Cele două Burse locale poartă discuţii pentru preluarea de către Sibex a platformei de tranzacţionare Arena a Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unor surse din piaţă.
Negocierile au loc în contextul în care cei doi operatori colaborează pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP) locale, instituţie impusă, la nivel european, pentru pieţele de derivate.
Colaborarea pentru CCP ar putea reprezenta şi un pas pentru o eventuală fuziune între cele două burse - într-un posibil scenariu, Sibex ar putea renunţa la piaţa spot, iar BVB la cea a derivatelor -, însă toate discuţiile pe această temă avute în trecut au eşuat.
• SIF2 Moldova cere Sibex o strategie pentru CCP şi restructurarea Grupului
Între timp, acţionarii bursei sibiene par îngrijoraţi faţă de îndeplinirea cerinţei Uniunii Europene ca, până în toamnă, tranzacţiile cu derivate să fie decontate printr-o contraparte centrală, instituţie ce are nevoie de un capital minim de 7,5 milioane de euro.
SIF2 Moldova şi Carpatica Invest, care deţin cumulat peste 5% din operatorul sibian, au solicitat Sibex să completeze ordinea de zi a Adunării Generale din 12/13 aprilie cu propunerea prezentării şi aprobării unei strategii a Consiliului de Adminis-traţie al Bursei sibiene cu privire la înfiinţarea Contrapărţii Centrale, inclusiv strategii alternative, potrivit unui raport.
Totodată, SIF Moldova a mai solicitat conducerii Sibex să adauge pe ordinea de zi a AGA şi completarea planului de restructurare şi repoziţionare a grupului Sibex, inclusiv strategii alternative, şi aprobarea programului de activitate al CA privind aplicarea acesteia pe termen scurt, mediu şi lung.
SIF2 precizează că aceeaşi solicitare a mai fost făcută şi la AGA din 11 decembrie 2012, însă a fost res-pinsă de acţionari.
SIF Moldova şi Carpatica Invest au mai formulat şi un set de şase întrebări punctuale pentru conducerea Sibex.
Acţionarii doresc să ştie care sunt evenimentele care au influenţat creşterea cheltuielilor în trimestrul IV, implicit la nerealizarea BVC aferent exerciţiului financiar al anului 2012, rectificat la 30.09.2012, care au fost premisele care au stat la baza fundamentării BVC pentru anul 2013, respectiv nivelul veniturilor, având în vedere activitatea şi rezultatele exerciţiului financiar 2012, cum se justifică spaţiul închiriat în Bucureşti şi apartamentul din Sibiu, care sunt litigiile în care este parte societatea şi cum se justifică nivelul cheltuielilor cu onorariile şi deplasările avocaţilor, cum sunt şi după ce criterii sunt repartizate cheltuielile pentru închirierea licenţei Trayport, între societăţile grupului SIBEX.
Conducerea Sibex a anunţat că va analiza solicitarea SIF Moldova.