Fermierii din Buzău cer Ministerului Agriculturii schimbarea legislaţiei pentru acordarea despăgubirilor cauzate de secetă. Anunţul a venit de la Direcţia Agricolă Buzău care, la cererea agricultorilor afectaţi de seceta pedologică, deja a iniţiat primele demersuri pentru modificarea condiţiilor de acordare a despăgubirilor.
Direcţia Agricolă Buzău anunţă: "Ca urmare a faptului că Judeţul Buzău se confruntă cu fenomene de secetă pedologică caracterizate printr-un conţinut al apei din sol sub valoarea mediei anuale, ceea ce este de natură să influenţeze negativ nivelul producţiei agricole a anului 2024, comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate constituite din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Judeţene Buzău, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ai autorităţilor publice locale se deplasează în zonele afectate de seceta pedologică în vederea întocmirii proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole. Pentru a veni în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate, Direcţia pentru Agricultura Judeţeană Buzău a iniţiat demersuri în vederea modificării prevederilor Ordinului MADR nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, actualizat".
Modificările propuse vizează modalitatea de completare a procesului verbal pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei cinci ani anteriori.
Practic, în prezent, acordarea de despăgubiri se face după o formulă care include producţia fermierului pe ultimii cinci ani, din care se exclud, anul cel mai slab şi cel mai bun. Dar, formula aceasta i-a adus pe fermieri în situaţia de a nu fi despăgubiţi, caz în care acum se propune ca etalonul după care se face calculul să fie producţia medie comunicată de INS, pentru perioada respectivă, pentru judeţul Buzău.
"În locul acelui an secetos, o să venim cu producţia medie comunicată de INS care este una mult mai bună", a spus directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmnin Florea.
• Probleme şi cu apa pentru irigaţii
În Buzău, sunt aceiaşi fermieri loviţi de secetă ani la rând. Cosmin Florea spune că nici agricultorii care irigă nu o duc mai bine tocmai pentru că lipsa precipitaţiilor afectează şi furnizarea apei de către ANIF, prin Canalul Vest. De altfel, în cursul zilei de 2 iulie, ANIF Buzău a primit o adresă prin care se anunţa faptul că miercuri 3 iulie, instituţia nu va mai primi apă pentru irigaţii.
Claudiu Carpen, director ANIF Buzău, a explicat: "Exact ce vă spuneam acum câteva săptămâni! Din păcate, pe 2 iulie, am fost informaţi printr-o notă de dispecerat primită de la Hidroelectrica Piteşti prin care ni se comunică faptul că de mâine Nehoiaşu nu va mai funcţiona, iar asta înseamnă că ANIF va fi imposibilitatea de furniza apa pentru irigaţii. Mai mult şi în următoarele zile există riscul să nu mai primim nicio picătură de apă pentru irigaţii. Am discutat cu domnul prefect, am vorbit şi cu directorul de la Apele Române, doamna Stoian, cea din urmă explicându-mi că ar fi vorba de lucrări de mentenanţă. Pe de altă parte, mi-a explicat că din cauza lipsei precipitaţiilor, apa din acumularea Barajul Siriu a scăzut foarte mult şi există riscul ca malurile să alunece şi acesta este principalul motiv pentru care nu mai pot furniza apă pentru irigaţii. Ar reprezenta o crimă pentru agricultură ca fermierii să rămână fără apă pentru irigaţii".
Cum în noaptea de marţi spre miercuri a plouat, Hidroelectrica Buzău a trimis o nouă adresă prin care anunţa faptul că în cursul zilei de miercuri va fi furnizată apă pentru irigaţii, însă pentru următoarele trei zile fermierii vor primi irigaţii cu program, timp de patru ore pe zi.
Potrivit Direcţiei Agricole, Ministerul Agriculturii ar agrea propunerea fermierilor buzoieni de modificare a legislaţiei şi ar urma ca aceasta să fie adoptată printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Asta ar aduce o brumă de speranţă agricultorilor din Buzău care se tem că vor ajunge la faliment.
În acest moment, în cea mai critică perioadă din ultimii 20 de ani cauzată de seceta severă, singura facilitate de irigaţii din judeţ - Canalul Vest, administrat de către A.N.I.F. Buzău - funcţionează la capacitate maximă, în sprijinul fermierilor buzoieni, dar şi al celor din Prahova, aceştia fiind, de asemenea, beneficiari ai sistemului din judeţul nostru.
Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, declară: "Pentru cotele de maxim istoric livrate acum agriculturii buzoiene, vreau să mulţumesc tuturor celor trei instituţii, A.B.A., HIDROELECTRICA, A.N.I.F., care, în final, au înţeles că se poate mai mult şi mai bine. După o săptămână de eforturi intense pe câmpuri şi canale, astăzi suntem la cota de irigaţii maximă. Sper să putem păstra acest nivel cât mai mult timp posibil, profitând şi de ploile recente, care au adus cantităţi importante de apă pe afluenţii din aval de Siriu. Toate aceste eforturi sunt dedicate sprijinirii fermierilor afectaţi de secetă, demonstrând angajamentul statului român faţă de sectorul agricol în aceste vremuri dificile. Sperăm ca aceste măsuri să contribuie la stabilitatea şi productivitatea agriculturii locale pe termen lung".