Distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum solicită Guvernului sprijin pentru sector

A.M.
Miscellanea / 31 martie 2020

Distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum solicită Guvernului sprijin pentru sector

Distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum solicită Guvernului măsuri de intervenţie sectoriale şi declararea domeniului ca fiind unul strategic, împreună cu alte sectoare economice vitale pentru populaţie.

"Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) a retrimis Primului Ministru al României o petiţie prin care solicită declararea distribuţiei de bunuri sector strategic, împreună cu alte sectoare economice vitale pentru populaţie, precum sănătatea, siguranţa publică, transportul de mărfuri, industria alimentară şi să creeze pachete specific sectoriale cu măsuri de intervenţie guvernamentală, în spiritul Comunicării Comisiei Uniunii Europene din 19 martie 2020 privind Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei şi al Deciziilor Parlamentului European din 26 martie 2020 privind răspunsul comun al UE la pandemia COVID 19", se arată înntr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, membrii asociaţii asigură fluxul neîntrerupt de marfă între producători şi magazinele în care intră clienţii finali, în condiţiile în care magazinele din mediul rural, unde trăieşte 44% din populaţia României, sunt aprovizionate de aceşti distribuitori.

"Chiar dacă există stocuri, iar producţia alimentară este la capacitate 100%, aceste bunuri alimentare trebuie distribuite către marile reţele comerciale şi către magazinele alimentare de proximitate. Ca şi în cazul sistemului sanitar, este posibilă apariţia blocajelor comercianţilor, ceea ceva duce imediat la disfuncţii majore în asigurarea cu alimente a populaţiei. Subliniem că distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum suntem în prima linie şi, solidari cu autorităţile publice, încercăm să ne achităm de sarcina socială ce ne revine. Dar pentru optima funcţionare a lanţului alimentar şi a distribuţiei de alimente avem nevoie de suport imediat", se arată în comunicatul asociaţiei.

Astfel, reprezentanţii asociaţiei solicită Guvernului să realizeze o analiză asupra gradului de risc sectorial în economie cu incidenţă critică asupra populaţiei şi stabilirea sectoarelor strategice; facilitarea accesului la mijloace sanitare performante de protecţie împotriva infectării cu Covid 19 pentru toţi angajaţii din domeniile comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul; plata debitelor Statului către toţi operatorii economici în maximum 15 zile, cu efectuarea ulterioară a controlului legal; acordarea unor finanţări nerambursabile directe de către Guvern întreprinderilor aflate în dificultate, din cauza efectelor directe sau indirecte asupra acestora generate de intervenţia statului.

De asemenea, ACDBR solicită achitarea în totalitate şi direct din bugetul de stat a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină sau autoizolare, amânarea plăţii tuturor obligaţiilor fiscale ale tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere, suspendarea plăţii ratelor, a dobânzilor la credite, linii de credit şi leasing-uri tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere şi fără capitalizarea dobânzii.

Pe lista solicitărilor depuse de distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum se mai află: crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut bancar garantate de stat, cu dobândă subvenţionată 100%, nediscriminarea prin actele normative elaborate a antreprenorilor în funcţie de codurile CAEN ale acestora, crearea unor Comitete de urgenţă pe sectoare economice, care să analizeze situaţia existentă, să anticipeze efectele pe termen imediat, scurt şi mediu, totodată să formuleze, clar şi în raport cu normele legale incidente, măsurile şi normele de aplicare ce pot fi propuse spre aprobare şi promulgare de către Guvern.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) are în componenţă 40 de membri, o cifră de afaceri însumată de circa 1,35 miliarde euro, o cotă de piaţă de circa 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri şi circa 10.000 de angajaţi. Asociaţia deserveşte peste 75.000 de clienţi asigurând "distribuţia tradiţională" a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul HORECA şi în piaţa magazinelor de proximitate/retaileri independenţi.

Companiile de distribuţie livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populaţia României) aproape 100%, comerţul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb