Actualizare 16:20
Comisia Europeană (CE) salută intrarea în vigoare a Directivei Europene privind creditele ipotecare, adoptată în data de 4 februarie 2014, care are drept obiectiv îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor pe teritoriul UE prin introducerea unor practici de creditare responsabile, potrivit unui comunicat de presă al CE.
Jonathan Hill, comisarul european pentru Servicii Financiare, a afirmat: "Acesta este un pas important spre îmbunătăţirea informaţiei consumatorilor şi încurajarea unor practici de creditare responsabile".
Potrivit Executivului comunitar, consumatorii vor beneficia de informaţii mai clare şi mai inteligibile odată cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor să înţeleagă mai bine riscurile asociate cu acordul lor de credit ipotecar, precum şi să compare diferite oferte în căutarea celui mai bun produs care să răspundă nevoilor lor la cel mai bun preţ. Cei mai vulnerabili consumatori vor fi protejaţi de supra-îndatorare prin standarde la nivel european pentru evaluarea credibilităţii aplicanţilor. De asemenea, Directiva introduce principii pentru autorizarea şi înregistrarea intermediarilor de credite. Acei intermediari de credite care respectă un nou cod de conduită vor dobândi acces la un număr crescut de consumatori potenţiali de pe piaţa unică. Acesta, la rândul său, va oferi creditorilor noi oportunităţi de afaceri şi va fi un nou pas spre crearea unei pieţei unice europene de creditele ipotecare.
Directiva 2014/17/EC nu se aplică contractelor încheiate înainte de 21 martie 2016.
Potrivit Agerpres, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au precizat că Legea privind darea în plată a imobilului nu reprezintă o transpunere a reglementărilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.
(S.A.)
---------
• Ana Birchall, PSD: "Întârzierea transpunerii Directivei 17 duce la imposibilitatea conversiei creditelor în condiţii avantajoase"
Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatoarea unui proiect de lege privind conversia creditelor, inspirat din Directiva 17, a atras atenţia asupra posibilităţii declanşării procedurii de infringement la adresa României din partea Comisiei Europene, în contextul în care până la 21 martie 2016 ţara noastră ar fi trebui să adopte şi să publice actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma acestei Directive din 4 februarie 2014 care priveşte contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.
Proiectul de lege nici măcar nu a fost finalizat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi, în consecinţă, nu a intrat în procesul legislativ de dezbatere.
"În contextul actual al problemelor sociale declanşate de criza francului elveţian, probleme care trenează de mai bine de un an de zile, România nu avea nevoie de încă o procedură de infringement declanşată împotriva sa din cauza netranspunerii în legislaţie a Directivei 17, directivă europeană care oferă un cadru echilibrat şi echitabil de conversie a creditelor în monedă străină. Am adresat în repetate rânduri apeluri şi interpelări către ANPC pentru a veni cât mai curând cu proiectul legislativ care transpune această directivă europeană. În condiţiile în care Legea conversiei iniţiată de mine este întârziată şi tergiversată în mod nejustificat, românii ar fi trebui să poată beneficia de prevederile Directivei 17 pentru a-şi converti creditele în condiţii mai avantajoase decât în prezent," a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
Principalele măsuri prevăzute de Directiva 17 se referă la o informare cât mai corectă şi mai amănunţită a consumatorilor de credite pentru ca aceştia să-şi limiteze expunerea la diferitele riscuri pe care le presupune un împrumut bancar.
În acest context, deputatul PSD a declarat: "Transpunerea Directivei Europene 17 poate evita pe viitor probleme de tipul clauzelor abuzive sau din categoria produselor financiare toxice vândute de bănci. Băncile sunt datoare să informeze clientul cu privire la riscurile pe care şi le asumă cât mai aplicat, iar în cazul fluctuaţiilor cu mai mult de 20% faţă de suma care trebuie rambursată, de asemenea, instituţiile financiare sunt obligate să îşi atenţioneze clienţii. Mai mult decât atât, viitoarea lege de transpunere a Directivei trebuie să prevadă obligaţia băncilor de a furniza informaţii cu privire la rata dobânzii, atât în stadiul contractual, cât şi în stadiul precontractual, de a prevedea măsuri pentru a asigura conştientizarea de către consumatori asupra riscului pe care şi-l asumă şi a faptului că au posibilitatea de a-şi limita expunerea la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului".
În încheiere, Ana Birchall a concluzionat că românii sunt pe nedrept văduviţi de o Directivă europeană ce vine în sprijinul lor şi al normalizării relaţiilor creditor-debitor doar pentru că anumite instituţii întârzie să îşi facă datoria: "Transpunerea Directivei 17 în legislaţie în cel mai scurt timp este un imperativ pe care instituţiile abilitate trebuie să şi-l asume. Românii nu trebuie să mai fie lipsiţi de anumite prevederi în contractele de împrumut de care se bucură ceilalţi cetăţeni europeni. Alături de legea conversiei care conţine un amendament pentru creditele în franci elveţieni, lege pe care am iniţiat-o şi pentru care mă voi lupta în continuare să fie adoptată, şi această directivă vine în sprijinul românilor cu credite în diferite monede care doresc să le convertească în lei. De aceea, avem nevoie de transpunerea ei în legislaţie cât mai curând posibil, iar cei care întârzie acest proces, riscând declanşarea unei alte proceduri de infringement împotriva Românie şi lipsind românii de instrumente europene de protecţie, trebuie să răspundă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 21.03.2016, 18:51)
Ana Birchall este încă o incompetentă din Parlamentul Proștilor din România. Directiva 17 nu spune nimic despre conversie. Iar mare parte din recomandări sunt deja aplicate în România.
Ce ne-ar mai lipsi este ca poprirea de după executare să aibă un termen limitat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 20:19)
toti sunt incompetenti ,dupa tine,doar tu esti bun.....
2. 21 martie 2016
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 19:03)
Putem multumi lobby-ului bancar.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2016, 20:16)
Peste tot in Europa a intrat in vigoare de astazi,numai in Romania nu.Surprinzator,daca mai era ceva de vazut....