Doar o recesiune prelungită poate combate inflaţia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 august 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

"Rusia şi China au fost principalii "garanţi ai păcii macroeconomice', oferind toate produsele ieftine care au fost sursa temerilor deflaţioniste din Vest, iar acestea le-au oferit băncilor centrale licenţa de a tipări bani pentru mulţi ani". (Zoltan Pozsar, Credit Suisse)

Călin Rechea

Aşa-numiţii lideri din Vest proclamă cu orice ocazie că preşedintele Putin a transformat energia în armă. "Nu Putin a transformat energia în armă, ci politicile energetice iresponsabile i-au oferit lui Putin arma energiei", scrie profesorul finlandez Tuomas Malinen pe contul său de Twitter, pe marginea unei ştiri despre falimentul unei brutării din Germania, care s-a închis după 70 de ani de activitate, ca urmare a exploziei preţurilor energiei.

Probabil că pâinea de acolo va fi înlocuită pe piaţă de alte produse de panificaţie, cu origini îndoielnice şi care se pot numi "pâine" doar dacă se schimbă definiţia, aşa cum a fost schimbată definiţia recesiunii în America. Multiplicat în toate sectoarele economiei, un astfel de fenomen nu poate conduce decât la instaurarea unui regim de inflaţie structurală.

Acesta este cel mai probabil scenariu în opinia lui Zoltan Pozsar, analist la Credit Suisse. În ultima sa analiză, "Războiul şi dobânzile", Pozsar scrie că "războiul este inflaţionist", în acest caz fiind vorba despre un război economic.

După ce subliniază că "inflaţia nu a început cu războiul din Ucraina", care nu a făcut decât să alimenteze "curentele inflaţioniste deja existente", Pozsar accentuează că trebuie să înţelegem inflaţia de astăzi ca rezultat al escaladării unui război economic.

"Războiul economic trebuie privit ca o luptă între Vestul mânat de consum, unde a fost maximizată cererea, şi Estul care produce, unde a fost maximizată oferta pentru a servi nevoilor Vestului", scrie Pozsar.

Pentru economistul de la Credit Suisse, inflaţia scăzută din ultimele decenii s-a bazat pe trei piloni de susţinere: munca ieftină a imigranţilor, care a contribuit la stagnarea salariilor din sectorul serviciilor din SUA, bunurile ieftine importate din China, care au permis creşterea standardului de viaţă în ciuda stagnării salariilor, şi gazele ieftine din Rusia, care au alimentat industria Germaniei şi, în sens larg, a întregii Uniuni Europene.

Acum toţi aceşti piloni se află în diferite stadii de degradare, iar inflaţia s-a transformat dintr-o problemă ciclică într-o problemă structurală.

În opinia lui Zoltan Pozsar, "Rusia şi China au fost principalii "garanţi ai păcii macroeconomice', oferind toate produsele ieftine care au fost sursa temerilor deflaţioniste din Vest, iar acestea le-au oferit băncilor centrale licenţa de a tipări bani pentru mulţi ani".

Iar tiparniţa şi dobânzile zero sau negative nu doar au favorizat, ci au stimulat puternic apariţia şi consolidarea unui mediu economic artificial. De fapt, băncile centrale au pervertit în mod fundamental însăşi noţiunea de "economie reală", iar fenomenul este evident mai ales în Statele Unite.

Tocmai din acest motiv, "economia SUA trebuie să treacă printr-o recesiune mai adâncă şi mai lungă decât aceea anticipată de investitori pentru ca inflaţia să fie adusă sub control", după cum subliniază Zoltan Pozsar.

"Inflaţia de astăzi are cauze mai mult pe partea ofertei şi mai puţin pe partea cererii, iar componenta geopolitică a devenit mai importantă decât politicile interne", mai scrie Pozsar.

Înseamnă aceasta că băncile centrale sunt absolvite de orice responsabilitate, aşa cum declară preşedinţi şi guvernatori de bănci centrale care altădată erau idolatrizaţi, fără să se ţină seama cât de puţin de avertismentul biblic privind falşii idoli?

Deloc. Politicile monetare ultrarelaxate din ultimele decenii au condus la financializarea extremă a economiilor, în special în Vest, iar consecinţa directă nu putea fi decât subminarea gravă a economiilor reale şi fragilizarea acestora.

Politicile iresponsabile ale băncilor centrale au contribuit decisiv la schimbarea dramatică a structurii economiilor, până la nivelul care face imposibile reformele structurale fără un colaps.

La prezentarea ultimului raport asupra inflaţiei, guvernatorul Isărescu a făcut apel la răbdare, deoarece "şocurile pe partea ofertei, cum este creşterea preţului la energie, nu pot fi absorbite rapid", ci trebuie "compensate prin creşteri de productivitate şi reforme structurale", însă toate acestea nu se pot face decât în timp.

Ce a uitat să menţioneze conducătorul BNR este că reformele structurale, care ar trebui să conducă, teoretic, la creşterea productivităţii, au fost împiedicate tocmai de politicile monetare ultrarelaxate ale BNR, care au favorizat alocarea defectuoasă a capitalului către ramuri speculative ale unei economii prematur financializate, cum este sectorul imobiliar rezidenţial şi comercial.

În aceste condiţii, chiar şi majorări "uşoare" ale dobânzii de politică monetară vor trimite economia naţională către recesiune. Coroborate cu politicile energetice iresponsabile din Uniunea Europeană, care vor sufoca principalii parteneri comerciali ai ţării noastre, deciziile BNR pot trimite economia într-o depresiune economică.

"Dacă războiul economic este contextul adecvat pentru înţelegerea inflaţiei, atunci băncile centrale din Vest nu au nicio opţiune bună pentru distrugerea inflaţiei", este concluzia economistului de la Credit Suisse, în opinia căruia "activitatea economică trebuie să urmeze forma literei L, altfel vom avea probleme inflaţioniste şi mai mari".

Pentru Zoltan Pozsar, problema ofertei deficitare poate fi rezolvată în economiile occidentale cu ajutorul unor politici industriale finanţate de la buget, o propunere care are foarte multe "lucruri" în comun cu fascismul sau socialismul.

Pe de altă parte, cum pot fi adoptate politici industriale în Europa, indiferent de substratul ideologic, dacă nu va exista energia necesară?

Se pare că recesiunea economică prelungită nu este doar o soluţie pentru combaterea inflaţiei, ci reprezintă chiar ultima soluţie pentru reafirmarea supremaţiei realităţii în faţa unor iluzii care au potenţialul de a distruge întreaga civilizaţie occidentală.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Elvetianul cu nume unguresc le zice bine. Reducerea consumului e necesara si benefica chiar si pentru mediu. Cresterea economica perpetua nu poate avea ca efect decat epuizarea resurselor si distrugerea ecosistemului. Si ar mai fi o problema: deja suntem prea multi...

    1. Cum ai calculat?

      Cine spune ca suntem prea multi?

      Propagati conspirarii fara sa analizati fundamentele slimentare si dezvoltarea tehnologiilor agricole (vezi progresele tehnice din China si India)! 

      Pamantul spune SAU ca suntem prea multi SAU ca, consumam prea mult. Nivelul actual de resurse consumat de omenire este peste puterea de regenerare a planetei intr-un an...Cu alte cuvinte in fiecare an, la consumul actual vor fi mai putine resurse...un fel de "Insula Pastelui" in desfasurare

      Unde spune Pamantul asta? Vreau si eu sa merg la filmul asta! E un film cu prosti, despre prosti, pentru prosti? Delicios!

      Este stupida propaganda vestului de a inchide curentul, a face mai putine dusuri... in timp ce acum un an apareau articole cum ca stupida si mafioata industrie cripto consuma cat Argentina sau chiar mai mult.

      Cum ar fi ca Europa sa interzica cripto? 

    ca rezultat, in recesiune , alti 2 milioane de oameni vor pleca din tara.

    1. Unde sa plece ?

      E fuame în Italia, Germania, Spania...iar în UK oamenii au anunțat că nu vor plăti facturile la energie pentru că sunt de-a dreptul nerușinat de mari. 

    In romania deficitul extern si intern au atins limite ingrijoratoare.Inflatia este mai mare ca in majoritatea tarilor UE.

    Simultan leul se apreciaza , exportatori sufrera , deficitul creste si banca nationala apreciaza ca aceste politici sunt anti infationiste.

    Vasile Vasili 

    1. cristian , inceteaza sa mai postezi sub toate numele rusesti tampite pe care le folosesti

      MULTA SANATATE , OAMENI BUNI !!! VREAU SA VA SPUN CA , D-L '''''' Dan Coe '''''', ARE PERFECTA DREPTATE !!! ASTA , IN PRIMUL RAND !!! IN LEGATURA CU FAPTUL CA , AM DEVENIT PREA MULTI PE PAMANT !!!!!!!!!! D-L Coe , NU SE REFERA AICI LA EUROPA , DE EXEMPLU , UNDE POPULATIILE TOT SCAD !!!! SE REFERA LA CHINA , INDIA , BRAZILIA , SI LA CONTINENTUL AFRICAN !!!!!!!!!!! INTR-ADEVAR , AI IMPRESIA CATEODATA , CA OAMENII ASTIA NU AU ALTCEVA DE FACUT , DECAT SA SE TOT PRASEASCA !!!!!!!!! SI SE PRASESC , NU GLUMA !!!!!!!!!! LASA , BAI !!! UNDE MANANCA 5 , MANANCA SI AL 6 - lea !!! UNDE SANT 10 , MANANCA SI AL 11- lea !!! CA N-O FI FOC !!! NUMAI MAINE , NU-I POIMAINE !!!!!!! ASTA E CONCEPTIA LOR !!! PROBLEMA ESTE INSA , ALTA , CA , LA UN MOMENT DAT , N-O SA MAI AJUNGA PE PAMANT , MANCAREA SI APA !!!!!!!!! MAI ALES , APA !!!!!!!!!!! DEJA DE MAI MULTI ANI INCOACE , EXISTA UN ''''''' EXOD '''''', AL POPULATIILOR DIN UNELE TARI , SPRE TARILE UNDE CONSIDERA EI , CA EXISTA ''''''' RAIUL PE PAMANT '''''', UNDE CA EI , DACA SE POATE , SA NU FACA NIMIC , SI DOAR SA BENEFICIEZE DE AJUTOARE LUNARE , IN BANI , SA LE TREACA TIMPUL , SA BATA DE PLICTISEALA STRAZILE SI PARCURILE DIN ACESTE TARI , ( CACI EI , NU MERG ACOLO , IN GERMANIA , ELVETIA , FRANTA , MAREA BRITANIE , SCANDINAVIA ) LA MUNCA , CA NU LE PLACE MUNCA FIZICA , VOR DOAR SA '''''' HUZUREASCA ''''''' VREO 95 % DINTRE EI !!! SA MUNCEASCA PROSTII DE AUTOHTONI , NU EI !!!!!!!!!!!!! DE CE CREDETI CA NU E ROMANIA DE ASTAZI , PLINA DE MILIOANE DE EMIGRANTI DIN ALTE TARI ?????????? FIINDCA AICEA , TREBUIE SA MAI SI MUNCEASCA , FEREASCA DUMNEZEU !!!!!!!!!!! SA MUNCESC EU , UN OM DIN AFRICA , AICI ??? PIEI , SATANA !!!!!!!!!!!! SA MUNCEASCA PROSTII DE ROMANI , NU EU !!!!!!!!!!! DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI , DE-AIA A AJUNS SI AFRICA DE NORD DE EXEMPLU , ASA CUM A AJUNS !!!!!!!!!!!!! IN INDIA , E O SARACIE LUCIE !!!!!!!!!!! BRAZILIA , CE SA MAI VORBESC !!!!!!!!!!! MEXIC ???? ACOLO NUMAI PROSTII SI TAMPITII MUNCESC CU ADEVARAT !!!!!!!!!!! CHINA ????? AIA , DEJA AU DEVENIT PREA MULTI SI INCEP SA NU MAI AIBE LOC UNUL DE ALTUL !!!!! NU MAI SANT CONSIDERATI OAMENI , CI DOAR OBIECTE !!!!!!!!!!!!! DREPT-UI , EI SI MUNCESC IN SCHIMB , FATA DE ALTII !!!!!!!!!! DAR , '''''' SANT DEJA , PREA MULTI ''''''' !!!!!!!!!!!! IN AL 2 - lea RAND , UN LUCRU CAPITAL : RUSIA , PRINTRE BOMBARDAMENTE , ASTEAPTA UN RASPUNS POZITIV SI INTELEPT , DIN PARTEA LUI ZELENSKI !!! DACA AR FI UN OM CU SCAUN LA CAP SI LUCID MACAR 1 % , ( DAR NU E , NU E NICI O SPERANTA DEOCAMDATA , IN ACEST SENS !!!!!!! ) , AR TREBUI SA PROPUNA UN ''''''' REFERENDUM !!!!!!! '''''''', LIBER , SINCER SI CINSTIT AL POPULATIEI DIN DONBASS , IN CARE ACESTIA SA-SI POATA HOTARI SINGURI , DREPTUL LA O AUTONOMIE EXTINSA , ( DECI NU INDEPENDENTA TOTALA FATA DE UCRAINA ) , DAR SA AIBE O CONDUCERE PROPRIE , DIN RANDUL LOCUITORILOR ACESTEI REGIUNI , PRIMARI PROPRII , MILITIE PROPRIE , SI SA SE POATA GOSPODARII SINGURI , FARA SA NAVALEASCA PESTE EI , OAMENII TRIMISI DE PITIC , IN MOD POLITIC !!!!!!!!!!!!! GRANITA DINTRE RUSIA SI DONBASS , SA FIE ASIGURATA DE ARMATA UCRAINIANA A PITICULUI , DAR SA POATA CIRCULA TOATA LUMEA IN AMBELE SENSURI , FARA VREO OPRELISTE !!!!!!!!!!!! CREDETI CA , PENTRU UCRAINA , AR FI PREA MULT ???????? EU , CRED CA NU !!!!!!!!!!!! DAR , VEDETI , UNDE DUCE NEBUNEALA , SI TURBAREA POLITICA ???????????? RUSII AR DA DRUMUL LIBER LA CIRCULATIA GAZELOR SI PETROLULUI IEFTIN SPRE EUROPA , SI TOTUL AR REVENI TREPTAT , LA NORMAL !!!!!!!!!!!!! N-AR MAI FI , NICI O RECESIUNE !!!!!!!!!!!!!! TOATA LUMEA , SA SE RETRAGA IN CAZARMI , SI PE URMA LA CASELE LOR !!!!!!!!!!!!!!! DAR : STITI CUM E : IUBITORII DE PACE , NU PREA SANT ACCEPTATI DE PITIC !!!!!!!!!!!!! EL , DORESTE RAZBOIUL , CU ORICE PRET !!!!!!!!!!!!! CA DOAR , NU PLATESTE EL !!!!!!!!!!!!! EL , STA PITIT BINE - MERSI , SI MOR ALTII , PENTRU EL !!!!!!!!!!!!!!!!!! ASA CA .................

      Je suis Christian, lasă omul în pace. Are dreptate cu ce a scris acolo. V-a sucit capitalismul mințile de nu mai vedeți realitatea. Înfometarea vine dinspre vest.

      Rusia NU are obligația să vândă la nimeni gaze ieftine! 

    Inflatia e un fenomen de o magnitudine imensa care actioneaza la nivel de cicluri in timp, la nivel de intervale prestabilite.

    Din 2020 a revenit lent inflatia in intreaga lume, iesind cu totii din "iarna" deflationista instalata mondial in 2008-2009 (desi a fost pansata aceasta "iarna" economica cu injectii monetare, qe-uri si alte inventii de oameni minimali).  

    Consider ca nu avem clasa politica adecvata sa facem fata pulsiunilor de inflatie care urmeaza in urmatorii 5-10 ani (ex: inflatie de 50-100-200-300% pe an). Ce inflatie avem acum e gluma.

    Si timpurile cu inflatie la 0 - sub 0% s-au terminat integral (pe interval scurt de timp) Nu mai revin prea curand.  

    1. Fii băiat deștept - se tipărește monedă fără acoperire cu nemiluita de prin 2008 pentru a trece economia pe persoană fizica (un grup restrâns). Totuși nu am avut inflație până ce n-a hotărât masoneria mondială (cabala) să crească preturile energiei la cer și să deschidă robinetul la inflație.

      Nu te lăsa prostit de propria argumentație, Vali! 

      "Nu te lăsa prostit de propria argumentație, Vali! "

      uite, bine ca am fost iluminat si nu am ramas prizonier al propriei paradigme....  

    Criza economica din 2008 a fost rezolvata cu BANI TIPARITI FARA

    ACOPERIRE de bancile centrale + DOBANZI NEGATIVE (finantari nerealiste) 

    2021 toamna a devenit clar ca CRIZA ECONOMICA este de NEEVITAT. 

    Ca populatia sa digera mai usor privatiunile economice si sa se gaseasca 

    UN VINOVAT DE SERVICIU sa provocat razboiul ruso-zelenski-american. 

    Cauze le crizei economice sant multiple = social-economice-politece ......

    cine ar fi urmarit videourile postate de mine pe youtube ar intelege destul de clar fenomenele ce se repeta atat ciclic scurt ciclic mediu ciclic lung si pe trend.

    Nu este o noutate “criza scumpirilor” este mereu un fenomen al Creditului Trecut in existenta prezent atunci cand capacitatile vechi sunt fie sugrumate fie intra in deprecieri accelerate fie sunt intentionat scoase pe tusa plus productivitatea ce incepe sa dea rateiri si tre sa faca loc ciclic altei generatii productive sa intre in piata si sa starpeasca inflatia. 

    Ciclul generatiilor arata destul de clar cu ciclul financiar scurt ce nu avea cum sa rateze inflatia atunci cand dobanzile / cererea depaseau cu mult randamentele reale din piata. 

    Inflatia este rezultatul a mult”or dobanzi date / facute de baza aprecierii viitoare de active pe balante ai nu pe baza randamentelor reale din piata = surplus de cash plasat in viitor = varsare cash in piete ce ridica tot platoul nominal din trecut. 

    Vinovata este Generatia trecuta productiva pentru inflatia prezenta!!! - atat 

    Ce a “creditat in existenta” masa monetara suplimentara iar cand randamentele reale la dobanzi dispar buseste / c randamentele nominale inflationiste la consum energie taxe impozite ca forma de cartel in poteiva speculatorilor. - se face cartel in jurul creditului pentru stapanirea inflatiei 

    ex1: 

    o miscare de 1 sau 2 procente in schimbarea dobanzii poate multiplica profitul / banii de 10 sau 20 de ori. (deci clar baterie financiara inflationista acumulata gata sa explodeze candva) 

    ex2: 

    spre apropieri de finaluri cicluri credit banii devin disponibil doar la dobanzi foarte ridicate - gen ustoratoare vedeti turica recent si siri lanka si romania in 90 50 si cv... 2007... pe acole ne ducem sageata. 

    ex3: 

    Fluctuatia parabolica a creditului / imobiliarelor duce Istoric de la perioade de “feast to famine in rapid succesion” 

    ex4: avem credite neperformante (in ghilimele) tinute pe minime ce va duce in viitor nu acum la opusul ecuatiei. 

    Acest opus se plateste istoric prin “populatie”! prin capitalizare profituri si socializare pierderi! asa ca degeaba votati si plangeri comportamentul uman fura din viitor cerere si da elasticitati parabolice randamentelor ca pe urma sa vina reversul. 

    ex5: falimentele din 74 92 2007 si vor incepe urmatoarele sa se acumuleze incepand cu 2023-2024 maxim 2025; pentru ca “creditele neperformante” nu pot sta pe minim la infinit si nici “chiriile / randamentele prin inflatie fortata” nu pot spala la infinit derivatele si colateralele din sistemul financiar responsabil de inflatia globala prezenta. 

    Nu pot sa speli la infinit derivatele ca puseu exagerat de inflatie caci lumea face foametea si creditul se prabuseste odata cu rata inflatiei. - odata cu finalizarea ciclului de inflatie este scoasa pe tusa si vechea generatie lasand loc deja noii generatii sa devina fie productive si odata cu ea: poductivitate plus credit plus capital fix format duce la rata inflatiei descendenta; cand productivitatea fce iar inflexiune cand are destul capital nominal adunat la “ciorap” va da iar busitura de inflatie. 

    ex...: cautati salturile procentuale la ratele inflationiste si o sa vedet medie de 4 ani sarite din trend: start88-89-90–91 cu propagare intarziata finala in piata a masei monetare pana in 93-94 

    2005-2006-2007-2008-...  

    avem 20021-2022-2023-2024 cu proagare intarziata ca resimtire in piata (gen piua “domn Semaca nu mai trage)... problema e ca aceata inflatie nu va ajuta deloc piata de credit cand ne vom uita la cladiriile in depreciere si anumite cartiere; nici hainele si nici masinile vechi ale oamenilor.. 

    Aceata inflatie e data de politici gov caci au simtit ca outputul cade.. doar asa ii spala pe cei din trecut si ii baga fortat pe aia din viitor in productivitate. 

    Stiti cum se porneste fiecare ciclu de productivitate? 

    Niciodata in Boom economic ci mereu in depresii economice reale! 

    Deci urmatoarea productivitate este asteptata cu mainile deschise (migranti, rusi, ucrainieni, moldoveni, africani si ceva romani)... 

    Ps: unii creditori will grid to a halt pentru ca usury rate mai jos decat costul banilor! 

    pss: 7 din 10 macarale lemn la orizont in zi de Marti! muzicuta continua sa fedem cati ocupa scaunele ai la cate scaune intervine gov si banca centrala ca sa le puna sug curul speculatorilor / scuze dezvoltatorilor / scuze creeatorilor de avere. 

    per total multe se vor sparge tot in capulul lui “ghita” si lui “dorel”. 

    Fomeniul constructiilor are cel mai mare procent la pib ( si nu ne referm la cum calculeaza govul ci ca total la bunuri si servicii ce se invart in jurul domeniului) si cea mai mare rata a falimentelor din industrie. 

    In cazul in care va intrebati de ce au explodat preturile la materiale si energie nu este din cauza ca au fost cumparate achitate la valori curente prezente din momentul cererii, ci au fost creditate in avans iar de aici premium de risc adaugat si si soc pe lant in timp ce productivitatea era sugrumata gen covid gen idem cu perioada 2001 pe acolo cu stop zboruri embargouri .. 

    omenirea va trece si prin asta; trebuie doar sa faca foametea putin pe termen scurt... istoric nu a tinut mai mult de 2 ani o foamete severa si nici mai mult de 7 ani una lenta in agonie.... decid am cu batul zic ca 1 -2 ani si ne revenim caci tre sa vina si deflatia sa spele mizeria inflationista de derivate si colaterale. 

    Mai avem o problema: cineva pe sus percepe dobanzile negative sau mici cu depresie: total gresit! 

    Depresia sau deflatia de intampla Doar in punctele de inflexiune unde dobanda inalta se intersecteaza cu maximul de randament din piata; exact cand dobanda cade - ea cade ca sa preia de jos mai rapid deflatia, cu lag vine ai deflatia reala; dar deflatia data de indici nu mai e de mult deflatie reala ca si “rau” resimtita in piata ci e deflatie data de alta productivitate mai mare ca cresterea altui cresit in piata. 

    Deci dobanzile inalte dau socuri de deflatii; dobanzile trantite se baga repede pe sub deflatie ca sa o salte; dobanzile pot sa fie si negative atat tip cat sunt randamente in piata. 

    s c cret  

    In realitate, avem de-a face cu un fenomen numit stagflatie, i.e. o inflatie combinata cu o recesiune. Sa spui ca poti combate inflatia cu o recesiune, este ca si cum ai spune ca poti termina cancerul dintr-un om prin otravire!

    Ambele sunt rele, fenomenul nu s-a intamplat decat o singura data in istoria cunoscuta, si-anume in 1971 cand a fost criza petrolului. Stagflatia nu se poate combate doar prin politici monetare: daca ridici dobanda sa combati inflatia, omori si mai mult economia, fortand-o in recesie, daca scazi dobanda ca sa stimulezi cresterea economica, cresti si mai mult inflatia. Japonia este in stagflatie de cel putin 20 de ani! Cum se iese din stagflatie? Probabil printr-un razboi mondial.

    Inflatie, deflatie, stagflatie , subflatie, preflatie...

    Cuvinte, vorbe, palavre, ziceri, basme, povesti, LEGENDE.

    Cine poate pune friptura pe masa, pune. Ceilalti tin prelegeri despre "flatie". Le tine de foame. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb