DNA: Primarul din Sighetu-Marmaţiei, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

V.B.
Anticorupţie / 11 aprilie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului din Sighetu-Marmaţiei, Ovidiu-Gheorghe Nemeş (la data faptelor viceprimar al municipiului), membru PNL, suspectat de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acelaşi dosar, DNA i-a trimis în judecată, pentru aceeaşi acuzaţie, pe Ioan Bărbuş şi pe Diana Mihaela Dunca, director economic, respectiv consilier juridic la Primăria Sighetu Marmaţiei.

Potrivit rechizitoriului, pe 18 noiembrie 2009, cei trei inculpaţi ar fi încheiat un contract cu o societate comercială ce avea ca obiect închirierea, de către Primărie, a zece automate de vânzare a tichetelor de parcare (parcometre), oficialii încălcându-şi, astfel, atribuţiile de serviciu şi nerespectând dispoziţiile legale privind achiziţiile publice.

"Din conţinutul prevederilor legale de la momentul încheierii contractului de închiriere rezultă faptul că reprezentanţii primăriei au încheiat şi semnat acest contract de achiziţie publică în valoare totală de 24.000 euro fără TVA, prin atribuire directă, deşi dispoziţiile legale prevedeau că achiziţia directă se putea efectua dacă valoarea achiziţiei nu depăşea echivalentul în lei a 15.000 euro. De asemenea, contractul de închiriere conţinea o clauză conform căreia locatarul, respectiv Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei, va plăti o penalitate de 1%, pentru fiecare zi de întârziere la plata chiriei ori a oricăror obligaţii de plată ce-i revin", transmit procurorii anticorupţie.

Deoarece Primăria nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, Tribunalul Maramureş, printr-o sentinţă civilă pronunţată la 11 februarie 2013, a obligat instituţia să-i plătească firmei proprietare a parcometrelor suma de 51.521,13 lei, reprezentând chiria restantă, penalităţi de întârziere calculate până la data de 29.11.2012, în cuantum de 423.152,78 lei, penalităţi de întârziere de 1% pe zi, calculate până la data plăţii efective şi cheltuieli de judecată în sumă de 772 lei. Pe 10 martie 2014, printr-o hotărâre a Consiliului Local, Primăria s-a constituit parte civilă cu 703.348,78 lei, reprezentând sume datorate societăţii comerciale de la care fuseseră închiriate parcometrele.

"În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile ale celor 3 inculpaţi, în vederea reparării pagubei produse municipiului Sighetu Marmaţiei, până la concurenţa sumei de 703.348,78 lei", conchide comunicatul DNA, care mai menţionează că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb