DN AGRAR investeşte 1,8 milioane de euro într-o fabrică de compost

a.D.
Piaţa de Capital / 5 noiembrie

DN AGRAR investeşte 1,8 milioane de euro într-o fabrică de compost

DN AGRAR Group (simbol BVB: DN) anunţă demararea activităţilor operaţionale la fabrica de compost din cadrul fermei DN AGRAR Apold. Compania a finalizat prima unitate automată de compostare a gunoiului de grajd şi a instalaţiei de producere a îngrăşămintelor organice.

Potrivit unui raport al companiei, noua unitate va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrăşământ organic. Investiţia totală în fabrica de compost este de aproximativ 1,8 milioane de euro.

"DN AGRAR marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unităţi automate de compostare a gunoiului de grajd, la ferma din Apold. În paralel cu începerea operaţiunilor, am iniţat procesul de obţinere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârşitul anului 2026 estimăm să obţinem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului şi din creditele de carbon obţinute prin reducerea emisiilor de metan," a declarat Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie şi IR, DN AGRAR Group.

Proiectul fabricii de compost abordează două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd şi îmbunătăţirea fertilităţii solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivul DN AGRAR pentru fabrica de compost este de a utiliza îngrăşămintele organice produse atât pentru nevoile interne ale Grupului, cât şi pentru vânzarea externă. După finalizarea certificării, DN AGRAR estimează o creştere a veniturilor, având în vedere că preţul de piaţă pentru o tonă de îngrăşământ organic ambalat în saci mari este în prezent cuprins între 230 şi 300 de euro.

Anul viitor, o parte semnificativă din îngrăşământul produs va fi utilizat în cadrul Grupului pentru a testa şi optimiza produsul în vederea certificării ca îngrăşământ organic. Valorificarea gunoiului de grajd prin producerea de compost va aduce eficienţă operaţională, reducând considerabil costurile asociate transportului şi gestionării deşeurilor. Pe lângă avantajele economice, producţia de compost va contribui la îmbunătăţirea fertilităţii solului şi la reducerea utilizării îngrăşămintelor chimice, susţinând astfel o agricultură mai sustenabilă.

De altfel, compania a început procesul de obţinere a certificatelor voluntare de carbon. Acest proiect, care necesită o investiţie iniţială de 180.000 de euro şi un proces de doi ani, va permite DN AGRAR să obţină aproximativ 16.000 de certificate anual, confirmând încă o dată angajamentul companiei faţă de economia circulară şi sustenabilitate.

DN AGRAR intenţionează să extindă această linie de afaceri prin dezvoltarea unui canal de vânzări dedicat şi avansarea procesului de certificare pentru a obţine acreditarea internaţională "Gold Standard" pentru creditele de carbon. Certificarea va fi valabilă timp de 5 ani.

Obiectivul DN AGRAR este să transforme compania într-un lider în agricultura sustenabilă. Compania a anunţat recent semnarea unui acord de cooperare pentru cea mai mare unitate de producţie de biometan din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb