Dizolvarea Rasdaq, din nou pe tapet

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2011

Dizolvarea Rasdaq, din nou pe tapet

Emitenţii se vor muta pe BVB sau pe ATS, stipulează un proiect de instrucţiune al CNVM

Piaţa Rasdaq îşi va înceta exis-tenţa, în cazul adoptării unui proiect de instrucţiune emis de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), aflat în dezbatere până pe 19 ianuarie. Potrivit actului, emitenţii de pe Rasdaq urmează să fie transferaţi fie pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fie pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) administrat de BVB.

Investitorii par însă că nu vor fi de acord cu forma instrucţiunii propusă de Comisie şi spun că vor aduce observaţii. Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, ne-a declarat: "Proiectul trebuie analizat. În primă fază, vă pot spune că delistarea de pe o piaţă şi mutarea pe ATS nu se pot face printr-o decizie administrativă a CNVM. Rămânem deschişi dialogului şi sperăm că, până pe 19 ianuarie, vom ajunge la o soluţie mulţumitoare pentru toată lumea".

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat sistemul alternativ CAN-ATS al Bursei de Valori la mijlocul lunii aprilie 2010. Deşi iniţial a fost prezentat ca o oportunitate pentru companiile nelistate, dar care doresc să se finanţeze pe piaţa de capital, ulterior, ATS-ul a fost promovat ca o şansă pentru companiile care nu se califică pentru piaţa reglementată, dar care vor să rămână totuşi pe piaţa de capital, după desfiinţarea Rasdaq, despre care autorităţile au evitat de-a lungul timpului să se pronunţe dacă este piaţă reglementată sau nu.

De altfel, Bursa a decis în Consiliul de Administraţie, în septembrie 2010, să preia iniţiativa şi să încerce să atragă cât mai multe societăţi listate pe Rasdaq, la Bursa de Valori Bucureşti sau pe ATS. Astfel, mai mulţi emitenţi au primit invitaţii în acest sens. Demersul BVB s-a lovit de protes-tul AIPC, care susţinea, la acea dată, că Rasdaq-ul este o piaţă reglementată de drept prin Decizia 1092/1996" a CNVM şi care atrăgea atenţia că "nicăieri în Legea nr. 297/2004 nu se precizează ca piaţa de tip ATS să provină din dizolvarea Pieţei Rasdaq".

Restructurarea Rasdaq este pe agenda BVB de câţiva ani de zile, în 2007 Bursa propunând înfiinţarea unei categorii speciale, respectiv Ras-daq-Star, unde să fie tranzacţionaţi emitenţii de pe Rasdaq, care îndeplineau criteriile legale de eligibilitate pentru o piaţă reglementată. CNVM a respins însă, în 2008, propunerea Bursei.

Ce prevede proiectul CNVM

Iniţial, Bursa va selecta şi va trans-mite Comisiei lista emitenţilor care la data de 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată, potrivit proiectului CNVM. Apoi, tot BVB va informa firmele care îndeplinesc condiţiile, concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia să convoace şi să desfăşoare AGEA pentru a se pronunţa cu privire la admiterea pe piaţa reglementată, în maximum nouă luni de la data informării.

În situaţia în care acţionarii aprobă admiterea la tranzacţionare, emitentul va trebui să transmită Comisiei, în termen de şase luni de la data adunării generale, prospectul de lis-tare.

Acţiunile societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru pentru piaţa principală vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea în vigoare a instrucţiunii.

Potrivit CNVM, până la data începerii tranzacţionării pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ emitenţii de pe Rasdaq sau de pe piaţa valorilor mobiliare necotate vor avea obligaţii de raportare conform regulilor aplicabile în prezent.

Retragerea de la tranzacţionare din cadrul oricărei pieţe sau sistem alternativ de tranzacţionare a societăţilor care au făcut parte din Programul de Privatizare în Masă se va face exclusiv prin ofertă publică de cumpărare adresată tuturor acţionarilor.

Pentru a fi prezentă la Categoria I a BVB o companie trebuie să aibă capitaluri proprii de minim 30 de milioane euro sau valoarea de piaţă estimată peste acest nivel. La categoriile a II-a şi a III-a sunt înscrise firmele cu capitalizări anticipate de cel puţin echivalentul în lei a 2 milioane de euro, respectiv 1 milion euro.

Sistemul alternativ este destinat firmelor care fie că funcţionează de mai puţin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au un capital sub 1 milion de euro.

Numărul companiilor listate pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut de la 1.561 în anul 2009 la 1.309 în 2010. Anul trecut, au avut loc pe Rasdaq 247 de delistări şi o listare nouă, iar patru dintre cei mai lichizi emitenţi - Cemacon Zalău, Electroargeş, Prefab Bucureşti şi Ropharma Braşov au promovat la categoria BVB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca se desfinteaza aceasta piata chiar ca raman fara obiectul munci cele doua doamne caree si-au marit salariul in timp de criza

    1. dar daca s ar desfinta Asoc Brokerilor, domul DP nu ar ramane pe drumuri ca tranzactii tot nu face . Ar ramane sa stearga masa la BT cafe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb