Directorul ziarului BURSA a primit titlul de "Membru onorific al Asociaţiei Brokerilor"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2013

Directorul ziarului BURSA a primit titlul de "Membru onorific al Asociaţiei Brokerilor"

MAKE, directorul ziarului "BURSA", a devenit membru onorific al Asociaţiei Brokerilor, după ce, vineri, membrii Asociaţiei prezenţi la Adunarea Generală au adoptat, în unanimitate, propunerea Consiliului Director.

MAKE reprezintă, dintotdeauna, o voce distinctă pe piaţa de capital, promovând idei singulare, de-a lungul naşterii şi evoluţiei pieţei bursiere.

Adina Ardeleanu

Când am întâlnit primii brokeri, în 1994, ziarul BURSA exista, deja, de patru ani.

Cei pe care i-am cunoscut atunci au păţit-o în fel şi chip - unii s-au dus la ceruri, alţii s-au dat la fund, unii au fost urmăriţi şi condamnaţi pentru fraude, unul se găseşte şi astăzi în puşcărie (e vorba de Nicolae Viorel Popa, de la Gelsor).

Dar, atunci, prin august-septembrie 1994, cu toţii eram entuziaşti şi doritori să înţelegem legea şi func­ţionalitatea pieţei.

Ceea ce bătrânii de astăzi îşi închipuie că va fi fost prima generaţie de brokeri este, de fapt, a doua.

Acest al doilea val s-a spart şi el de stânci, ca primul, aducându-şi "jert­fa", dar o parte dintre brokerii aceia sunt directorii de astăzi ai caselor de brokeraj.

Unii au devenit proprietari.

Comunitatea pieţei nu este solidară, este mânată de interese proprii şi de trădări - se adună de conjunctură.

Scandalul pare absolut, iar înţelegerea, relativă - o explicaţie pentru care piaţa nu a coagulat o strategie de dezvoltare inteligibilă, mobilizatoare.

Această generaţie de brokeri, care mi-a făcut onoarea să mă numească "membru de onoare al Asociaţiei Brokerilor" este, probabil, în majoritate, o a patra generaţie, numărând de la cea dintâi.

Îi mulţumesc pentru onoare!

Mi-am visat, prin anii 1990-1995, ca ziarul BURSA să primească o "acţiune onorifică" a Bursei de Valori Bucureşti, în virtutea credinţei cu care a slujit la edificarea pieţei.

Dar, Bursa nu a distribuit acţiuni, iniţial.

Ulterior, nu ar mai fi fost nicio "onoare" să deţinem o acţiune, pentru că oricine o poate cumpăra, la piaţă.

Iar unele ziare au şi făcut-o, ca să participe la Adunările generale.

Noi n-am făcut-o.

Pentru că înţelesul de "acţionar onorific" al Bursei a pierit, aşa cum o dorisem pentru ziar.

Acordarea titlului de "membru onorific al Asociaţiei Brokerilor" înlocuieşte perfect înţelesul destrămat.

Mulţumesc, încă o dată!

Dar, aveţi grijă, stimaţi "colegi": Rămân ziarist!...

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Fie pomana cât de mică, bucuria e mare!

    (Odiseea) 

    Un titlu inutil sau de pomana pentru Domnul Make pentru ca dansul dupa atatia ani de munca facuta cu daruire este deja un "brand ziaristic" si nu numai ziaristic... Criza cronica in care se zbate piata de capital a macinat generatii de brokeri iar prezentul nu este la inaltimea primilor ani romantici(1994-1997) ai pietei de capital. Primul bal al brokerilor desfasurat la Casa Presei(Scanteia) a fost si ultimul in care parafrazand fiecare broker gandea si actiona cum poate face ceva el pentru piata si nu piata pentru el. A mai urmat un an de miere si apoi brokerii sau umplut de venini. Fiecare a venit cu ganduri partizane iar constructia pietei de capital a intrat stereotipul tipic romanes al Mesterului Manole, ceea ce se construia ziua se prabusea noaptea. Peste doua zile brokerii vor sa se "canibalizeze" intre ei pe tema comisionelor catre BVB. Nimeni nu a mai lasat nimic de la el in folosul comunitatii pietei de capital. Piata de capital a asteptat salvarea si sprijinul acolo unde nu este si probabil nu va fi niciodata adica de la politic. Jertfa nu a existat in acesti ani lipsiti de orizonturi iar AB are partea ei de vina. Jertfa ziaristica a Domnului Make de a crede si lupta pentru o piata de capital demna de Romania, nu este suficienta cat timp A.B., CNVM si BVB nu au ales omul potrivit pentru jertfa .

    In final temerile ca noi cei din transeele schimbarii il vom pierde pe Domnul Make mi-au fost risipite de ultima fraza a articolului " Dar, aveţi grijă, stimaţi "colegi": Rămân ziarist!.." 

    1. Cred ca acest titlu trebuie sa-l primeasca si renumitul broker care a fugit cu banii clientilor,inclusiv ai onorificului. Make poate sa-i faca un frumos laudatio, asa cum ia mai facut in acest ziar.

      Scuze 'i-a'. Asa parastasul ar fi complet, iar finantarea ar fi indestulatoare. Aleluia!

    Un titlu care mai de graba obliga si impovareaza decat onoreaza data fiind situatia mai mult decat critica in care se afla majoritatea firmelor de brokeraj din Romania...

    Eleganta si forta care emana din personalitatea domnului Make se pare ca a devenit elixirul necesar pentru ca piata de capital sa nu se prabuseasca sub greutatea propriilor ei greseli. Colegii domnului onorific isi dau seama ca sunt la mana celor care prin indiferenta lor au transformat economia intr-o zona de lupta nu a ideilor, ci a vorbelor mari si care inteleg folosirea sintagmei de respectare a principiilor europene de afaceri doar prin prisma rezolvarii propriilor nesatisfactii, care atunci cand nu pot fi utilizate acele europene concepte:-) , vai ne inchidem in crusta noastra tepoasa asemeni unui arici si tacem pana trece aluviunea. Prin acordarea acestui titlu se incearca prin intermediul maestrului a se crea idea ca Batman al pietei financiare se va pune in slujba celor care gandesc drept. Actioneaza domniile lor tot sub aceste precepte ramane de vazut. Prin aceasta asociatia si-a luat o mare responsabilitate. Eu ii urez sa o duca la indeplinire.

    1. Cand promova jocul piramidal MMM era cel mai bun broker.

      spuneti-mi va rog domnule anonim care este diferenta intre domnul Mobius si cel mai nacajat broker roman sau cea dintre domnul Treichl si cel mai umil director de CAR sau cea dintre domnul Roiss si baiatul de la pompa PECO? Decat una singura si anume ca primii din fiecare comparatie au o reputatie bazata pe o istorie frumoasa. Atata timp cat tu scrii ceva si crezi in povestea respectiva nu poate nimeni sa-ti reproseze nimic. Cu putina rabdare reusesti sa citesti printre randuri cum ticaie o persoana. Chiar si atunci cand scrie putin. Calitatea unei publicatii consta in credibilitatea pe care o are in randul cititorilor. Dupa opinia mea , ziarul Bursa este unic in peisajul autohton. Si atunci pentru ce atata venin?

      Cine este boschetarul asta din poza?

      Bestea, stii de ce il sustii pe Make? Pentru ca impreuna cu el si siminel ati facut o asociatie de santaj.

    dle. MAKE. Sinteti printre putinii ziaristi care de la (re)infintarea pietii de capital in Romania ati reusit sa va pastrati "coloana vetebrala".

    1. Da. Coloana vertebrala indoita. Cand lua bani de la Vantu era primul broker.

    Fie: felicitări! Ziarul "Bursa" e într-adevăr, în România, singurul ziar care "se ţine". Işi respectă cititorii, menirea.

    Ca orchestra de pe Titanic, să bat în lemn.

    Tudor vasiliu 

    1. Ca sa fii ales brker de onoare trebuia sa te pacaleasca Cristian Sima? Jalnic!

    nici nu ma miraca au dat un premiu onorific celui care a scris zi de zi impotriva ofertei petrom cu o inversunare fara explicatie...sau o fi explicatie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb