DIICOT face verificări în cazul articolului The Sun privind copiii folosiţi la ambalarea jucăriilor

Andreea Stoica
Companii / 22 noiembrie 2016

Ouă Kinder (Sursa foto: captură Youtube)

Ouă Kinder (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 19:39 Ferrero Rocher: "Am început imediat o anchetă pentru a stabili de urgenţă care sunt faptele"

Compania Ferrero Rocher, care produce ouăle Kinder, a reacţionat după reportajul The Sun şi s-a declarat îngrijorată de practicile inacceptabile privind activitatea unuia dintre furnizorii companiei, precizând că a demarat o anchetă pentru a stabili de urgenţă care sunt faptele.

Ferrero Rocher a reacţionat, astfel, după reportajul The Sun în care o familie din ţara noastră, inclusiv copii de şase ani, sunt prezentaţi ca muncind 13 ore pe zi pentru sume modice la asamblarea jucăriilor pentru ouăle de ciocolată, relatează Digi24.ro.

"Suntem îngroziţi şi foarte îngrijoraţi de acuzaţiile de practici inacceptabile în România, privind activitatea unuia dintre furnizorii noştri, şi am început imediat o anchetă pentru a stabili de urgenţă care sunt faptele. Ferrero are un Cod de Conduită strict pentru furnizori, iar acesta este o condiţie a contractului", se arată într-un răspuns al companiei.

Ferrero Rocher precizează că prin acest cod este strict interzisă munca prestată de copii şi că toţi furnizorii trebuie să le plătească angajaţilor cel puţin salariul minim la nivel local sau naţional şi să le plătească în plus orele suplimentare. Toţi furnizorii sunt controlaţi pentru a determina dacă respectă acest cod, mai spune compania.

Cea mai recentă verificare făcută la furnizorul din România, Romexa, şi subcontractorul acestuia, Prolegis, în mai 2016, arată că cele două companii respectau acest Cod de Conduită.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:19

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) face verificări în cazul informaţiilor din articolul cotidianului britanic The Sun privind familia din judeţul Satu Mare care şi-ar folosi copiii, până la 13 ore pe zi, la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder, scrie News.ro, citând surse judiciare.

Procurorii DIICOT vor verifica dacă informaţiile din articolul publicat de cotidianul The Sun sunt reale, vor sta de vorbă cu membrii familiei care apar în înregistrare şi vor stabili dacă se impune o cercetare penală pentru fapte de exploatare a minorilor sau este vorba de o comunicare de informaţii false, au precizat sursele citate.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

"Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este ok. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus «Haide, fă şi tu poză». S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză", a declarat Timea Jurj, astăzi, pentru Digi 24.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat că instituţia s-a autosesizat marţi, în urma articolului publicat în cotidianul The Sun, pentru a vedea dacă faptele prezentate sunt reale, dacă acei copiii au fost supuşi la diverse forme de abuz şi le-au fost periclitate dreptul la viaţă şi la educaţie.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a început controale la firmele Romexera şi Prolegic, ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat că echipe de control fac verificări la cele două firme. El a precizat că ITM a făcut controale la cele două firme în 2014 şi, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de muncă la domiciliu şi nici nu au fost semnalate situaţii de minori prezenţi la muncă.

Ioan Flore a precizat că din informaţiile prezentate în articolul The Sun rezultă că părinţii acelor copii ar fi salariaţi ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidenţă a salariaţilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă.

Acesta a arătat că, dacă informaţiile prezentate în cotidianul The Sun sunt reale, cele două firme riscă să fie amendate dacă nu aveau încheiate contracte de muncă la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, în cazul în care s-ar confirma o situaţie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penală.

Reprezentanţii Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun, susţin că această activitate se realizează "doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate" şi că nu are "vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare".

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

"Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi", a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, citată în articolul The Sun.

Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani), susţin jurnaliştii de la The Sun.

"Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie", a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

(M.K.)

------------

The Sun: Copiii români sunt plătiţi cu 22 penny pe oră pentru a asambla jucăriile din ouăle Kinder

Familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder, împreună cu copiii, această muncă fiind plătită cu doar 22 de penny pe oră, relatează The Sun.

Părintele unor copii implicaţi în asamblarea de jucării a declarat că este vorba de o muncă de sclavi.

Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

"Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi", a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Ouăle şi jucăriile de plastic sunt primite de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA, transmite The Sun.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb