Dividendele, tot mai rare la SIF-uri

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2014

Dividendele, tot mai rare la SIF-uri

Conform aşteptărilor, SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia ţin pentru ele profiturile

SIF Moldova distribuie 37,7% din câştig

SIF1 Banat Crişana şi prietena sa, SIF4 Muntenia, nu vor acorda dividende, în acest an, potrivit deciziilor luate, ieri, în adunările generale. Acest lucru nu este deloc de mirare, întrucât SIF1 a obişnuit, încă de anul trecut, cu politica de dividende "zero", iar SIF4 a intrat în sfera sa de influenţă după ce SIF1 a preluat pachetul de control la SAI Muntenia Invest. În plus, SIF1 a cumpărat 4,99% din SIF4, după ce SIF-urile au primit permisiunea să se cumpere între ele, în februarie.

SIF2 Moldova va aloca pentru dividende 37,7% din profitul înregistrat anul trecut, după ce acţionarii au ales varianta dividendului mai mic, de 0,066 lei, dintre cele propuse.

Profitul de 80,14 milioane lei al SIF1 - pentru investiţii

Potrivit deciziei acţionarilor, profitul net înregistrat de SIF1 anul trecut, în sumă de 80.143.950 lei, va fi repartizat către alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor. Decizia a fost luată cu o majoritate de 82,21% din drepturile de vot.

"Politica SIF1 este oarecum aşteptată, în condiţiile în care au anunţat, de anul trecut, că nu doresc să ofere dividende", ne-a declarat Florin Dolea, director executiv la "Pioneer Asset Management".

Domnia sa adaugă: "Este destul de greu de spus dacă această politică a SIF1 este una bună, în condiţiile în care lucrurile în cadrul societăţii nu sunt, din păcate, foarte transparente. Se presupune că, în momentul în care nu acorzi dividende, ar trebui măcar ca preţul acţiunii să crească, ori nici măcar asta nu s-a întamplat la SIF Banat".

Adrian Simionescu, director general la "Vienna Investment Trust" este de părere că, prin politica de dividende zero, conducerea SIF1 a adus creşteri consistente la activul net.

Domnia sa apreciază că valoarea afacerii creşte, iar acesta este un lucru bun care conferă o stare de confort investitorilor.

"Acţionarii companiei sunt mulţumiţi chiar dacă anul acesta nu au primit dividend, deoarece acei bani vor fi folosiţi pentru restructurarea portofoliului, care pe termen mediu şi lung, este o soluţie foarte bună", a concluzionat Adrian Simionescu.

În cadrul AGA, acţionarii SIF1 au mai aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, dar şi alegerea lui Najib El Lakis ca administrator pe locul rămas vacant în Consiliul de Administraţie (CA).

Compania estimează venituri de 129,7 milioane lei în 2014, în scădere faţă de rezultatul anului trecut, când suma era de 142,1 milioane lei şi un profit net de 80,2 milioane lei, aproape identic cu rezultatul din 2013 (80,1 milioane lei).

În schimb, compania estimează ca totalul cheltuielilor pentru anul în curs să ajungă la suma de 36,6 milioane lei, în scădere faţă de 2013 (51,1 milioane lei).

"Dividende predictibile" - politica pe care a mers SIF Moldova

Din profitul net înregistrat anul trecut de SIF Moldova, în sumă de 90.880.323 lei, către acţionari va merge 34.259.913 lei, în timp ce restul va fi repartizat către alte rezerve.

Acţionarii companiei au avut două variante pentru acordarea dividendelor. Prima variantă era ca 37,68% din profit să fie alocat către dividende, iar a doua propunea un procent de 44,54%.

În 2013, SIF Moldova a distribuit un dividend brut de 0,24 lei.

"Conducerea companiei a avut de la început această idee, de a acorda dividende în fiecare an, practic ei asumându-şi acest lucru", ne-a spus Adrian Simionescu, director general la "Vienna Investment Trust".

Domnia sa adaugă: "SIF Moldova este o societate foarte transparentă, iar acţionarii au încredere în deciziile conducerii".

