Despre bani şi voturi în agricultură

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 18 septembrie 2008

Dacă pesediştii îşi imaginau că prin moţiunea pe agricultură, adoptată, marţi, de Senat, vor câştiga, în bloc voturile agricultorilor la următoarele alegeri s-au înşelat.

Şi s-au înşelat din două motive.

În primul rând, Guvernul nu este obligat, prin Constituţie, să respecte prevederile unei moţiuni simple, fie ea şi a celui mai mare grup parlamentar care, ce-i drept, l-a susţinut de la momentul divorţului de democraţi.

În al doilea rând, pesediştii au fost luaţi prin surprindere de mişcarea abilă a ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, care, în dimineaţa votului moţiunii, a bătut palma cu reprezentanţii agricultorilor pe problemele sectorului, câştigându-le simpatia.

Întrucât multe din revendicările agricultorilor, prezente în moţiune, erau vechi şi binecunoscute de Cioloş, soluţionarea acestora, cel puţin la nivel declarativ, aruncă moţiunea PSD într-un con de umbră şi pune guvernarea liberală într-o lumină favorabilă.

Astfel, moţiunea "Promisiuni şi minciuni = sprijinul acordat agricultorilor de către Guvernul Tăriceanu", adoptată de senatori, în uralele agricultorilor, s-a dovedit doar un joc nereuşit de imagine din partea PSD, după urma căruia a câştigat ministrul Agriculturii şi evident sectorul agricol.

Dar nu şi PSD-ul, ale cărui aşteptări electorale faţă de agricultori s-au cam năruit.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, ne-a explicat: "Moţiunile simple sunt obligatorii pentru Guvern doar după regulamentul Senatului, nu şi după Constituţie. Astfel, Guvernul nu este obligat să ţină cont de moţiunea PSD pe agricultură. Ceea ce surprinde la această moţiune îl reprezintă faptul că, dacă acest Guvernul, la final de mandat, respectă moţiunea, cel care va aplică noile legi va fi următorul Guvern, iar moţiunea se adresează actualului Executiv. Dacă nu o face, parlamentarii pot iniţia o moţiune de cenzură.

În această situaţie singurii care ar iniţia un asemenea demers ar fi cei ai PD-L, aceasta fiind tot o moţiune cu caracter electoral, prin care ar dori să critice atât PNL cât şi PSD. Totuşi este absurd să formulezi o moţiune de cenzură înainte de alegeri".

De altfel, parlamentarii, aflaţi în precampanie electorală în care cheltuiesc sume mari, nu au niciun interes să dărâme Guvernul înainte de alegeri, Executivul fiind puterea responsabilă cu organizarea lor.

Surprinde totuşi mutarea abilă a ministrului Agriculturii care şi-a lăsat până şi pe cei mai aprigi contestatari uluiţi în Senat.

Cioloş a declarat, în faţa senatorilor, că deja revendicările fermierilor au fost rezolvate în urma unei întâlniri cu Federaţia Agrostar şi cu Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) chiar înainte de vot.

Înţelegerea ne-a fost confirmată şi de reprezentanţii agricultorilor contactaţi care ne-au declarat că Dacian Cioloş le-a câştigat respectul.

Lupta pe două fronturi a organizaţiilor din agricultură a adus beneficii sectorului.

În primul rând moţiunea PSD a fost redactată în colaborare cu ei, şi dacă Guvernul vrea ar putea, spre exemplu, să acorde, conform moţiunii, şapte milioane lei vechi la hectar pentru asigurarea necesarului de motorină, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte pentru culturile agricole din această toamnă.

De asemenea Guvernul ar putea actualiza legislaţia care prevede înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de Garantare pentru Certificatele de Depozit sau să acorde cel puţin 4% din PIB pentru agricultură, pe anul 2009.

În fapt, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România şi cei ai Federaţiei "Agrostar" s-au înţeles deja cu ministrul Agriculturii, o decizie finală urmând a fi luată în şedinţa de guvern.

Astfel, în urma negocierilor, agricultorii ne-au declarat că vor beneficia şi în continuare de subvenţia de 1.65 lei pentru motorină şi de o creştere a fondurilor publice, de la 10% la 30%, din volumul creditelor pentru producţia din sectorul vegetal şi zootehnie.

Conform, înţelegerii, agricultorii vor beneficia, din 2009, de motorină la un preţ mai mic cu 50%, ca urmare a reducerii accizei la motorină, la 21 euro la o mie de litri, precum şi de motorină pentru activităţile agricole cu o culoare distinctă.

De asemenea, agricultorii vor avea noi avantaje prin programul "Fermierul", precum cea a spaţiilor de depozitare pentru noile organizaţii ce vor fi înfiinţate în rândul producătorilor mici şi mijlocii, dar şi, în premieră, de sprijinul de minimis.

Potrivit reprezentanţilor agricultorilor, sprijinul de minimis prevede o următoarea alocare: pentru fermele cu suprafeţe cuprinse între 1-120 de hectare, vor fi alocaţi 200 de lei la hectar, în timp ce, pentru sectorul legume-fructe şi agricultură ecologică vor fi alocaţi, (pentru suprafeţe cuprinse între 0,25 şi 3 hectare), la hectar, 1110 lei pentru asociaţii, 2890 de lei pentru grupurile de producători recunos­cute preliminar şi 3900 de lei pentru grupurile de producători recunoscute şi de către UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb