Dolarul s-a depreciat ieri, pe piaţa americană, ajungând la cel mai redus curs din ultimii doi ani faţă de euro, după ce administraţia SUA a anunţat un avans sub aşteptări al numărului angajărilor în septembrie, ceea ce a alimentat speculaţiile potrivit cărora Federal Reserve (banca centrală) va amâna reducerea programului de stimulente economice.
Dolarul a scăzut cu 0,8% la ora 10.47, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3783, cel mai redus curs din noiembrie 2011. Indicele Bloomberg U.S. Dollar, care măsoară evoluţia monedei SUA în raport cu alte zece valute majore, a coborât cu 0,5%, la 999,59 puncte.
Conform Departamentului Muncii, numărul angajaţilor din SUA a sporit cu 148.000 luna trecută, după un plus de 193.000 în august. Analiştii estimau creşterea cu 180.000 a numărului angajaţilor, în septembrie. Datele oficiale mai arată scăderea ratei şomajului de la 7,3% în august la 7,2% în septembrie, acesta fiind cel mai redus nivel din noiembrie 2008.
• Ministrul francez al industriei face apel la deprecierea monedei europene
Euro este "prea scump, prea puternic şi un pic prea german, în loc să fie un pic mai italian sau francez", a declarat ministrul industriei din Franţa, Arnaud Montebourg, făcând un apel către Banca Centrală Europeană (BCE) pentru deprecierea monedei.
BCE ar trebui să facă ceea ce face fiecare ţară, şi anume "să ajusteze cursul" pentru susţinerea economiei europene, a spus ministrul, citat de cotidianul Le Parisien. În opinia sa, o depreciere de 10% a euro în raport cu dolarul ar creşte avuţia naţională a Franţei cu 1,2%, ar crea 120.000 de locuri de muncă şi ar reduce deficitul bugetar cu 12 miliarde euro, iar dacă deprecierea ar fi de 20%, ar fi generate 300.000 de locuri de muncă, iar deficitul ar scădea cu o treime.
"Europa este singura regiune din lume care, la cinci ani de la criză, nu a revenit pe creştere economică", a subliniat ministrul francez.