respectiv, până la încheierea mandatului de nouă ani de la CCR. Membrii CSM au refuzat solicitarea lui Gheorghe Stan, care, în cazul desfiinţării SIIJ, va fi nevoit să se întoarcă, după expirarea mandatului la CCR, în funcţia deţinută anterior celei de procuror şef al Secţiei speciale. Adică Stan va redeveni Inspector şef adjunct - Procuror, în cadrul Inspecţiei Judiciare.