Ziarul "BURSA" suspectează că doi dintre actualii adminis-tratori ai Depozitarului Central - Cristinel Sandu Popescu (Volt-invest) şi Doru Boloş (Interdealer Capital Invest) - nu au dreptul legal să figureze acolo, descoperind că sunt şi membri în Consilii de Administraţie ale unor societăţi lis-tate pe Rasdaq (o dispunere de măsuri emisă de CNVM, la finele anului trecut, interzice acest lucru).
Cei doi au fost aleşi de acţionarii Bursei, ca să-i reprezinte şi în alegerile din octombrie pentru viitorul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central, având şanse mari să facă parte din conducerea instituţiei pentru următorii patru ani.
Incompatibilitatea dintre funcţia de administrator al Depozitarului şi cea de membru în conducerea unei companii listate a făcut "ravagii" anul acesta printre aspiranţii la un loc în Consiliul instituţiei de compensare-decontare.
Patru dintre candidaţi au fost nevoiţi să îşi retragă candidaturile, după ce arbitrul pieţei de capital a refuzat să facă excepţii de la reglementările în vigoare.
Toţi cei patru făceau parte din Consiliul de Administraţie al Bursei, printre ei aflându-se şi Stere Farmache, preşedintele BVB.
În schimb, situaţia de incompatibilitate în cazurile lui Popescu şi Boloş a reuşit să treacă neobservată, poate şi din cauza faptului că societăţile la care sunt administratori au o vizibilitate redusă, comparativ cu BVB.
Cristinel Sandu Popescu a fost ales, la mijlocul lunii martie anul acesta, în Consiliul de Administraţie al societăţii "Gastronom" Buzău (simbol GAOY), iar Doru Boloş a reuşit, o lună mai târziu, să intre în conducerea "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (simbol REFE).
Cei doi au fost numiţi provizoriu în Consiliul de Administraţie al Depozitarului la începutul lunii mai, iar CNVM i-a validat în această funcţie pe 8 iunie.
Este greu de spus care vor fi fost argumentele care au convins comisarii CNVM să îi valideze pe cei doi administratori ai Depozitarului, în condiţiile în care comunicatele prin care se anunţa alegerea lor în conducerea celor două societăţi de pe Rasdaq erau postate chiar pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Cu atât mai mult cu cât CNVM menţionează că decizia de validare a celor doi ca administratori provizorii ai DC a fost luată "în baza analizei efectuate de direcţia de specialitate şi a deliberărilor purtate în cadrul şedinţei din 8 iunie 2010".
Nici Cristinel Sandu Popescu şi nici Doru Boloş nu au fost disponibili vineri pentru comentarii.
Ar fi fost interesant să-şi comenteze declaraţiile pe proprie răspundere depuse la CNVM, prin care susţin că nu s-ar afla în situaţia de incompatibilitate...
Articolul 3, alineatul 1 al Dispunerii de Măsuri nr.17 din 11 noiembrie 2009 prevede că "membrii Consiliului de Administraţie al unui depozitar central nu pot fi membri în consiliul de administraţie ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau al unei societăţi tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare şi care a încheiat contract de registru cu depozitarul în cauză".
Prin urmare, singurul argument care ar putea să îi exonereze pe cei doi administratori de situaţia de incompatibilitate ar fi ca "Gastronom" Buzău, respectiv "Remarul 16 Februarie", să nu aibă contract de registru cu Depozitarul Central. Ceea ce nu ne-ar mira, pentru că "Rasdaq"-ul, oricum, este "varză" încă de la înfiinţare.
• "Broadhurst" a cerut vot cumulativ pentru alegerea administratorilor "Gastronom"
Este ciudat că informaţia privind posibila incompatibilitate a domnului Cristinel Sandu Popescu a trecut neobservată de unii administratori ai Bursei de Valori Bucureşti, în condiţiile în care fondul de investiţii Broadhurts Investments Limited, reprezentat de Siminel Andrei, făcea parte din acţionariatul societăţii buzoiene când i s-a ales conducerea.
Siminel Andrei este, totodată, şi membru al Consiliului Bursei.
Cu aproape o lună înainte de AGA din martie 2010 la care Popescu a fost ales administrator al Gastronom, reprezentanţii Broadhurst au cerut vot cumulativ pentru alegerea Consiliului de Administraţie.
1. mizerie,mizerie
(mesaj trimis de justin în data de 04.10.2010, 00:52)
Are,n-are contract, e mizerie oricum.Daca are, e incompatibilitate,daca n-are,de ce n-are?Mizerie peste mizerie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2010, 09:39)
Daca CNVM ar cauta mai atent doar datele publice ar vedea ce ingrengatura este in echipa Farmache-Tepes.Si de ce e asa de mare lupta pentru accesul la informatii...Dar vorba lui Make...Oameni sunt si ei nu?
2. musca Tzepe
(mesaj trimis de Habarnam in tara lui Papura-Voda în data de 04.10.2010, 12:26)
Imi pare atat de rau sa vad bursa in deriva, atat de mult am sperat ca macar institutia asta (ca tot institutie ramane, chiar daca e SA) nu va fi afectata de lipsa de profesionalism si de interese egoiste. Dar nu vad nici o diferenta intre cum e condusa BVB si cum e administrat statul roman.
3. Nu e un caz singular la grupul BVB!
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2010, 12:47)
Acelasi CNVM i-a validat pe actualii membrii BVB, incalcand propria dispunere de masuri 14 din 15.07.2010 pentru o buna parte din ei, se pare ca doar ce apare in presa ii sesizeaza.