DEŞI BANCA MAMĂ DIN CIPRU SE ÎNCHIDE, Nicolae Cinteză asigură clienţii Marfin Bank că nu sunt în pericol

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2013

Nicolae Cinteză asigură clienţii Marfin Bank că nu sunt în pericol

Şeful supravegherii din BNR: "Marfin Bank îndeplineşte condiţiile de soliditate financiară prevăzute în lege"

Oficialii Marfin Bank România: "Decizia Eurogroup nu ne afectează"

Marfin Bank România, subsidiara din ţara noastră a Cyprus Popular Bank, care urmează să fie închisă, nu este afectată de acordul dintre Cipru şi instituţiile financiare internaţionale, dau asigurări atât oficialii băncii autohtone, cât şi însuşi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Acesta din urmă ne-a declarat că Marfin Bank îndeplineşte condiţiile de soliditate financiară prevăzute în lege: "În cazul în care subsidiara locală a Cyprus Popular Bank va fi inclusă în rândul activelor «rele» ale instituţiei de credit, ceea ce este posibil, având în vedere că se doreşte vânzarea sa, Banca Centrală ar urma să suspende dreptul de vot al acţionarului majoritar".

Într-o astfel de ipoteză, capitalul va rămâne în ţară, iar controlul va fi exercitat de acţionarii minoritari, potrivit oficialului BNR. Dacă situaţia băncii s-ar deteriora, controlul ar urma să fie preluat de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, precizează Nicolae Cinteză.

În cazul în care Marfin România ar fi inclusă în categoria activelor "bune", Bank of Cyprus ar deveni noul său acţionar majoritar. Banca cipriotă ar putea deţine atât o filială, cât şi o sucursală în ţara noastră, din punct de vedere legal, însă, pentru creşterea eficienţei activităţii, un scenariu probabil ar presupune transformarea Bank of Cyprus sucursala România într-o entitate subordonată Marfin Bank România, pentru că aceasta din urmă are personalitate juridică română, ne-a mai declarat Nicolae Cinteză.

Cornel Stănescu, directorul general adjunct al instituţiei de credit spune că banca nu este afectată de deciziile pe care le-a adoptat Eurogroup.

Banca se supune legislaţiei din România, iar activitatea sa este reglementată şi supravegheată de către Banca Naţională a României, ne-a precizat domnia sa.

"În acest moment, Marfin Bank România deţine o poziţie financiară solidă, iar indicatorii de solvabilitate, precum şi rata generală a lichidităţii indică o activitate bancară ce s-a dezvoltat în condiţii prudenţiale specifice, confirmând abilitatea băncii de a se dezvolta organic", subliniază Cornel Stănescu. Banca şi-a desfăşurat activitatea fără întrerupere în ultima săptămână, în condiţiile în care instituţiile de credit din Cipru au fost închise, în această perioadă, potrivit oficialului Marfin.

"Astfel, clienţii, afacerile acestora, precum şi nevoile lor bancare nu au fost afectate", a mai punctat Cornel Stănescu.

Marfin Bank România are credite acordate în valoare de 370 milioane euro şi depozite atrase de la clientelă de aproximativ 180 milioane euro.

Bank of Cyprus a anunţat sucursalele că taxarea depozitelor se va aplica numai în Cipru

Bank of Cyprus a anunţat printr-o notă sucursalele şi filialele din străinătate că decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicată numai pentru depozitele constituite în Cipru, arătând că o circulară oficială va fi emisă în cursul acestei zile.

"Ca urmare a deciziei Eurogroup din această dimineaţă, acest mesaj are ca scop să clarifice că orice tăiere a depozitelor Bank of Cyprus va fi aplicată numai depunerilor constituite în Cipru şi nu în altă ţară. O circulară oficială va urma pe parcursul acestei zile, dar aceasta este pentru a calma orice temere sau îndoială privind situaţia", se arată într-un mesaj transmis de directorul general al Bank of Cyprus Group, Yiannis Kypri.

La finalul acestui mesaj, Kypri notează că "la prima vedere" grupul va avea capacitatea să se res-tructureze singur şi va continua să fie liderul sis-temului bancar din Cipru.

Pe partea bancară, grupul este prezent în Româ-nia prin intermediul unei sucursale, care nu este societate înregistrată în România, şi are o cotă de piaţă în funcţie de active de 0,7%. Depozitele constituite la Bank of Cyprus România sunt garantate de fondul de garantare al depozitelor din Cipru, în limita a 100.000 de euro, pargul maxim la nivelul UE.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat în noaptea de duminică spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de împrumutri externe de 10 miliarde de euro, condiţionat însă de o restructurare dură a sectorului bancar.

Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, va aplica o taxă de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, în cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogroup.

Bank of Cyprus a intrat în ţara noastră în martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai târziu a început operaţiunile bancare, pe zona clienţilor corporate.

Bank of Cyprus are o participaţie semnificativă la Banca Transilvania, cu aproape 10% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb