Dividend şi majorarea capitalului, propunerile SIF Moldova pentru acţionari

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2015

Costel Ceocea: "Nici o prevedere din statut nu va mai impune limite, altele decât cele din cadrul legal"

Acţionarii SIF2 Moldova au fost convocaţi, pe 1 aprilie, să decidă repartizarea profitului pe anul trecut şi o serie de modificări la actul constitutiv, după ce legea pieţei de capital a fost modificată, fiind permise cvorumuri mai relaxate pentru ţinerea Adunărilor Generale la SIF-uri.

După ce un acţionar a cerut repartizarea întregului profit pe 2014, conducerea SIF Moldova a anunţat, ieri, că propune repartizarea unui dividend brut de 0,1012 lei/ acţiune (ceea ce reprezintă o rată de alocare a profitului de 22,16% şi un randament al dividendului de 5%), dar şi acordarea de acţiuni gratuite acţionarilor, prin majorarea capitalului social cu 51.908.958,80 lei, având ca sursă profitul net din 2014.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, ne-a spus că propunerea conducerii companiei nu surprinde pe nimeni, în condiţiile în care instituţia are un program de consultare continuă cu acţionarii.

De asemenea, acţionarii vor trebui să decisă derularea unui program de răscumpărare de acţiuni proprii, de maxim 1% din capitalul social, în condiţiile aprobării majorării capitalului, cu scopul alocării de acţiuni către administratorii şi angajaţii societăţii.

Costel Ceocea ne-a declarat că modificările actului constitutiv vizează eliminarea limitelor impuse SIF-ului, la momentul înfiinţării, care nu se regăsesc în legi.

Domnia sa ne-a declarat: "Nici o prevedere din statut nu va mai impune limite, altele decât cele din cadrul legal. SIF-urile nu sunt la fel, profilul lor de risc nu este acelaşi, avem viziuni diferite, astfel că nu vedem de ce statutele trebuie să fie la fel".

SIF2 Moldova a înregistrat, anul trecut, un profit de 230 milioane lei, cea mai bună performanţă dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare. Rezultatul SIF2 este de 2,53 ori mai mare decât cel raportat la 31 decembrie 2013 (91 milioane lei).

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. ”cu scopul alocării de acţiuni către administratorii şi angajaţii societăţii”

    ASTA E TOT CE-L INTERESEAZA PE CEOCEA

    Nici un interes pentru actionari 

    1. 2013:

      Profit net de repartizat 90.880.323 lei 

      Repartizat catre dividende 34.259.913 lei 

      Dividend brut pe actiune 0,0660 lei 

      Rata de repartizare catre dividende 34.259.913 lei / 90.880.323 lei = 37,7 % 

      2014: 

      Profit net de repartizat 237.065.814 lei 

      AR FI TREBUIT de Repartizat catre dividende 237.065.814 lei x 37,7 % = 89.373.812 lei 

      AR FI TREBUIT Dividend brut pe actiune 89.373.812 lei / 519.089.588 = 0,1722 lei 

      RESTUL E HOȚIE CEOCEA !!!!!!!!!!!!!!!!! 

      ”propunerea conducerii companiei nu surprinde pe nimeni, în condiţiile în care instituţia are un program de consultare continuă cu acţionarii”

      ESTI SI MINCINOS CEOCEA 

      Sunt actionar cu 1,5 % din societate, mai ar fi doar 66 ca mine

      SI PE MINE M-A SURPRINS NU NUMAI PROPUNEREA CI SI NERUSINAREA SI MINCIUNA TA 

    Daca nu va place la SIF2 va invit la SIF1 . Sa vedeti voi ce grija are Biltica de actionari.

    Inainte de a propune cu laghete recompensarea administratorilor cu actiuni gratuite (dupa modelul larg raspindit de Banca Transilvania) , conducerea SIF2 ar trebui sa verifice gradul de satisfactie al actionarilor fata de rezultatele obtinute.

    In presa s-a vrhiculat comparatia dintre managementul de la Fondul Propr orientat catre satisfactia actionarilor si managementul dubios si jignitor de la SIF-uri, orientate exclusif catre interesele de gasca ale Administratorilor. 

    Intrebarea 1 

    Care este eficienta investitiei in actiuni SIF4 si SIF1? 

    La ce pret mediu s-au cumparat si cit valoreaza acum? 

    Intrebarea 2 

    Ce dividende s-au primit ptr aceste actiuni?( este o intreebare retorica avind in vedere faptul ca respectivele SIF-uri nu au acordat dividende) 

    Dar intrebarile adevarate sunt : "Cine a reprezentat SIF2 in AGA la cele lalte 2 SIF-uri. Cum a votat in legatura cu dividendele? 

    Ce mandat a avut in legatura cu acest vot si cine i-a incredintat acest mandat? 

    Pentru ca daca mandatul a fost de a nu vota pentru dividendele maxime propuse, aceasta inseamna ca Administratia SIF2 se face vinovata de gestiune frauduloasa si tradeaza interesele actionarilor SIF2 in favoarea propriilor interese. 

    Avind in vedere eficienta previzibila nula a plasamentului in actiuni SIF4 si SIF1, PROPUNEM : 

    Rascumpararea unui pachet de 10 % din actiunile SIF2 in vederea sustinerii cresterii pretului, avin ca sursa de finantarea principala ,banii obtinuti din actiunie SIF1 si SIF4 

    Altfel spus , sa findema SIF1 si 4 ptr a ne rascumpara propriile actiuni , ca la FP - DAR NU PTR A LE FACE CADOU ACESTOR ACTIONARI ESCROCI. 

    Pentru ca prin mentinerea plasamentelor incrucisate in celelete SIF-uri , administratorii nu fac altceva decit sa se perpetueze pe scaune, si sa ne insele utilizind banii nostri 

    Alta intrebare 

    Indemnizatiile administratorilor ar trebui stabilite de actionari. 

    Dar pe linga aceste indemnizatii , administratorii nostri si-au creat structuri prin care isi stabilesc salarii si indemnizatii fara nici un control sau informare a actionarilor 

    In ce comitete , comisii , Consilii de Administratie sunt cuprinsi valorosii nostri administratori si ce indemnizatii primesc. Am in vedere numai acele locuri unde ai nosti conducatori au ajuns ca urmare a pozitiei din SIF, si nu Consiliile unde au ajuns datorita unor talente personale uimitoare cu care au siderat comunitatile locale (precum Dl Ceocea care ajunsese in CA pe la Spitalul din Bacau) 

    ORICE REMUNERARE SI PARTICIPARE LA PROFIT A ADMINISTRATORILOR TREBUIE SA FIE PROCENTUALA CU CEEA CE DISTRIBUIE ACTIONARILOR SI NU CU CEEA CE PRODUC SI PASTREAZA PTR A DEVALIZA MAI TIRZIU. 

    Alta Intrbare? 

    Care a fost eficienta companiilor in care s-au investit sume uriase ? 

    Ce dividende au produs ? 

    Cu cit s-au redus costurile salariale la mama SIF?- Sau au fost alte structuri unde sa se creeze sinecuri. 

    Domnilor Administratori  

    Cazul Bilteanu este inca proaspat. Omul va asteapta ptr un schimb de experienta si amintiri. 

    Am descoperit un site interesant care se numeste agasif2.ro 

    Omul nu prea are forta , dar unele idei sunt valoroase si arata revolta actionarilor mici care de prea mult timp au fost tratati ca o turma de bizoni , de niste administratori care se considera vesnici

    1. Tu ai dreptate cu eficienta investitiei in actiuni SIF1 si SIF4. Pe de alta parte este posibil ca cei de la SIF2 sa se fi temut ca nu cumva Bilteanu sa doreasca sa preia si controlul SIF2. Gandeste-te ce ar fi insemnat daca SIF1 si SIF4 ar fi cumparat fiecare 5% din SIF2. Ca la sah, este posibil ca SIF2 sa fi preferat el sa actioneze primul si sa cumpere SIF4 si SIF1 ca sa aiba o oarecare parghie de forta in relatia cu ele. In felul acesta SIF2 putea ameninta ca se uneste cu SIF5 si SIF3 impotriva lui Bilteanu. Cred ca in aceasta cheie ar trebui vazute lucrurile.

      Tu ai dreptate cu eficienta investitiei in actiuni SIF1 si SIF4. Pe de alta parte este posibil ca cei de la SIF2 sa se fi temut ca nu cumva Bilteanu sa doreasca sa preia si controlul SIF2. Gandeste-te ce ar fi insemnat daca SIF1 si SIF4 ar fi cumparat fiecare 5% din SIF2. Ca la sah, este posibil ca SIF2 sa fi preferat el sa actioneze primul si sa cumpere SIF4 si SIF1 ca sa aiba o oarecare parghie de forta in relatia cu ele. In felul acesta SIF2 putea ameninta ca se uneste cu SIF5 si SIF3 impotriva lui Bilteanu. Cred ca in aceasta cheie ar trebui vazute lucrurile.

      Bai Sorin Turtoescu, fost presedinte SIF2, tu cand erai "pe functie" iti stabilea indemnizatia actionarii? Ti-ai pus intrebarea cat % din SIF2 au administratorii SIF2? Si daca sunt si actionari (mari) si administrator normal ca trebuie sa primesca mai mult decat un actionar...

      Si la FP administratorii lucreaza doar in interesul actionarului mare, nu va mai faceti ca nu stiti asta !  

    cat primesc actionarii atat sa primeasca si administratorii

    1. Sa fim seriosi!

      Actionarii sunt proprietarii SIF-ului, ei au baga banii acolo, nu managerii. Managerii sunt doar niste angajati, platiti suficient de bine si care contrar asteptarilor, bunului simt, loialitatii si normalitatii isi bat joc de actionari si de proprietatea lor (SIF)! 

      pai daca se aproba noul act constitutive membri ca vor primi lunar 32000 lei plus participari in diverse comitete cca 6500 lei plus participare la profit cca 300000 euro ptr fiecare.sigur ca cei 2directori ceocea si doros in afara celor de mai sus vor primi inca de 4 ori sumele de mai susseparat.daca am gresit la calcul va rog sa ma corectati.

      E depasita de multa vreme suma de 32000 lunar.Tine cont de indemnizatia CA plus remunerarea in baza Contractelor de management a celor doi.

    In general, SIF2 a facut investitii foarte bune. Poate singura exceptie este investitia in actiuni SIF4. Investitia in actiuni FP si TLV s-a dovedit foarte buna pana acum. Eu sunt sigur ca are planuri corecte si pe viitor, mai ales ca pretul actiunilor din energie va fi foarte volatil pe termen scurt.

    1. Chestia cu SIF4 a demonstrat ca Ceocea si gasca nu apara interesele SIF-ului si ale actionarilor. Modalitatea de repartizare a profitului (care la randul lui reprezinta doar O PARTE din sumele incasate de SIF in urma vanzarilor de anul trecut) este o alta mizerie la adresa actionarilor. Cheltuielile exagerate ale SIF-ului (in special cu personalul de conducere) constituie iarasi o mizerie la adresa actionarilor iar peste toate astea mai vor si gratuite. Din incasarile anuale ale SIF-ului cca 10% (maxim 15%) ajunge la actionari (adica la proprietarii SIF-ului) iar restul banilor merge in alte directii!!!! Asta face managementul SIF-urilor!! Ne arunca an de an un mic oscior (5%-15% din incasari)ca sa multumeasca prostimea si sa ii inchida gura iar ei au grija de restul de 85-95% din incasari! Trebuie inteles foarte clar ca din vanzari SIF-urile nu incaseaza numai profitul (acea parte care ne-o prezinta noua la sfarsit de an si care ni se cerea a fi impartita cu SIF-ul si managerii in proportiile mentionate) ci si baza (care reprezinta grosul si care nu ni se prezinta noua, nu se imparte ci este folosita de manageri asa cum vor muschii lor). Asa stau lucrurile. La noi maruntisul iar la ei grosul (de care isi bat joc, in mare parte - a se vedea cazul SIF4 la SIF2 iar la SIF 1-3 mizeria este mult mai mare decat aici)!

      Stimate salariat al SIF2 cu sarcina de a supraveghea presa si a raporta conducerii.

      Investitia in actiuni TLV a fost demarata pe vremea cind Ceocea era un referend smecher care se facea remarcat prin faaptul ca aduna procuri de prin filialele SIF pt. in folsul conducerii pe care apoi avea sa o dea jos si sa o tiriie prin judecati. doros isi facea mina pe la FNI FNG si gelsor , iar restul membrilor ca nici nu stiau unde e SIF2.  

      Cred ca merita mai multe discutii investitia in cele 3 societati necotate(SRL-uri) in care s-au bagat peste 8 mil lei cash, pt a fi mai departe de ochii actionarilor. 

      Cel mai destept lucru pt actionarii SIF ar fi ca SIF 2 sa isi rascumpere axctiunile la pretul actual.

      DAR NU PT A FI DATA CA BONUS 

      Nu sunt salariat la SIF2 , sunt doar un amarat de investitor. Cat despre rascumpararile de actiuni , iti dau dreptate sunt cel mai destept lucru pe care il poate face o societate atunci cand actiunile sunt subevaluate. Se vede la FP acest lucru. Si mai creste si VUAN-ul in loc sa scada. Si nu trebuie sa platesti nici cei 16% impozit pe dividend, adica sunt niste bani (multi) care intra tot in rascumparari. Dar vorba ta , rascumparari de actiuni pt a fi anulate nu pt a fi date bonus. Asta e, se putea mai bine , dar decat actionar la SIF1 e mai bine asa.

      Tu esti Sorin Turtoescu, fost presedinte al SIF2 care nu te poti abtine ca sa traiesti din amintiri? Daca te simti smecher dand cu noroi si folosind niste informatii din perioada cand erai vice si apoi Presedinte (foarte slab si rupt de lume) ar trebui sa te gandesti se ce relevanta au vorbele tale. A, in plus informatiile tale (cifrele mai ales) sunt incorecte, mai cauta... Cate bonusuri ai luat tu cand aveai acces la conducerea SIF2?

      Nu mai fi iritat. Stiu ca deranjeaza adevarul. Eu nu vad niciun "noroi" in cele scrise mai sus. Tu, ai o problema cu Turtoescu? Te incomodeaza? "Amintirile te chinuiesc"...e doar o melodie.

    dragi actionari,acum ati inteles bine dece nu se ridica pragurile la sif-uri? vorba d-lui Ursache ca nu intelege dece s-a implicat politicul in aceasta chestiune vitala,pestele de la cap se impute.Maine poimane vom afla ca sif-urile au finantat partidele,ce zice-ti?

    1. Totu-i o mizerie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb