Organizarea alegerilor parlamentare în luna octombrie a devenit marea provocare a cabinetului Ponta. Dincolo de argumentele de ordin politic, în ecuaţie a fost introdusă şi o altă necunoscută, legată de sumele necesare organizării scrutinului, în condiţiile în care, conform declaraţiilor premierului Ponta, guvernul Boc nu a prevăzut în buget nici măcar un leu pentru acest lucru.
Premierul Victor Ponta este convins că alegerile parlamentare devansate cu două luni nu avantajează în mod direct nicio formaţiune politică, dar pot duce la prezentarea şi adoptarea în Parlament a bugetului de stat pentru 2013: "Nu are nimeni niciun avantaj, cred că toată lumea câştigă dacă reuşim să facem lucrul aces-ta". Premierul a precizat că unul dintre motivele pentru organizarea alegerilor în octombrie este acela că bugetul de stat trebuie adoptat înainte de Crăciun şi trebuie să fie alocată măcar o lună de zile, timp în care să se prezinte proiectul în Parlament şi să fie dezbătut :"Vreau să avem un buget gândit cu totul şi cu totul altfel, un buget multianual, pentru că, dacă vom câştiga alegerile, îl gândim pentru 2013 - 2016, cu proiecte multianuale, cu un alt sistem de sprijinire a investiţiilor, cu un alt sistem fiscal, e o chestiune de raţiune". Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine propunerea preşedintelui PSD, Victor Ponta, privind organizarea alegerilor parlamentare în luna octombrie, adăugând că România are nevoie rapid de o majoritate solidă în Parlament. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că potrivit Constituţiei, durata unei legislaturi poate fi scurtată într-o singură situaţie, şi anume cea în care preşedintele Ro-mâ-niei dizolvă Parlamentul, ca urmare a respingerii a două propuneri de guvern. În schimb foştii parteneri de guvernare ai PDL, cei de la UDMR, susţin că Uniunea este de acord cu organizarea de alegeri parlamentare în luna octombrie doar dacă se respectă procedurile constituţionale.
În luna mai, premierul Victor Ponta anunţa că Executivul condus de Emil Boc, cel care a realizat bugetul pe acest an, nu a prevăzut nici o sumă pentru organizarea alegerilor parlamentare în această toamnă: "Ca un element de neprevăzut, pe care nu pot să spun că l-am primit cu mare fericire astăzi, am constatat că fostul Guvern nu a prevăzut nici un leu pentru organizarea alegerilor parlamentare. Nu ştiu dacă domnul fost prim-ministru Boc nu ştia că în anul 2012 urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Asta înseamnă că o să avem o nouă problemă, în jur de 200 de mili-oane de RON - domnul minis-tru Dobre (ministrul delegat pentru administraţie, n.r.) spune că e o evaluare optimistă - pentru a acoperi cos-tul alegerilor din toamnă. Mi se pare absolut iresponsabil din partea fostului prim-ministru şi a fostului Guvern să nu ştie şi să nu prevadă în buget sumele necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare". Chiar şi aşa, actuala coaliţie aflată la guvernare insistă ca alegerile să se desfăşoare cât mai repede, fără a mai preciza dacă problema financiară a organizării alegerilor a fost rezolvată.