Florin Dolea, director executiv la "Pioneer Asset Management", apreciază că faptul că acţionarii au decis ca o mare parte din bani să rămână în companie nu este deloc un lucru rău, mai ales dacă suma va fi investită în business-uri cu randament ridicat.

Acţionarii SIF2 au mai aprobat şi declaraţia de politici investiţionale pentru perioada 2014 - 2018, programul de activitate al anului curent, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.

Conducerea companiei se aşteaptă la venituri totale în sumă de 241,1 milioane lei, în 2014, sub veniturile din anul 2013 (272 milioane lei).

De asemenea, cheltuielile totale sunt estimate la suma de 105,2 milioane lei, cu 38,3% mai mici decât în anul precedent (170,6 milioane lei).

În schimb, profitul net estimat pentru 2014 se ridică la 117,8 milioane lei, cu aproximativ 29% mai mare decât cel înregistrat anul trecut.

SIF Muntenia s-a aliniat strategiei SIF Banat

Adunarea Generală a SIF Muntenia a avut un cvorum de 22,1%, decizia privind nedistribuirea de dividende fiind luată cu 93,3% din voturi pentru.

Pe lângă SIF1, şi SIF Moldova are o deţinere de 5% la SIF4.

Acţionarii companiei au avut şi posibilitatea distribuirii unui dividend în sumă de 111 milioane lei, care reprezenta aproximativ 85% din profitul net aferent anului trecut.

Adrian Simionescu, director general la "Vienna Investment Trust" ne-a declarat: "Cei de la SIF Muntenia s-au aliniat strategiei celor de la SIF Banat - Crişana, de aceea era de aşteptat să nu se acorde dividende, iar banii să fie reinvestiţi".

Domnia sa este de părere că este foarte important ca valoarea afacerii să crească, iar prin neacordarea de dividende, societatea probabil va adopta un plan de investiţii.

Florin Dolea, director executiv la "Pioneer Asset Management", ne-a spus: "În condiţiile în care SIF Muntenia este controlată de SIF Banat - Crişana, era de aşteptat ca ambele societăţi să adopte aceeaşi politică. Însă, am rezerve în ceea ce priveşte capacitatea conducerii SIF4 de a reuşi să reinvestească cu un randament la fel de bun ca randamentul unui dividend oferit către acţionari".

Domnia sa este de părere că ar fi trebuit ca cei de la SIF Muntenia să repartizeze măcar o parte din profit către dividende.

Acţionariatul companiei a aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul curent. Conducerea companiei se aşteaptă ca în anul 2014, societatea să înregistreze un profit brut de 80,9 milioane lei, în urma unor venituri totale de 108,1 milioane lei, şi a unor cheltuieli în valoare de 27,2 milioane lei.

Celelalte două SIF-uri vor avea Adunările Generale, la finalul acestei luni. SIF3 Transilvania a propus acţionarilor distribuirea de acţiuni gratuite, în loc de dividende.

La SIF5 Oltenia, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, împreună cu fondurile de pensii ING, a solicitat conducerii să pună pe ordinea de zi a AGA şi propunerea acordării unui dividend de 0,21 lei/acţiune, reprezentând 93,72% din profitul net din 2013. Anterior, Consiliul de Administraţie (CA) al SIF5 propusese un dividend brut de 0,16 lei/acţiune (71,4% din profitul net).

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. reinvestire=sifonare=delapidar e marca balteanu....profitul sifurilor vine numai din vanzare pachete istorice, pe piata sunt zero barat, smecherii si diicotul sper sa va viziteze cat mai repede!

    1. Actionari naivi si neputinciosi!Plangeti cu mana intinsa la ASF si DIICOt! Au fost alegeri. De ce n-ati cerut vot cumulativ? Ar fi fost toti administratorii demisi si se reseta situatia.

    Da, Ciocea si ai lui sunt transparenti intrucat stiu ce au de facur si fac in beneficiulactionarilor.de altfel nu cred ca mai exista un sif asa de transparent. la sif 5 pananu pleaca ciurezu de acolo nu o sa stim niciodata ce este in acea societate, mai alesca acest lucru constat ca nu este dorit nici de ASF. Ciurezu incearca sa ramana cat mai mult ca sa amane orice decizie cu BCR unde a gresit-o iar prejudiciu este enorm.Nu stiu de ce DNA nu s-a sesizat cum spun ei din oficiu. la Banat si muntenia era de asteptat avand in vedere ca Banatul anuntase ca nu da dividend, dar ceva nu este in regula : valoarea de piata a actiunii creste s-au scade cu valoarea dividendului acordat s-au neacordat. Bine , presupun ca aici este vorba si de portofoliu, pe care eu nu il stiufoarte bine. Sa auzimdebine.

    seaca balta. iesirea lui iaciu si a lui andrici = ZERO DVD. confirmat. in curind plecarea lui sobo = ZERO BVB.

    Decizia privind cumpararile incrucisate - subiectiva, demna de atentia DNA si in favoarea escrocilor din conducerea SIF1. SIF2 si SIF4 isi arata roadele - nimeni nu se mai poate opune devalizatorilor din conducerea acestor sifuri. Nu sa vazut in comunicatele de la rezultatele AGA care au fost voturile suspendate. Planul conducerilor celor trei sifuri de a se sustine reciproc cu ajutorul lui Ursache a reusit ! Grupul Balteanu controleaza toti membrii CA de la SIF1 cu 14% din actiuni si cu autorul SIF2, SIF4 si Ursache. La SIF2 si SIF4 situatia este aproape identica. La SIF3 si SIF5 inca mai exista un fragil echilibru.

    Prezenta si voturile de la AGA au fost in jur de 20-25% ceea ce inseamna ca majoritatea investitorilor sau resemnat.  

    Deci de cand cu decizia ASF privind cumpararile incrucisate si cu drept de vot un grup infractional poate cu 15% sa controleze intreg CA unui sif si sa transfere catre propriile firme ale admnistratorilor si activele celorlati 85% actionari . 

    Acesta este viitorul sifurilor vazut de Ursache cand a actionat pe baza studiului de impact(l-a mai vazut cineva, e secret sau sa pierdut) privind achizitiile incrucisate de la SIF-uri.  

    In acest timp unii brokeri vad actionari mutumiti, solutii bune pe termen lung, transparenta si confortul actionarilor ! 

    Domnu Simionescu chiar credeti in propriile afirmatii sau cititi de pe biletel ? 

    Daca siful are 90 RON si il la sase actionari fiecare primeste 15 RON dar daca controlezi CA cu 15% si iei decizii numai in favoarea ta poti fura cu suportul ASF toti acei bani de la ceilati 85% actionari. 

    Care a fost logica achizitiilor facute sifuri la alte sifuri in conditiile in care nu se acorda dividende, activul este devalizat, interesul investitorilor ZERO, iar pretul se subtiaza ? 

    Fondul Eliot de ce o cere dividend de la FP ?

    CA de la sifuri si Ursache trebuiesc decimate de catre ASF si eradicata cat mai repede frauda de la sifuri.  

    1. Simionescu s-a discreditat atunci cand la inceputul crizei era singurul broker care vedea cresteri la Sif-uri datorita detinerii BCR in timp ce colegii lui, realisti, preconizau opusul. Simionescu a gresit asa incat nu inteleg de ce este adus din nou in prim-plan. Poate Simionescu are vederea mai patrunzatoare decat altii si ne arata el care au fost investitiile profitabile din mandatul bilteanului!! Theraf a prezentat sufficient de clar situatia ca sa fie inteleasa atat de Simionescu cat si de altii care citeaza din clasicii esuati ai pietei noastre de capital. Astept de la guru Simionescu, cu mare interes, o prezentare a profitabilitatii investitiilor facute in ultimul an de SIF1 si SIF4 care sa-i justifice afirmatiile. Deocamdata SIF1 a luat pachetul SIF4 pe maxime, a cumparat activul hotelier din Azuga la pret de palat regal si inca nu s-a remarcat prin vreun plasament profitabil ci doar prin manevre dubioase.

      Zici ca la sif3 e echilibru?? Poate in sensul scaderii drastice a activelor si a lichiditatilor - da, aici se mentine situatia adica sunt pe scadere continua.

      Poate am folosit un cuvat nepotrivit"echilibru" in realitate jocurile sunt si acolo aproape facute.

      Au de ales intra in grupul SIF1, sif2 sif4 sau CA sunt eliminate sistematic de acolo prin voturile la comanda unica . 

      Probabil ca A.S. vizeaza un sprijin din partea gru[ului Balteanu pentru un loc in CA DC. dar a uitat ca toti cei care au fost folositi de catre acestia au fost apoi extrasi intocmai ca o masea stricata si aruncati in vitrina cu masele inutile. Numai la SIF1 e o intreaga colectie intrega de masele cariate !

      Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece ! 

      Mai Viteazule Vanator, dar de ce nu iesi mata public, cu numele real si sa spui ce ai de spus? Te iei de oricine din spatele anonimatului si lansezi tot felul de acuze nefondate. Daca nu-ti place de Simionescu in spatial public, iesi tu si spune ce ai de spus. Este parerea lui. Tie, daca nu-ti convine, vinde actiunile si gata. Asta, in cazul in care ai asa ceva, dar eu ma indoiesc. Esti doar un latrau, un catelus in spatele unui gard. Cand se aude ceva zgomot fugi si te ascunzi in cusca. Si mai scheuni nitel..

      El a ramas un fan SIF-uri. Cred ca pana moare le va sustine, desi a pierdut o gramada de bani pe carte asta. La DC nu-l mai intereseaza. Din cate stiu eu a fost singurul care de nenumarate ori in ultimul timp a vrut sa demisioneze..

    pt. mine pare dubios pretul de 1,05 ron luat de iaciu si andrici, oare cine l-a platit si de ce ? Sa nu cumva toti aceia sa participe si la majorarea de capital de la impact la 1 ron, cand pe bursa coasta 0,8. Si asta 0,8 ar merita macar o teza de doctorat.

    1. Doar nu crezi ca ala a fost pretul !

      Sa platit sigur si pe langa cu valiza si prin Cipru ! 

      Pretul a fost platit de gasca SIF1/ bilteanu ca sa scape de ei. Le-a inclus in pret dividendul si poate ceva in plus si au cazut la pace. Au iesit in castig si fara batai de cap cu bilteanu iar bilteanu a scapat de opozitie. Ar trebui ca SIF1 sa faca oferta in piata pentru prealuarea actiunilor SIF 4 la acelasi pret pe care l-a platit pentru pachetele iaciu si andrici

    efectului cumpararilor incrucisate in baza studiului de impact secret se vad deja. Ursache iti poti lui partea. Grupul infractional si-a atins scopul. prostimea nu mai primeste nimic doar e criza. totul pentru voi.

    eu sper ca la baza aberatiilor tale sta un interes material ca varianta cealalata e mult mai grava. oricum sa te bucuri sanatos de foloasele trase dar incearca sa eviti penibilul pe viitor ca e pacat.

    din ghiarele caracatitei ASF-Grupul infractional SIF1.

    De fapt , unii investitori speciali au luat dividende la SIF4. Lui Iaciu i s–au cumparat actiunile cu 25% peste pretul pietei , ceea ce reprezinta un dividend mascat. RBS a primit dividende in avans pentru SIF4 de la SIF1. Ceilalti investitori de la SIF4 se afla intr–o stare de confort si privesc cum actiunea se duce spre 0,70 lei.

    1. ASF trebuie sa reglementeze aspectul deal-urilor astfel incat acestea sa nu poata avea loc in afara extremelor de pret din piata spot dintr-un interval de timp stabilit prin reglementare - de exp ultimele 3 luni sau ultimele 6 luni. Prin dealuri la preturi exaggerate (f mici sau f mari) se pot achita datorii, sifona profituri etc. iar ASF ar trebui sa se sesizeze la fiecare tranzactie de acest gen pentru ca aproape sigur mascheaza o mizerie/infractiune (cel putin in cazul actiunilor lichide unde exista posibilitatea vanz/cump din piata spot la preturi mai avantajoase). Sigur, bilteanu poate replica ca din piata spot nu putea acumula 5%. A incercat ca sa poata sustine asa ceva? Putea lua din spot actiuni pana la pretul dispus sa-l plateasca (1.05lei) - 1%,2%,3% etc, cat reusea sa stranga - iar diferenta pana la 5% o lua prin deal-uri (cu putina rabdare era posibil sa reuseasca acumularea din piata spot chiar a intregii cantitati si evident la preturi mai mici decat 1.05 lei). Oricare ar fi fost situatia (achizitie numai de pe spot sau combinat spot + deal) costurile ar fi fost mai mici. Faptul ca nu s-a procedat asa indica clar ca scopul nu a fost dobandirea actiunilor in sine ci inlaturarea opozitiei prin "mituire" cu banii SIFului. Altfel spus, a folosit banii SIF-ului pentru un scop personal - indepartarea actionarilor incomozi lui (opozitiei) - abuz in serviciu contra intereselor particulare. ASF si DNA trebuie sa se sesizeze in acest caz (mai exact si in acest caz pt ca sunt si alte practici dubioase la SIf1).

    atata timp cat la nici un SIF nu vine un actionar cu 5% sa ceara audit si sa conteste daca sunt anumite ilegalitati, sunt doar vorbe

    1. Cei cu 5% sunt putini si fie au fost convinsi sa plece fie fac parte din gasca. Agitatia (cum o numesti tu) este pentru ca nu putem privi in tacere cum hotia si incompetenta acapareaza totul in tara asta (tine de valorile in care crede fiecare ca urmare a educatiei primite). In fond sunt roman, asta este tara mea si este absolut normal sa ma agit pentru ea.

       

      Atata timp cat structura detaliata a actionarilor al SIF-urilor este cel mai bine pazit secret, nici nu va apare unul cu 5%. Bilteanu i-a identificat si la SIF1 si la SIF4 si le-a facut oferte de nerefuzat, iar deal-urile cu marje masive s-au derulat fara nici o jena. ASF-ul ar trebui sa faca verificarile alea. Atata timp cat un vot la SIF1 costa intre 70 - 130 lei, pentru ca Bilteanu nu permite trimiterea de buletine de vot la actionari, asa cum face BVB sau SIF3, actionarii mici nu mai au absolut nici o sansa. Si totusi la SIF1 au fost detinatori a circa 17 milioane de actiuni, care au votat impotriva la toate punctele de pe ordinea de zi. ASF asta nu inseamna nimic?

      La SIF4 au votat 20% din actionari nedistribuirea de dividende (5% - SIF1, 5% - SIF2, 3.4% - RBS si inca cineva). Din nou de ce actionarii ceilalti nu au dreptul sa cunoasca structura actionarilor de la SIF-uri.

      I-au fost lasati lui Bilteanu 200 milioane de lei la doua SIF-uri, ca sa-i investeasca asa cum stie el mai bine - in hoteluri supraevaluate, in obligatiuni negarantate, in off-shoruri nesupravegheate si in instrumente derivate neexplicitate. Hai ca-i bine, cu VUAN umflat si cash-ul transferat.  

    Pretul actiunii pe bursa spune totul in cazul sif1!el e rezultatul si reflecta întru totul talentul de manager al lui bilteanu...restul vorbe!

    1. cat o fi primit oare pentru ordinul emis de ASF pentru cumpararile incrucisate? oare ce metode au gasit pentru plata mitei ? ca pentru ascunderea tranzactiillor Deal din sept pe SIF1 a pus taxa de protectie direct prin proces verbal al ASF. 0.15% pe tranzactie pentru tainuirea de ASF a faptasilor, evident cu o aparenta de legalitate.

    Ati fost la AGI la sife? Si daca ati fost ce ati facut?

    1. Tu vorbesti!!!!!?...ce tu ai fost!?!?! dupa ce te vad in sala si ei cuvantul sustinand orice pozitie poti sa-i intrebi pe altii daca au fost.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb