Dezbaterea pe legea conversiei - amânată

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 aprilie 2016

Dezbaterea pe legea conversiei - amânată

Actualizare 11:16

Dezbaterea programată astăzi pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor asupra legii conversiei s-a amânat cu două săptămâni, după cum au anunţat administratorii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

Deputatul Daniel Zamfir a postat pe pagina sa de Facebook: "Am amânat două săptămâni discuţiile la Legea Conversiei. Era foarte necesară amânarea pentru a armoniza atât punctele de vedere ale asociaţiilor de protecţie a consumatorilor cât şi cele două proiecte de legi ale conversiei care sunt acum în dezbatere la Parlament. Am discutat şi cu liderul deputaţilor UDMR, Mate Andraş, cu care am convenit că legea aşa cum a ieşit din Senat e inadmisibilă şi vom discuta plecând de la propunerea lor. Noi am finalizat amendamentul pe care îl voi discuta cu asociaţiile şi cu câţiva colegi din Comisia Juridică, iar zilele următoare il voi depune la Parlament".

(E.O.)

----

Legea iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall care prevede conversia creditelor contractate în valută urmează să intre, astăzi, în şedinţa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul Camerei.

Depus la începutul anului 2014, proiectul legislativ susţine conversia creditelor luate în franci elveţieni la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că varianta votată în Senat în 2014 "este foarte dezavantajoasă pentru consumatori", precizând că varianta corectă este aceea a îngheţării cursului la nivelul celui de la data încheierii contractului, "eventual corectat cu o variaţie de maxim 20%".

Conversia ar trebui facută fără dobânzi, comisioane şi speze, în moneda în care consumatorul îşi obţine principalele venituri, consideră Piperea, apreciind că, pentru plăţile nedatorate efectuate de consumator în baza unei clauze de schimb valutar abuzive ar urma să se recurgă la acţiuni separate în instanţă.

Iniţiativă legislativă a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere.

O altă iniţiativă pe aceeaşi temă, promovată de un număr de 18 parlamentari din toate partidele politice, urmăreşte ca rambursarea totală sau parţială anticipată a împrumuturilor bancare să poată fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat în vara anului 2014, dar a primit aviz negativ de la Guvern.

În prezent, se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Instanţele din ţara noastră au început tot mai mult să dea câştig de cauză clienţilor în procesele contra băncilor pe conversia la curs istoric.

Potrivit surselor noastre, aproape 90 de decizii au fost pronunţate în favoarea clienţilor, peste 10 fiind definitive.

În ultimul an, câteva bănci - Volksbank, OTP Bank, Bancpost, Raiffesien Bank - au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă, Piraeus Bank anunţând şi ea, recent, că va scoate pe piaţă un astfel de program.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. De ce nu scrieti despre santajul practicat de sambatar la adresa Anei Birchall? Cat mai aveti de gand sa tineti in brate schizofrenicul de la Cisnadie?

    1. Cristian Sima, altul este articolul despre tine, my precious! Citeste-l, imbata-te si

      apoi, plangi! 

      Da

    Leul e moneda tarii leu sa fie credit.

    Isarescu ne-a tot dus cu zaharelul spre Euro, nici azi nu avem Euro. 

    1. D-le anonim, ar fi bine sa va bucurati ca nu avem Euro nici azi. Daca aveam, era prapad in 2008 - 2010. Momentan Romania nu poate concura ca si productivitate cu tarile vestice, din acest motiv, adoptarea euro ar insemna o sinucidere economica in momentul de fata. Cat despre creditarea exclusiv in moneda tarii, este posibila doar in conditiile actuale. In 2004-2010, dobanzile la lei erau mult mai mari, astfel ca cei care dorea putea solicita un credit in valuta. Pana in 2007 nimeni nu a avut nicio problema, pentru ca leul se intarea, iar cei care aveau credite in valuta castigau din aprecierea leului. Atunci nimeni nu a iesit in strada sa ceara sa ii fie convertit creditul in lei, chiar daca avea venituri in lei. Atunci niciun parlamentar nu a adoptat nicio lege de conversie. Dar no, acesta este an electoral si voteaza persoanele fizice, nu jurdice. Pierderile exista in sistem, in momentul de fata la debitorii in valuta. Cu sprijinul parlamentului acestea vor trece de la debitorii in valuta, prin intermediul bancilor la toti cei care au contractat sau care vor contracta imprumuturi.

      Esti politician sau populist ?

      Europa fara Euro nu ii vad rostul si fara aceeasi legi pe tot teritoriul Ue, vezi ce face Uk. 

      Ca nu avem Euro si Isarescu ne-a promis ma deranjeaz. 

      In Sua e $.

      Inainte de 2007 nu era efectul " Lehman B." care acum persista peste tot. 

      Avand in vedere intrebarea pe care ati pus-o "esti politician sau populist?" de parca una s-ar exclude pe cealalta, intentia mea era sa nu va raspund. Eu sunt doar economist, si nu lucrez in domeniul bancar sau cel de stat. Isarescu nu iti poate promite nici tie nici mie ca Romania va indeplinii conditiile de aderare la uniunea monetara, si asta pentru ca nu depinde de BNR decat din punct de vedere tehnic. Tehnic noi putem adopta euro fara nicio problema, insa nu suntem competitivi, pentru ca suntem un popor care realizeaza o productivitate redusa, suntem din punct de vedere al culturii financiare pe ultimul loc in Europa, departe chiar si de Bulgaria. Si in adoptarea euro de catre Romania, trebuie sa vezi cazul Greciei, nu a lui Lehman B. In cazul Greciei iesierea cea mai usoara era devaloriziarea monedei grecesti, Numai ghici ce? Acesteia au adoptat euro, si s-au indatorat pana peste cap, pentru ca nu erau competitivi. Astfel varianta cea mai usoara de redresare a Greciei a cazut, pentru ca nu mai aveau moneda proprie.

      Nu stiu ce sa zic la aceasta, sunt inginer.

      Cred ca daca aveau moneda lor ( drahma cred) datoria le sarea de 500% pib, nu ? 

      De ce la noi Isarescu si BNR permit batjocorirea monedei naționale?

      De ce toate preturile la masini, case si ,mai ales, utilități telefoane, etc. sunt afisate in euro, cand moneda noastra este leul? 

      Ce-i aiureala asta?

      Exista o lege care spune ca pe teritoriul României plățile se fac in lei. De ce nu se respecta ? 

      Afisarea preturilor in valuta, precum si tranzactiile comerciale in valuta reprezinta vointa partilor. Partile pot face troc, partile pot incheia contracte de arenda cu plata in produse, etc. Ingradirea acestor drepturi duce la scaderea tranzactiilor si implicit la afectarea bunului mers economic (poate impactul nu ar fi major, dar este greu de evaluat). Pastrarea monedei nationale nu trebuie privita ca si o chestie nationalista. Ea reprezinta in momente de criza parghia de redresare economica. Prin devalorizarea monedei, economia tarii respective devine mai competitiva pe piata globala, iar ciclul de crestere economica se poate relua intr-un timp mai scurt. In lipsa posibilitatii devalorizarii monedei nationale, in timpul crizei vei inregistra o crestere accelerata a disponibilizarilor, o scadere de consum inclusiv pt productia interna, un deficit bugetar in crestere.

      Daca exista drahma, deficitele bugetare erau reglate prin devalorizarea acesteia si nu existau asa multe proteste. Despre datorie, depinde daca era in euro sau in drahme. (Probabil era un mix) Daca era in drahme atunci pierdeau investitorii, dar nu era nevoie de interventii exceptionale din partea BCE sau FMI. Reformele se puteau realiza intr-un interval de maxim 1 an, si ciclul de crestere economica se putea relua.

    daca in cazul LDP a fost risc sistemic acum cred ca va fi colaps......va fi sfarsitul capitalismului...

    1. Capitalism nu mai exista de la stergerea din datoria Greciei si inventarea prea mare pt a falimenta.

    si Comunistii pe relatii valutare se corelau cu piata, ca nu erau nebuni.

    Daca se face inghetarea cursului la un contract de imprumut si se da casa inapoi cand vrea fiecare atunci Romania trebuie sa se pregateasca de un Mare Faliment.

    1. Bce tipareste fara numar.

    se vede ca e o facatura legea conversiei de a stat atat de mult ascunsa doamna birchall e omu bancilor o doare in cot de consumatori asa ca punetiva baza in piperea si zamfir numai asa se poate rezolva ceva

    concret, la cat s-ar face conversia daca legea doameni Birchall ar fi adoptata?multumesc

    ar trebui arestati cei de la bnr si bancheri pentru trafic de influenta si inselaciune pentru creditele in chf pentru ca a fost o excrocherie ei nu au avut niciodata acest produs in vistieria bancilor totul a fost fictiv numai pe hartie si marea mangleala a fost ca prosteau consumatori cu lozinci de genul elvetia e tara neutra niciodata are cea mai stabila moneda etc numai ca sa te agate

    1. Organele di Europa de ce crezi ca tac ?

      Ar trebui sa se autosesizeze parchetul de pe langa judecatoria Sibiu si sa inceapa IMEDIAT cercetarea penala a predicatorului sambatar sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, pentru tot ce i-a facut smintitul in ultima vreme Anei Birchall. A ajuns femeia sa se roage de dement si de slugile lui sa o lase in pace. Parchetul trebuie sa inceapa cercetarea penala de indata, nu e posibil ca un sektant dezaxat si extrem de periculos sa ajunga impreuna cu sclavii lui pana intr-acolo incat sa santajeze un deputat al Romaniei.

      Ai vazut tu ?

      Ai visat ? 

      Pe ce spune Ana Birchall se bazeaza. Ce zici de asta? Daca stii sa citesti intra pe pagina ei de Facebook si citeste comentarii la postarile despre conversie.Dar cum esti postac platit de sefimea GCCC cu siguranta ca o sa incepi sa o injuri pe Birchall.

      Comentariile unor agitatori nu ma intereseaza, ca a unui "Frankalau" de aici cu noaptea in cap.

      Cand sunt cu dovezi clare impotriva sektarului nu te intereseaza ca doar de la el ti se umple matu' postacule. Vai de tine de sclav, sa papi din palma imputita a unui predicator sambatar...

      Nu cunosc predicatorul:)))

    Ok

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb