DNA: Fost comisar-şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, trimis în judecată pentru luare de mită

V.B.
Anticorupţie / 11 iunie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus astăzi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Sebastian Birtu, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, acuzat de luare de mită, prejudiciul total estimat fiind de aproape 1 milion lei.

Conform rechizitoriului, pe 3 mai 2012, în calitate de comisar-şef al Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Dâmboviţa, Bogdan Birtu a primit de la un denunţător un autoturism Volkswagen Tiguan, în valoare de 24.302,10 euro (112.473,39 lei ), ca să nu mai dispună controale la firmele acestuia. Pentru disimularea faptelor de corupţie, maşina a fost cumpărată printr-o societate comercială, controlată de un apropiat al denunţătorului.

În 2011, Bogdan Birtu a dispus comisarilor Gărzii Financiare Dâmboviţa să efectueze un control de specialitate la o societate comercială, unde auditor financiar şi cenzor era un cunoscut de-ai denunţătorului. Acţiunea s-a finalizat în decembrie 2011, când Birtu, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa o sesizare penală, având ca obiect săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care evaziune fiscală şi spălare de bani, soldate cu un prejudiciu total estimat de 966.569 lei, reprezentând TVA aferentă livrărilor intracomunitare nereale.

În perioada următoare, tot din dispoziţia lui Bogdan Sebastian Birtu, comisarii Gărzii Financiare Dâmboviţa au extins verificările şi la alte societăţi comerciale implicate în infracţiunile sesizate, pentru valorificarea integrală a constatărilor cuprinse în actul de control. În acest context, cei doi oameni de afaceri au încercat să identifice şi să capaciteze persoane cu funcţii de decizie ori putere de influenţă prin intermediul cărora să rezolve problema judiciară apărută în urma controlului, se mai arată în comunicat.

"În intervalul ianuarie - martie 2012, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a însoţit de mai multe ori echipa de control a Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Dâmboviţa la firma unde se desfăşurase iniţial controlul, pentru a-i determina pe administratori să pună la dispoziţia comisarilor toate datele şi documentele necesare. În aceste împrejurări, omul de afaceri a reuşit să stabilească o relaţie apropiată cu inculpatul Birtu Bogdan Sebastian căruia i-a solicitat să întreprindă, în virtutea funcţiei deţinute, măsuri pentru anularea actului de constatare întocmit de Garda Financiară - Secţia Judeţeană Dâmboviţa, însă inculpatul i-a precizat că nu are temei legal pentru a putea da curs cererii sale", transmit procurorii anticorupţie.

Pe 9 martie 2012, Bogdan Birtu a fost implicat într-un accident auto cu propriul autoturism, apoi i-a spus acest lucru omului de afaceri, precizând că nu are bani să-şi cumpere altă maşină.

În zilele următoare, afaceristul i-a destăinuit denunţătorului "oportunitatea ivită de a-l cointeresa material" pe comisarul-şef, acordându-i altă maşină, pentru a asigura pe viitor protecţia firmelor acestora. În acest sens, cele două persoane au hotărât de comun acord ca maşina să fie cumpărată prin altă firmă, administrată de un partener de afaceri comun.

La data de 3 mai 2012, inculpatul Bogdan Sebastian Birtu a ridicat autoturismul de la reprezentanţă, procesul verbal de predare-primire fiind semnat de o fostă angajată a firmei respective.

Avansul şi cele 13 tranşe de bani, până la concurenţa sumei de 24.302,10 euro cu TVA inclus (112.473,39 lei), reprezentând contravaloarea autoturismului, au fost achitate în intervalul aprilie 2012-decembrie 2013, de către societatea comercială respectivă.

Anul acesta, pe 15 februarie, Bogdan Birtu a intrat în posesia documentelor aferente finalizării contractului de leasing şi s-a angajat să îndeplinească formalităţile necesare transferării maşinii pe numele său.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, conchide DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb