DEZVĂLUIRI Lipsesc date importante privind operaţiunile bancare ale Bank of Cyprus

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2013

UPDATE 18:32: Companiile secrete ale VIP-urilor din România, anchetate de DNA

Documentele obţinute în proiectul OffshoreLeaks arată că firma Commonwealth Trust Limited (CTL) este un agent de înregistrare de societăţi off-shore care acţionează ca paravan pentru evazionişti, operaţiuni de spălare de bani şi personaje dubioase din Rusia, Europa de Est şi Statele Unite.

CTL a fost folosită de mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a le înfiinţa societăţi în Insulele Virgine Britanice (BVI), potrivit Crji.org.

Vezi detalii aici.

UPDATE 17:32: Offshore Leaks: Informaţii fără precedent despre paradisurile fiscale

O asociaţie internaţională de jurnalişti înregistrată în SUA dezvăluie, în baza unor scurgeri de informaţii, secretele a 120.000 de companii offshone şi a aproape 130.000 de persoane, expunând afacerile ascunse ale politicienilor, artiştilor şi bogaţilor din peste 170 de ţări, între care şi ţara noastră, informează sursele de presă.

Informaţiile au fost obţinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fişiere digitale.

Raportul realizat de ICIJ şi reţelele sale partenere din întreaga lume va fi prezentat până pe 15 aprilie, alte informaţii urmând să fie făcute publice pe parcursul anului.

Fişierele identifică persoanele din spatele unor companii şi trusturi private înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore şi alte paradisuri fiscale.

Între aceste persoane se află medici şi dentişti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est şi Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internaţionali de arme şi familiile şi asociaţi unor dictatori.

Fşierele furnizează fapte şi cifre - transferuri de numerar, perioadele de constituire, legăturile dintre companii şi persoane fizice - care ilustrează modul în care secretul financiar offshore s-a răspândit în întreaga lume, permiţând bogaţilor eschivarea de la taxe şi alimentând probleme de corupţie şi economice.

---

UPDATE 16:27: Datele electronice referitoare la scandalul Bank of Cyprus lipsesc

O investigaţie privind operaţiunile bancare de-a lungul ultimilor ani a arătat că datele electronice importante referitoare la scandalul Bank of Cyprus lipsesc, conform http://www.cybc.com.cy/en/.

Raportul a fost predat Băncii Centrale pe data de 26 martie.

---

Moneda unică europeană, impulsionată de decizia FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va contribui cu un miliard de euro la pachetul de salvare în sumă de 10 miliarde euro obţinut de Cipru de la creditorii săi internaţionali, conform anunţului făcut ieri de instituţie.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului, a declarat: "Am ajuns la un acord cu autorităţile cipriote pentru un program economic care va fi susţinut în comun de FMI, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană. O finanţare combinată de 10 miliarde de euro ar trebui să ajute Ciprul să-şi acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, în timp ce implementează politicile necesare însănătoşirii economiei şi revenirii ţării pe pieţele financiare. Contribuţia FMI va consta într-un împrumut pe trei ani, de circa un miliard de euro".

Înţelegerea dintre experţii FMI şi Cipru va fi transmisă board-ului instituţiei pentru aprobare cel mai probabil la începutul lunii viitoare.

Acordul de salvare a Ciprului prespune restructurarea celor două bănci majore ale ţării ("Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank"), reducerea deficitului bugetar şi ajustarea sistemului public de salarii şi pensii.

"Programul este unul provocator, care cere eforturi mari din partea populaţiei cipriote", a declarat Lagarde, adăugând: "Credem că acesta asigură o soluţie de finanţare durabilă şi completă pentru problemele esenţiale ale Ciprului".

Lagarde a menţionat că bugetul pentru acest an al guvernului cipriot include măsuri substanţiale de consolidare fiscală pentru perioada 2013-2015.

Autorităţile de la Nicosia au adoptat deja reforme privind salariile angajaţilor statului şi măsuri care să îmbunătăţească viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Acordul cu creditorii mai prevede ca, pe lângă măsurile adoptate, evaluate ca impact la 5% din PIB, să fie aplicate măsuri suplimentare echivalente cu 2% din PIB. Printre acestea se numără majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5% şi a celei pe venituri din dobânzi de la 15% la 30%.

Sistemul de beneficii sociale va fi revizuit, vor fi eliminate suprapunerile în domeniu şi va fi îmbunătăţit procesul de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor. În plus, companiile de stat viabile urmează să fie privatizate, pentru reducerea datoriilor.

Menţionăm că anunţul privind contribuţia FMI la pachetul de salvare a Ciprului a generat aprecierea monedei unice faţă de dolar. Euro a urcat cu 0,3% la ora 10.19, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2857 dolari.

Banca centrală a Ciprului a deblocat, ieri, 10% din depozitele de peste 100.000 de euro de la "Bank of Cyprus", permiţându-le astfel companiilor şi persoanelor fizice să acceseze o parte din economii.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut bugetarilor de rang înalt şi demnitarilor să renunţe în termen de trei luni la orice conturi sau active deţinute în străinătate, cei care nu se conformează urmând să fie concediaţi sau demişi. Un decret prezidenţial semnat de Putin prevede că funcţionarii publici vizaţi de această măsură (câteva mii) trebuie să prezinte până la 1 iulie declaraţii de venit şi de avere, care vor fi verificate.

Cei care nu vor renunţa la conturile offshore şi activele din străinătate vor fi demişi de urgenţă.

"Obiectivul nostru este să fim alături de Cipru şi populaţia acestei ţări, să susţinem refacerea stabilităţii sale financiare, a sustenabilităţii fiscale şi a creşterii", conform unei declaraţii comune a directorului FMI, Christine Lagarde, şi a comisarului european pe probleme economice, Olli Rehn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb