Din 2007 vom fi integraţi într-o piaţă unică a serviciilor financiare

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2005

2007 reprezintă anul ţintă pentru ca ţara noastră să devină membru al Uniunii Europene. Instituţiile pieţei de capital autohtone trebuie să fie pregătite la acea dată ca să facă competiţiei la nivel regional. De asemenea, o dată cu acest moment, piaţa de capital va fi parte a unei pieţe europene consolidate.

În acest sens, reprezentanţii Bursei de Valori au făcut previziuni optimiste, respectiv în opinia lor ritmul de creştere al indicatorilor pieţei bursiere din România trebuie să îl devanseze pe cel al indicatorilor burselor din UE. Acest lucru se traduce într-o capitalizare bursieră care va depăşi 30% din PIB şi o valoare medie zilnică a tranzacţiilor care va fi la 20 milioane de euro. În opinia actorilor pieţei de capital acest lucru este destul de greu de realizat avînd în vedere situaţia dată, respectiv lichiditatea extrem de redusă de pe piaţă din ultima perioadă.

Vicepreşedintele Bursei de Valori, Septimiu Stoica, susţine : "Am dori o presiune din partea clienţilor". Acest lucru ar conduce, în mod inevitabil, la performanţe ale Bursei, susţine domnul Stoica.

De asemenea, integrarea României în Uniunea Europeană va conduce la creşterea predictibilităţii mediului economic, social şi politic din ţara noas-tră, şi la un plus de atractivitate pentru fluxurile financiare. Economia românească a înregis-trat un ritm de creştere mediu anual al PIB de 5%, acesta fiind unul dintre cele mai mari din regiune. Diversificarea plasamentelor financiare realizate de către populaţie reprezintă un factor de formare a unei culturi investiţionale.

În proiect Bursa de Valori Bucureşti doreşte finalizarea fuziunii cu Rasdaq , ceea ce nu reprezintă un scop în sine. Decalajul existent între pieţele de capital din regiune şi cea din ţară impune acest lucru.

Septimiu Stoica afirmă că prin realizarea unei pieţe bursiere unificate vor fi create premisele pentru consolidarea încrederii investitorilor români şi străini în mecanismele bursiere şi se vor elimina eventualele reticenţe ale autorităţilor şi emitenţilor de anvergură din economia românească faţă de piaţă de capital autohtonă.

Uniunea Europeană tinde spre construirea unei pieţe unice a serviciilor financiare prin polarizarea pieţelor bursiere în jurul unor centre financiare europene, reprezentînd în fond paşaportul unic pentru intermediarii financiari. Prin acest mod pieţele de capital vor intra în competiţie pentru atragerea de emitenţi şi investitori. Pentru bursele europene de dimensiuni mici (cum este şi cazul României) cuvîntul magic devine "cooperare". Lipsa de emitenţi noi pe Bursă reprezintă o problemă, în opinia actorilor pieţei de capital, deoarece în prezent interesul investitorilor este foarte scăzut. Acest lucru se reflectă în mod direct asupra lichidităţii pieţei care este extrem de scăzută. Astfel, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti ridică problema Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care, în opinia domniei sale ar trebui să aibă un rol mai mare decît cel de supraveghetor şi că trebuie să îşi indeplineas-că cu mai multă dăruire misiunea de dezvoltare a pieţei de capital.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb