DEŞI GUVERNUL A AVIZAT NEFAVORABIL MORATORIUL, Procedura parlamentară privind amânarea executării persoanelor care nu-şi mai pot achita ratele continuă

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2013

Procedura parlamentară privind amânarea executării persoanelor care nu-şi mai pot achita ratele continuă

Guvernul a dat, marţi seară, aviz nefavorabil propunerii legislative privind moratoriul pentru amânarea executării silite a persoanelor fizice, iniţiată de Bogdan Diaconu, deputat PSD. Procedura parlamentară, însă, va continua, importantă fiind doar pronunţarea punctului de vedere al Guvernului, ne-a precizat deputatul social-democrat.

"Avizul este unul consultativ şi ce contează nu este dacă este negativ sau pozitiv, ci că a venit", ne-a explicat domnia sa, adăugând: "Faptul că, totuşi, a venit negativ înseamnă că trebuie revizuite anumite puncte care au ridicat semne de întrebare Guvernului. Este posibil ca aspectele problematice din proiect să fie cele care aduc în ipoteză datoriile către furnizorii de utilităţi. În acest caz, ne vom concentra mai mult asupra creditelor bancare".

În urmă cu o săptămână, Bogdan Diaconu ne declara că se aşteaptă ca legea să fie adoptată în viitorul apropiat, pe fondul primirii avizului favorabil din partea Consiliului Legis-lativ. La momentul respectiv, domnia sa a susţinut că "nicio bancă din România nu s-a opus proiectului", singura reticenţă primind-o din partea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. Poziţia deputatului în această privinţă rămâne neschimbată chiar şi după primirea avizului nefavorabil din partea Guvernului.

Aceasta nu este prima iniţiativă legislativă vizând reducerea poverii asupra debitorilor aflaţi în imposibilitatea să îşi achite datoriile către bănci. Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, depus la Senat în noiembrie 2009, a fost blocat, în urmă cu trei ani, de Guvernul Boc, ca urmare a împotrivirii comunităţii bancare şi Fondului Monetar Internaţional (FMI). În ultima scrisoare de intenţie adresată Fondului, autorităţile precizau: "Deoarece menţinerea disciplinei de creditare şi evitarea hazardului moral în rândul debitorilor contribuie semnificativ la întărirea stabilităţii financiare, ne vom abţine de la adoptarea unor iniţiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerea privind legea insolvenţei personale şi cea privind colectarea datoriilor), sau de la amendarea Ordonanţei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare".

USL, aflată în opoziţie la momentul blocării proiectului de lege, se arăta, atunci, în favoarea ace-stuia, poziţia sa schimbându-se odată cu preluarea guvernării.

Proiectul de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a persoanelor fizice a fost depus în februarie la Camera Deputaţilor şi, la scurt timp după aceea, a primit procedura de urgenţă din partea Senatului României.

Actul, care la bază are un moratoriu similar, adoptat anul trecut în Spania, oferă persoanelor fizice din ţara noastră posibilitatea amânării cu doi ani a demarării procedurilor de executare silită din cauza neachitării ratelor la credite bancare, timp în care vor avea posibilitatea să îşi rezolve problemele de ordin financiar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 'USL, aflată în opoziţie la momentul blocării proiectului de lege, se arăta, atunci, în favoarea ace-stuia, poziţia sa schimbându-se odată cu preluarea guvernării.' Nooo! N-are cum! O fi oare singurul caz?!

    Pe de alta parte, uitati-va ce fac ungurii..daca vreti masuri populiste / de 'protejare' a populatiei in fata bancilor si companiilor de utilitati. p-aia cum naiba ii lasa FMI si UE? Poate pentru ca au niste banci proprii si companii de utilitati de stat, iar celorlalte daca nu le convine, pot sa plece? Nu stiu, intreb si eu. Vom vedea mai incolo daca pentru populatie va fi bine sau rau.. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb