DNA: Doi oameni de afaceri acuzaţi de fraudarea fondurilor europene

Marius Constantin
Anticorupţie / 26 iunie 2015

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Hatam Faraj, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, arată un comunicat transmis redacţiei.

De asemenea, Muftin Atwan Faraj, administrator al unei societăţi comerciale, este acuzat de complicitate la fraudarea fondurilor europene, evaziune fiscală şi uz de fals.

Procurorii precizează că, în perioada 2009 - 2010, în contextul proiectului "Realizare abator de păsări, sat Prăjeşti, comuna Prăjeşti, judeţul Bacău", inculpatul Hatam Faraj, beneficiind de ajutorul fratelui său Muftin Atwan Faraj, a obţinut pe nedrept suma de 670.891,71 lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile SAPARD.

Concret, inculpatul Hatam Faraj, în calitate de reprezentant legal al societăţii comerciale, beneficiară a proiectului respectiv, a depus la APDRP (agenţie ce asigura finanţarea investiţiilor rurale) dosarul de achiziţii pentru lucrări (instalaţii hidro sanitare, instalaţii electrice, arhitectură, ventilaţii şi drumuri şi platforme), din care rezulta faptul că beneficiarul organizase o procedură de selecţie de oferte formală, câştigătoare fiind o firmă special înfiinţată, administrată în fapt de inculpatul Muftin Atwan Faraj.

În acelaşi scop, inculpatul Hatam Faraj a declarat în fals că nu are "niciun fel de legături de rudenie şi nici un interes de altă natură cu firma ofertantă câştigătoare a selecţiei de oferte".

La data de 31 martie 2010, inculpatul Hatam Faraj a solicitat la tranşa a V-a de plată decontarea cheltuielilor aferente lucrărilor pretins realizate de societatea administrată în fapt de către fratele său, depunând în acest sens la APDRP un număr de 35 de facturi fiscale, deşi o parte din lucrări nu au fost executate de această firmă.

Ulterior, pentru a da o aparenţă de legalitate restituirii sumelor de la societatea câştigătoare a licitaţiei către societatea beneficiară a proiectului, inculpatul Muftin Atwan Faraj a evidenţiat în actele contabile ale societăţii sale cheltuieli în sumă de 1.876.756 lei, în relaţia cu firma fratelui său, cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale.

Prin înregistrarea acestor cheltuieli fictive, firma respectivă s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în sumă de 252.337 lei şi a unei TVA colectate în sumă de 299.650 lei, producându-se astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 551.987 lei.

La data de 26 octombrie 2010, pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor de sume dintre cele două societăţi comerciale, inculpatul Hatam Faraj a încheiat cu administratorul statutar al firmei controlate de fratele său un contract de împrumut, antedat în fals, pe care inculpatul Muftin Atwan Faraj l-a depus, în luna ianuarie 2013, la Garda-Financiară-Secţia judeţeană Bacău.

În scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, respectiv pentru a împiedica stabilirea de către organele fiscale a taxelor şi impozitelor datorate de societate ca urmare a relaţiei cu firma fratelui său, inculpatul Muftin Atwan Faraj a ascuns actele contabile, refuzând să le pună la dispoziţia Gărzii Financiare-Secţia judeţeană Bacău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb