DIN CAUZA DOBÂNZILOR REAL NEGATIVE LA DEPOZITE Isărescu: "Oamenii şi-ar putea investi economiile în plasamente riscante"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2014

Isărescu: "Oamenii şi-ar putea investi economiile în plasamente riscante"

Nivelul scăzut al dobânzilor la depozite i-ar putea determina pe oameni să-şi investească economiile în plasamente alternative cu un grad ridicat de risc, cum ar fi bunurile imobiliare, avertizează Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit domniei sale, peste tot în lume s-a dovedit că investiţia în sectorul imobiliar are o mare capacitate speculativă: "Ecuaţia este simplă: omul care pune banul deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea. Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Este ca în povestea cu hainele împăratului...până când unul strigă: «împăratul este gol». După aceea, se schimbă percepţia".

Mugur Isărescu a adus în discuţie investiţiile speculative făcute pe piaţa imobiliară înainte de criză: "Să ne amintim, că nu au trecut nici zece ani de atunci, cum România spunea, în 2006-2007-2008: «avem investiţii străine directe de 15-19 miliarde euro, riscul este mic», pentru că, în bună parte, deficitul de cont curent era acoperit de aceste investiţii. Mai veneau şi băncile străine cu aflux de capital şi asta explică paradoxul de până în 2008: aveam creştere de rezerve internaţionale, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, iar investiţiile străine erau la 16%, 17% din PIB, la care se mai adăuga, cum vă spuneam, finanţarea bancară. Rezervele creşteau, economia duduia până la bubuială şi cursul se aprecia. Am trăit cu toţii această iluzie a intrărilor de capital. Şi toate erau adevărate. Dar, uitându-ne la datele statistice, acum, care era problema? În investiţiile străine erau cuprinse inclusiv cumpărările de terenuri (...), care s-au dovedit a avea un mare caracter speculativ. Unii au venit, într-adevăr, să cumpere pământ ca să facă mari plantaţii agricole, dar puţini".

În acest context, guvernatorul BNR a subliniat importanţa analizării în detaliu a datelor statistice, în vederea evitării situaţiei care a avut loc în perioada de boom imobilar, când investiţiile cu caracter speculativ din acest sector apăreau la investiţii străine directe. Datele statistice corecte şi detaliate sunt esenţiale pentru derularea de politici economice eficiente şi pentru fundamentarea deciziei de a investi, a spus Mugur Isarescu.

INS şi BNR vor prezenta date diferite despre comerţul internaţional

Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Banca Naţională a României vor prezenta date diferite referitoare la comerţul internaţional, după ce BNR va implementa noile metodologii europene din domeniul statisticii, au anunţat, ieri, reprezentanţii celor două instituţii.

Anul acesta vor fi puse în practică două noi standarde statistice - a şasea ediţie a manualului privind Balanţa de Plăţi, care este în curs de implementare la nivel european, şi standardele ESA 2010.

Versiunea actuală utilizată în materie de statistică este din 1993, noul manual fiind realizat în anul 2009 şi urmând să fie implementat din acest an.

Constantin Chirca, director în cadrul BNR, ne-a explicat: "Să nu consideraţi că va fi greşeală când veţi compara valoarea exporturilor din comunicatul INS, care nu trece la metodologiile noi, cu valoarea exporturilor din contul curent pe care îl transmitem noi. Diferenţa se duce la servicii. Noua metodologie tratează diferit acele mărfuri care ies din ţară sau care intră numai pentru prelucrare şi nu schimbă proprietarul. Vă dau un exemplu: în activitatea de lohn, o fabrică de confecţii cumpără stofă de la italieni, iar valoarea acesteia este pusă la import. Lucrează un costum, care ajunge la acelaşi proprietar (cel care a trimis stofa), iar valoarea sa integrală este pusă la export, de către INS. Acum, noi nu vom mai înregistra valoarea stofei la import, nici valoarea costumului la export, ci doar valoarea manoperei, la servicii. De aceea, valoarea exporturilor calculată de BNR va fi mai mică decât cea din statisticile INS".

Toate ţările UE vor fi obligate să implementeze noile metodologii de calcul din domeniul statisticii, începând din trimestrul al patrulea al acestui an, potrivit domnului Chirca. BNR va aplica noul manual de calcul al balanţei de plăţi pentru tot anul în curs, statisticile urmând să apară din luna septembrie, conform calendarului estimativ al Băncii Centrale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. al domnului Treichl si o coloana lipsa in tabela dumneavoastra:-) Spunea domnia sa ca nu are nevoie de ajutorul statulului pentru capitalizarea BCR,iar dumneavoastra ati spus ca aveti nevoie pentru marirea rezervei valutare. Ati uitat insa a mentiona ca din 100 de euro pe care un depunatpr la BCR ii incredinta bancii pe o perioada de cel putin 2 ani erau pana in mai 2009 de fapt doar 60 , deoarece 40 mergeau in visteria BNR. Dupa ce ati semnat pactul vienez in 2009 cei 40 care stateau linistiti la dumneavoastra in ograda s-au motorizat si au ajuns pe malurile Dunarii, langa castelul Schonbrunn si rafinaria Schwechat. Singura intrebare pe care nu reusesc sa or rezolv este de ce nu ati mentionat coloana RMO in raportul pe 2009 pentru maturitati mai mari de 2 ani, ca sa aratati cum a scazut de la 40 la suta la zero. Macar pentru aceasta fraza pe care domnul Rechea a adus-o si in atentia cititorilor romani pentru a intelege de ce sunt in stare "BRUTELE" stimate domnule guvernator ""niciun guvern nu şi-a plătit vreodată integral datoriile, cu excepţia României"..............

    Se pot face plasamente riscante pe piata romaneasca de capital investind spre exemplu prin Harinvest! Ca doar e o piata reglementata! A fost refacut Fondul de garantare pe buzunarul investitorilor iar faptasii sunt inca liberi! Zburda de parca n-ar fi FURAT ziua in amiaza mare!!!!

    De ce ? Pt ca ASF nu a respectat Legea, n-a pus administrator special, a lasat Harinvest sa devina o SC banala, a confundat ideea de INVESTITOR cu cea de creditor! De ce ??? Ca NU SE VREA SA SE ACCESEZE Fondul de compensare!

    Atunci de ce mai avem Fond de compensare, ASF? 

    ... cele mai “supra”apreciate “produse” de pe piata - in consecinta, riscante - sunt valutele fiduciare si tot mai multi oameni inteleg intuitiv aceasta ... daca romanul de rand a mai ramas cu ceva din ratacirea asta capitalist-democratista, aceasta este casa lui si oricat ar incerca “stapanii” behavior-isti sa il conviga ca o casa cu valoare mai mare il face mai bogat, esueaza; atata timp cat imozitele pe proprietate si costurile cu utilitatile cresc in permanenta iar venitul individual scade constant prin inflatie >>> singurul tangibil al omului (de rand) ramane casa si pamantul (daca-l are) ... nu romanii sunt cei care isi speculeaza casele si pamanturile ;) ... altii speculeaza cu ele ... oare pe cine avertizeaza domnul Isarescu?! ... nevoia pentru (o) casa nu dispare, este o nevoie elementara, in schimb “nevoia” pentru valute poate disparea peste noapte, rolul unei banci centrale este sa “salveze” banii natiunii si/sau ai natiunilor, banii “ieftini” si tipariti in nestire incurajeaza speculatiile, cel putin pentru cei care au acces la ei ... sa-si fi uitat bancile centrale rolul lor in economie?! :/ ... partea trista este ca politicile relaxate practicate de bancile centrale au sracit excesiv populatia si au indatorat excesiv statele in timp ce au imbogatit o elita parazitara (speculatorii) iar acum daca va urma o “scupire” a banilor socul va fi trasmis initial statelor iar statele il vor transfera (din nou) populatiei si atunci ne putem intreba: oare de ce anumite banci poarta in denumirea lor cuvantul “nationala”?! ... articolul domnului Rechea spune tot ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb