DIN DISCUŢIILE PENTRU CCP Sibex ar putea prelua sistemul de tranzacţionare Arena de la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2013

Sibex ar putea prelua sistemul de tranzacţionare Arena de la BVB

Cele două Burse locale poartă discuţii pentru preluarea de către Sibex a platformei de tranzacţionare Arena a Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unor surse din piaţă.

Negocierile au loc în contextul în care cei doi operatori colaborează pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP) locale, instituţie impusă, la nivel european, pentru pieţele de derivate.

Colaborarea pentru CCP ar putea reprezenta şi un pas pentru o eventuală fuziune între cele două burse - într-un posibil scenariu, Sibex ar putea renunţa la piaţa spot, iar BVB la cea a derivatelor -, însă toate discuţiile pe această temă avute în trecut au eşuat.

SIF2 Moldova cere Sibex o strategie pentru CCP şi restructurarea Grupului

Între timp, acţionarii bursei sibiene par îngrijoraţi faţă de îndeplinirea cerinţei Uniunii Europene ca, până în toamnă, tranzacţiile cu derivate să fie decontate printr-o contraparte centrală, instituţie ce are nevoie de un capital minim de 7,5 milioane de euro.

SIF2 Moldova şi Carpatica Invest, care deţin cumulat peste 5% din operatorul sibian, au solicitat Sibex să completeze ordinea de zi a Adunării Generale din 12/13 aprilie cu propunerea prezentării şi aprobării unei strategii a Consiliului de Adminis-traţie al Bursei sibiene cu privire la înfiinţarea Contrapărţii Centrale, inclusiv strategii alternative, potrivit unui raport.

Totodată, SIF Moldova a mai solicitat conducerii Sibex să adauge pe ordinea de zi a AGA şi completarea planului de restructurare şi repoziţionare a grupului Sibex, inclusiv strategii alternative, şi aprobarea programului de activitate al CA privind aplicarea acesteia pe termen scurt, mediu şi lung.

SIF2 precizează că aceeaşi solicitare a mai fost făcută şi la AGA din 11 decembrie 2012, însă a fost res-pinsă de acţionari.

SIF Moldova şi Carpatica Invest au mai formulat şi un set de şase întrebări punctuale pentru conducerea Sibex.

Acţionarii doresc să ştie care sunt evenimentele care au influenţat creşterea cheltuielilor în trimestrul IV, implicit la nerealizarea BVC aferent exerciţiului financiar al anului 2012, rectificat la 30.09.2012, care au fost premisele care au stat la baza fundamentării BVC pentru anul 2013, respectiv nivelul veniturilor, având în vedere activitatea şi rezultatele exerciţiului financiar 2012, cum se justifică spaţiul închiriat în Bucureşti şi apartamentul din Sibiu, care sunt litigiile în care este parte societatea şi cum se justifică nivelul cheltuielilor cu onorariile şi deplasările avocaţilor, cum sunt şi după ce criterii sunt repartizate cheltuielile pentru închirierea licenţei Trayport, între societăţile grupului SIBEX.

Conducerea Sibex a anunţat că va analiza solicitarea SIF Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb