Distribuitorii de bunuri, nemulţumiţi de lipsa unor coduri CAEN din Ordonanţa privind granturile de 1 miliard euro

J.P.
Miscellanea / 10 august 2020

Distribuitorii de bunuri, nemulţumiţi de lipsa unor coduri CAEN din Ordonanţa privind granturile de 1 miliard euro

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România(ACDBR) solicită premierului şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o întâlnire pentru consultări pe tema unei ordonanţe care prevedere granturi de 1 miliard de euro, ce a fost publicată în Monitorul oficial săptămâna trecută, conform Hotnews.

"Nivelul scăzut de compentenţă profesională în unele ministere (agricultură, economie, fonduri europene) şi nesocotirea concluziilor dialogului cu asociaţiile profesionale şi patronale golesc de conţinut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Aşteptată din aprilie de mediul de afaceri din România, conform Asociaţiei, această Ordonanţă a Guvernului instituie granturi pentru capital de lucru şi pentru investiţii pentru anumite sectoare economice fără fundamentare economică prealabilă, fără a ţine cont de realitate economică generată de epidemia de COVID-19, iar criteriile de selecţie la finanţare ale proiectelor de investiţii sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri din punctul de vedere al şanselor de a obţine punctaj necesar pentru a primi finanţare.

Principalele coduri CAEN specifice activităţii de distribuţie de bunuri de larg consum nu figurează în anexele OUG 130/2020, deşi din discuţiile şi corespondenţa oficială purtate de noi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice naţionale şi europene, aceste coduri CAEN nu sunt interzise la eligibilitatea finanţării din fonduri europene:

4617 - Intermedieri in comerţul cu produse alimentare, bauturi si tutun

4634 - Comerţ cu ridicata al băuturilor

4639 - Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

Această OUG, spune comunicatul, neavând o fundamentare economică, pe de-o parte, creează discriminare între sectoare economice şi, pe de altă parte, prioritizează anumite sectoare economice total irelevante în contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19.

De exemplu:

Este declarat eligibil la finaţare codul CAEN 4778 - Comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate, care include în diviziunea sa vânzarea cu amănuntul a armelor şi muniţiilor...

Sunt declarate eligibile la finanţare codurile CAEN 4941 - Transporturi rutiere de marfuri şi 5210 - Depozitări. Transportatorii şi depozitarii pot accesa granturi, iar distribuitorii nu, întrucât codurile CAEN 4941 şi 5210 nu sunt specifice distribuţiei, nu generează cifră de afaceri în activitatea noastră economică, acestea fiind doar activităţi auxiliare în comerţul cu ridicata.

"ACDBR contribuie în context macroeconomic la asigurarea securităţii alimentare şi la diminuarea deficitului de balanţă comercială ale României prin supravieţuirea comerţului tradiţional (independent), în contextul în care peste 65% din comerţul cu bunuri de larg consum pe teritoriul naţional se realizează prin supermagazinele firmelor multinaţionale", se arată în comunicat.

ACDBR reprezintă prin membrii ei:

cifră de afaceri însumată de cca. 1,36 miliarde euro, capital 100% naţional,

35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţionale de bunuri,

cca. 11.000 de angajaţi,

peste 75.000 de clienţi asigurând "distribuţia tradiţională" a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul HORECA şi în piaţa magazinelor de proximitate/retaileri independenţi,

companiile de distribuţie livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populaţia României) aproape 100%, "comerţul modern" nefiind activ în acest segment de piaţă.

"Neincluderea codurilor CAEN specifice distribuţiei de bunuri de larg consum în lista sectoarelor eligibile la finanţare în OUG 130/20202 ne ridică semne de întrebare asupra seriozităţii Guvernului României în elaborarea Planului naţional de investiţii şi relansare economică, în care a fost menţionată ca prioritate strategică finanţarea reţelei de opt depozite regionale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare şi comercializare a produselor româneşti (pag. 140 a documentului adoptat în iulie), deoarece codurile CAEN specifice distribuţiei de bunuri sunt tratate diferit de Guvern în adoptarea politicilor publice", spune comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb