DIN CAUZA CREŞTERII PROVIZIOANELOR, BRD şi-a majorat pierderea în 2013

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2014

BRD şi-a majorat pierderea în 2013

BRD Group Societe Generale (simbol BRD) a încheiat anul trecut cu o pierdere de 385 milioane lei, cu 19,56% mai mare decât cea înregistrată în 2012, a anunţat instituţia de credit.

Menţinerea pe pierdere a celei de a doua bănci din ţara noastră, după mărimea activelor, a fost cauzată de creşterea provizioanelor, care au ajuns la un grad de acoperire a creditelor neperformante de 69%, potrivit informaţiilor prezentate de BRD.

Provizioanele constituite în ultimul trimestru al anului trecut s-au dublat la 2 miliarde lei, întrucât analiza a necesitat timp, iar banca decis să finalizeze procesul de curăţirea a portofoliului, neglijat până în 2010, a declarat Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD.

Domnia sa a precizat că estimarea provizioanelor la început de an a diferit de rezultatele finale din cauză că o serie de companii mari şi mai multe firme mici şi mijlocii au intrat "neaşteptat" în insolvenţă, cât şi din raţiuni de reevaluare a garanţiilor.

Costul net al riscului a crescut anul trecut cu 7,2%, potrivit datelor BRD.

Philippe Lhotte s-a arătat optimist în privinţa perspectivelor băncii pe care o conduce, precizând că nu vor mai fi repetate greşeli de genul celor din perioada 2006 - 2010, când banca a acordat credite unor clienţi pe care i-a supraîndatorat, ignorând capacitatea lor scăzută de rambursare.

Numărul insolvenţelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% faţă de anul precedent, ajungând la 26.372, potrivit Coface, care se aşteaptă la o majorare cu 10% a acestuia, în 2014.

Directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză, declara, în luna decembrie, că gradul de neperformanţă a creditelor bancare a "explodat" în ultima parte a anului, precizând, însă, că nu este speriat de acest nivel. "Vom mai avea un şoc în noiembrie şi decembrie. Ce ne dorim noi este ca 1 ianuarie să găsească băncile cât mai aproape de realitate", afirma domnia sa.

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar era de 21,56%, în luna spetembrie.

Ţara noastră se plasează în eşalonul doi al ţărilor din regiune în ceea ce priveşte revenirea sectorului bancar, cu o profitabilitate scăzută, un nivel ridicat al creditelor neperformante şi riscuri legate de împrumuturile în valută, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch, publicat săptămâna trecută.

"În anul 2013, sistemul bancar românesc a continuat să parcurgă o fază de consolidare. În ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scădere a volumului creditelor (-4,2%), determinată de evoluţia sectorului corporate, în paralel cu o creştere dinamică a depozitelor (+7,4%), în special pe piaţa clienţilor companii (+10,1%)", notează comunicatul remis Bursei de Valori Bucureşti.

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1%, faţă de o scădere de 2% la nivelul sistemului bancar).

Volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, peste media pieţei (+8.9%), ceea ce a condus la o creştere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piaţă, ca urmare a programului "Prima Casă", precizează reprezentanţii BRD.

Pe segmentul împrumuturilor corporate, a avut loc o scădere de 12,5% a volumului creditelor brute, până la 16,3 miliarde lei, din cauza cererii redus, conform domniilor lor.

Depozitele au înregistrat o creştere semnificativă de 12,8%. Raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit până la 76,8% la sfârşitul anului trecut (-22 puncte procentuale comparativ cu anul precedent).

Venitul net bancar a scăzut cu 6,9% comparativ cu 2012, în special din cauza diminuării marjei nete de dobândă, ca urmare a contracţiei volumului creditelor nete pe zona corporate. Venitul net din comisioane a scăzut cu 4,7%, în principal din cauza încetinirii activităţii de creditare, se mai arată în comunicatul BRD.

Cheltuielile operaţionale s-au diminuat cu 5,6% anul trecut, faţă de 2012, raportul cost/venit situându-se la nivelul de 47,1%, mai notează instituţia de credit.

"În contextul scăderii valorii garanţiilor şi al creşterii proporţiei expunerilor aflate în insolvenţă, banca şi-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% în 2012 la 68,9% la sfârşitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri", potrivit documentului BRD.

Rata de adecvare a capitalului a urcat cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, până la 14,3%, la finele lui 2013.

"2013 a fost pentru BRD un an de tranziţie, în mare măsură dedicat îmbunătăţirii organizării interne şi a administrării riscurilor, precum şi întăririi principalelor avantaje competitive - reţeaua extinsă, capacitatea de a inova, eficienţa operaţională ridicată", a declarat Philippe Lhotte.

Domnia sa a continuat: "În esenţă, 2013 a fost un an util, din care BRD a ieşit mai puternică. BRD priveşte 2014 cu încredere şi este gata să acompanieze creşterea economiei româneşti. Condusă de o viziune pe termen lung, BRD a continuat să investească pentru a-şi menţine sau consolida poziţia de lider pe multe linii de activitate care ne oferă acum perspective concrete de dezvoltare". BRD avea, la sfârşitul anului trecut, 2,3 milioane clienţi şi o reţea de 883 unităţi.

Banca este cel mai mare jucător de pe piaţa locală a cardurilor, cu 2,3 milioane de carduri valide şi o reţea de acceptare de peste 21.600 de POS-uri şi 1.500 de ATM-uri.

Activele totale ale băncii erau, la finele lui 2013, de 47,08 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu atatia angajati care se multumesc sa ia leafa si sa arda benzina in scopuri personale, nu e de mirare

    Nu inteleg mesajul d-lui Lhotte,precum ca in 2013 banca a devenit mai puternica in conditiile in care nu si-a realizat obiectivul de baza luat in AGA 2013-readucerea bancii pe profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb