DISCUŢII APRINSE ÎN COALIŢIE Miniştrii, obigaţi să prezinte listele negre ale secretarilor de stat

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2005

Reprezentanţii partidelor de la putere au avansat, ieri, în cadrul întîlnirii Consiliului de Coordonare al Coaliţiei, sarcini tuturor miniştrilor ca pînă luni să prezinte premierului liste cu activitatea secretarilor de stat de la fiecare portofoliu, precum şi o scurtă evaluare a activităţii lor de pînă acum. În coaliţie, reprezentanţii PNL, PD, PUR şi PC au stabilit ca după ce miniştrii vor prezenta evaluarea secretarilor de stat, listele să fie trimise la partidele care i-au propus, unde, în forurile de conducere se va decide cine pleacă şi cine rămîne la respectivul minister. Tot pentru săptămîna viitoare, liderii coaliţiei au programat şi o discuţie cu privire la politica fiscală cu trimitere directă la oportunitatea majorării TVA începînd cu anul viitor. Pînă marţea viitoare comisiile economice au sarcina să facă o analiză a încasărilor la buget pe primele şase luni, astfel încît noua conducere a Ministerului Finanţelor să poată prefigura bugetul pe 2006.

Pînă acum, democraţii au făcut opinie separată de liberali atît în ceea ce priveşte majorarea TVA, precum şi în ceea ce priveşte contribuţia pensionarilor şi agricultorilor la fondul de sănătate. Partidul Conservator sprijină majorarea TVA în cazul în care guvernul acceptă propunerea lor de diminuare a taxei pentru produsele alimentare de bază, însă se împotriveşte lărgirii bazei de impozitare propuse de Călin Popescu Tăriceanu.

UDMR speră ca, în urma analizelor bugetare, să se găsească o altă soluţie pentru majorarea încasărilor astfel încît, majorarea TVA să nu fie necesară. Astfel, ministrul delegat, Laszlo Borbely, ne-a declarat că săptămîna viitoare Coaliţia trebuie să înceapă discuţiile pe marginea bugetului pe anul 2006, iar în funcţie de propunerile ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, Guvernul să ia o decizie şi în cazul TVA. Referitor la lărgirea bazei de impozitare, Laszlo Borbely spune că o astfel de măsură ar împovăra prea mult pensionarii şi agricultorii. Cu toate acestea domnia sa atrage atenţia că cel puţin în ceea ce priveşte contribuţiile la fondul sănătatea, populaţia activă duce în spate un număr mare de pensionari.

O altă temă intens dezbătută în CNC de ieri a fost neînţelegerile coaliţiei la nivel judeţean, astfel că s-a decis ca mîine, să aibă loc în Camera Deputaţilor o reuniune a secretarilor generali ai partidelor coaliţiei. În ceea ce priveşte schimbarea preşedinţilor celor două camere liderii celor patru formaţiuni se arată neînduplecaţi. Ei au insistat pe convocarea sesiunii extraordinare la Camera Deputaţilor şi pe mobilizarea parlamentarilor în sesiunea ordinară pentru demiterea lui Năstase şi Văcăroiu. PD a şi înaintat ieri Coaliţiei propunerea lor pentru preşedinţia Senatului, în persoana lui Radu Berceanu. La liberali, lucrurile nu sînt aşa de clare deoarece Mona Muscă pare să fi căzut în dizgraţia conducerii PNL. Dan Radu Ruşanu ar putea fi unul din nominalizaţii pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor cu toate că propunerea nu a fost încă avansată coaliţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb