DNA: Primarul Romeo Stavarache (Bacău), reţinut pentru corupţie

V.B.
Anticorupţie / 26 iunie 2014

Actualizare 18:30 Costel Căşuneanu, suspectat de dare de mită în dosarul lui Romeo Stavarache

Omul de afaceri Costel Căşuneanu este suspectat în dosarul lui Romeo Stavarache pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, pentru a i se elibera firmei sale de către primăria Bacău un eliberat un certificat de urbanism, transmit sursele de presă.

Potrivit acestora, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru luare de mită primarul Bacăului, Romeo Stavarache şi oamenii de afaceri Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, aceştia fiind reţinuţi joi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), mai apare în calitate de suspect şi Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Potrivit anchetatorilor, Constantin Apostol este cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită. El ar fi primit de la proprietarul unei firme din Bacău, prin intermediul Asociaţiei "Top Sport", suma totală de 150.000 de lei, "cunoscând că aceşti bani reprezintă mita solicitată de Stavarache Romeo (...) pentru atribuirea unui contract de lucrări publice societăţii comerciale", pe care o deţine omul de afaceri băcăuan, se menţionează într-un document de la dosar.

De asemenea, în perioada martie-aprilie 2009, împreună cu Stavarache Romeo, Constantin Apostol i-ar fi solicitat lui Costel Căşuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare pentru Asociaţia "Top Sport" pentru ca Primăria Bacău să elibereze un certificat de urbanism, bani care, potrivit aceleiaşi surse, au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.

---

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache (PNL), acuzat de luare de mită (suma vehiculată fiind de aproape 2,4 milioane lei), a lui Liviu Goian (vicepreşedintele organizaţiei municipale a partidului) şi a omului de afaceri Liviu Vasile Cenuşă, ambii învinuiţi de complicitate la luare de mită.

Presa locală scrie că Liviu Cenuşă este patronul SSC Invest, firmă ce editează Ziarul de Bacău, considerat a fi apropiat ideologic primarului Stavarache.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008-2011, edilul, direct sau prin ceilalţi 2 inculpaţi, ar fi pretins şi primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, Stavarache ar fi pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. Pe baza acestei solicitări, în intervalul martie 2008-octombrie 2011, Romeo Stavarache ar fi primit, prin mai multe societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

Alt caz se referă la luna ianuarie 2009, când primarul i-ar fi cerut altui om de afaceri 150 mii lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive, precizează DNA Bacău.

Totodată, în aprilie 2009, Stavarache ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. Pe baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008-septembrie 2011, Romeo Stavarache ar fi primit de la omul de afaceri, prin diverse societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

În plus, primarul Romeo Stavarache este bănuit că, în martie 2010, i-ar fi solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. Astfel, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40 mii lei, respectiv 30 mii lei.

Nu în ultimul rând, în perioada martie-aprilie 2009, împreună cu altă persoană, Stavarache este învinuit că i-ar solicitat unui om de afaceri suma 100 mii lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani primiţi pe 24 aprilie 2009.

În cauză, se desfăşoară cercetări şi cu privire la alte persoane. Procurorii DNA au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI şi al DGA Bacău.

Tot astăzi, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb