DESPRE "ELECTROPUTERE" Scenariile foarte optimiste sau foarte pesimiste nu sunt cele mai reale

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2007

Referitor la cele două materiale publicate de mine despre "Electroputere", la redacţie s-au primit două semnale. Unul vine de la un investitor care îşi dă numai iniţialele (LI) şi altul de la un domn Florin Drăgan. Trec peste aprecierile referitoare la calitatea mea de ziarist analist şi merg direct la problemele ridicate.

Domnul LI este de mult acţionar la EPT şi spune că a investit destul de mult pentru posibilităţile sale, crezând în această societate. Aminteşte că printre acţionari se află investitori serioşi, circa 6% acţionari pe linia Citibank (probabil un SSIF al Citibank ce îşi reprezintă clienţii) şi Lindsell -6 %. Faptul că zilnic se tranzacţionează peste 1% din acţiuni, în mod normal trebuie să aibă o semnificaţie, după opinia sa. Întreabă, în acelaşi timp, dacă aceste tranzacţii au fost reale sau au fost în fapt transferuri de pe un cont pe altul, aflate în comunitate de interese, pentru manipularea preţurilor? Referitor la acest ultim aspect, numai comisia de supraveghere de la BVB ar putea da un răspuns. Cert este că în multele zile de creştere la limita maximă, au fost foarte multe tranzacţii făcute în scop speculativ.

Desigur, potenţialul societăţii "Electroputere" nu este cel arătat de cifrele contabile. Chiar azi (n.r.- vineri, 6 iulie) cineva de regulă foarte bine informat mi-a spus că acolo o societate a şefilor a căpuşat ani în şir societatea, servind drept intermediar între societate şi clienţii externi, dar nu numai, după care s-a autodizolvat cînd figura nu a mai ţinut.

Răspunsul la întrebările mai mult indirecte ale lui LI trebuie coroborate cu cele adresate de către domnul Florin Drăgan. Acesta vrea să luăm în calcul şi scenariul unei valorificări în imobiliar, prin scoaterea în afara oraşului a societăţii şi valorificarea terenului care ar valora circa 120 milioane dolari. Trebuie să ştie toată lumea că valoarea unui teren depinde de multe elemente. Printre altele, un prim aspect este valoarea lucrărilor pentru eliberarea terenului (demolări, evacuări, ecologizare, etc.) Aceste cos­turi se scad automat din valoarea terenului. Apoi este vorba despre zonă şi vecinătăţi. Îmi este greu să cred că actuala fabrică "Electroputere" se află într-o zonă înconjurată de blocuri şi spaţii comerciale sau dotări sociale şi nu se află pe o aşa-zisă platformă indus­trială, adică înconjurată de alte societăţi aflate în diverse stadii de funcţionare. Un astfel de teren nu este niciodată preferat pentru o zonă rezidenţială selectă, care să justifice un cost foarte ridicat al terenului. Este o axiomă faptul că un teren gol este de multe ori mai valoros decât unul ocupat. Excepţiile sunt foarte rare şi nu cred că este cazul cu "Electroputere".

În altă ordine de idei, relocarea se va face numai dacă aceasta va fi obligatorie, nu prea curând şi cu costuri mari de investiţii. Suma foarte importantă pe care noii proprietari au plătit-o nu se datorează în niciun caz valorii terenului, ci obiectului de activitate, dotării actuale şi nu în ultimul rând calităţii (calificării) personalului. În acelaşi timp, pentru atingerea obiectivelor strategice ale noilor acţionari majoritari, este nevoie de un volum însemnat de învestiţii. Aceste fonduri se pot obţine în primul rând din subscrierea la care au dreptul acţionarii minoritari de a-şi prezerva cotele de participare, iar în lipsa acestora, de investiţii ale noului acţionar majoritar, care automat îi măresc cota de participare. După capitalizarea creanţelor (echivalentul datoriilor asumate de către cumpărători), cota sa la capital va creşte substanţial.

Când am apreciat că valoarea "Electroputere", acum cu valoare contabilă negativă, va deveni între 460 - 500 milioa­ne dolari, am avut în vedere atât aportul adus prin subscrieri, cât şi o reevaluare parţială a patrimoniului, care s-a făcut ultima dată în 2002, dar care a fost mâncată efectiv de pierderile cumulate înregis­trate până în prezent, şi care vor continua încă o perioadă de timp, speranţa fiind ca aces­te pierderi să sufere un proces de diminuare drastic, în primul rând datorită achitării datoriilor restante, dar şi ca urmare a unei restructurări manageriale şi organizatorice, aşa cum este de dorit. Căci un investitor privat, dacă nu este tembel din naştere, totdeauna este un mai bun administrator decât statul, mai ales decât cel român, prin reprezentanţii săi cei mai deştepţi. Cam asta este situaţia adevărată despre "Electroputere". Restul este speculaţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am urmarit de la inceput evolutia actiunilor EPT, de la prima crestere de 15%, care mi sa parut deplasata, avand in vedere ca si eu la randul meu inainte de a face un plasament fac o analiza temeinica. Ma bucur ca in toata aceasta poveste am zarit cel putin o persoana cu capul pe umeri. Evident cu totii avem asteptari si sperante, dar parerea unui specialist ca domnul Iordache nu cred ca trebuie neglijata, chiar daca uneori mai greseste. Important este sa punem in balanta cunostintele dansului si ale noastre si sa luam decizia care ni se pare cea mai corecta. Am avut puterea de a privii de pe margine " spectacolul Electroputere" si de a nu intra in joc. Parerile domnului Iordache le-am citit mult mai tarziu, dupa ce " gogoasa a dospit bine", acestea nefacand altceva decat sa-mi confirme propriile analize. Poate daca as fi avut inspiratia de a anticipa fenomenul si as fi cumparat undeva in 0.2860 lei, indiferent la ce pret as fi vandut ar fi fost o afacere buna, Dar sa intru in hopurile acelea de cate 15%, care nu stii pana unde merg, cand se opresc si cand o iau la vale - sa-mi fie iertat cuvantul- cred ca ar fi fost nebunie curata....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb