DOBÂNDA DE POLITICĂ MONETARĂ A FOST SCĂZUTĂ Vor urma băncile exemplul Băncii Centrale?

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2009

Dacă Dan Pascariu consideră că există un exces de lichiditate pe piaţă, motiv pentru care reducerea dobânzilor la depozite va fi mai rapidă decât cea la credite, Laurenţiu Mitrache susţine că reducerea dobânzii de politică monetară nu rezolvă criza de lichiditate existentă în sistem.

Dacă Dan Pascariu consideră că există un exces de lichiditate pe piaţă, motiv pentru care reducerea dobânzilor la depozite va fi mai rapidă decât cea la credite, Laurenţiu Mitrache susţine că reducerea dobânzii de politică monetară nu rezolvă criza de lichiditate existentă în sistem.

Părerile privind scăderea dobânzilor sunt împărţite

Creditarea, aşteptată atât de companii, cât şi de persoanele fizice, ar putea fi relansată odată cu reducerea dobânzilor la credite, lucru prognozat de cei mai mulţi bancheri.

Cu toate acestea, există şi şefi de bănci care nu consideră că exemplul Băncii Naţionale va fi urmat.

Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administratie al UniCredit Ţiriac Bank, a declarat că este evident că dobânzile vor scădea, tendinţă care s-a manifestat în ultimele săptămâni, dar se aşteaptă ca reducerea să fie mai pronunţată în urma modificării de dobândă-cheie, realizată de Banca Naţională. Acest lucru nu se va resimţi imediat, ci va dura cel puţin câteva săptămâni, a mai precizat domnia sa, adăugând: "Nu trebuie să pierdem din vedere nici evoluţia situaţiei economice care va influenţa, la rândul ei, valoarea dobânzilor".

Preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit apreciază că reducerea de dobânzi este aşteptată şi la depozite, poate chiar mai repede, din moment ce avem un exces de lichiditate pe piaţă, odată cu scăderea cererii pentru credite.

Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv al Bank Leumi, susţine, însă, că atât dobânzile la credite, cât şi cele la depozite nu vor scădea în acest an, deoarece reducerea dobânzii de politică monetară nu rezolvă criza de lichiditate existentă în sistem.

"În calculul dobânzilor la credite intră atât costul resurselor, cât şi riscul pe care şi-l asumă banca. Dacă ne uităm la rapoartele Biroului de Credit în privinţa creditelor neperformante, situaţia nu este îmbucurătoare", apreciază domnia sa.

Domnul Mitrache a explicat că singura soluţie o constituie ieftinirea resurselor, însă nici dobânzile la depozite nu se vor reduce, întrucât competiţia este destul de ridicată în sistem.

Mişu Negriţoiu, directorul general ING Bank, ne-a explicat că dobânzile interbancare au început să scadă, atât cele overnight (pentru o zi), cât şi cele pe perioade mai mari, ceea ce reprezintă un prim semnal că dobânzile se vor reduce. Este greu de spus dacă dobânzile la depozite vor scădea, deoarece nici creşterea acestora nu s-a bazat pe anumite fundamente logice.

Pentru creditele care se finanţează din depozite depinde de politica băncilor dacă le reduc sau nu, în timp ce pentru creditele care sunt calculate în funcţie de dobânzile interbancare, acestea scad automat.

Şi Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, este de părere că băncile vor începe să micşoreze dobânzile la depozite şi, ulterior, şi la credite. "Este normal ca, în perioada următoa­re, băncile să înceapă reducerea dobânzilor la depozite, iar, după aceea, şi reducerea dobânzilor la credite. Dacă băncile nu vor mai avea tentaţia să ducă banii la Ministerul de Finanţe pe dobânzi avantajoase, nu se vor mai plăti dobânzi ridicate la depozite şi, în cele din urmă, se vor reduce şi dobânzile la credite", a mai precizat domnul Gheţea.

Preşedintele CEC Bank a mai menţionat că, odată cu intrarea banilor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în rezerva Băncii Naţionale, Ministerul Finanţelor nu va mai fi atât de activ în atragerea banilor de pe piaţa bancară, ceea ce va îndepărta din presiunea asupra dobânzilor interbancare, întrucât va scădea cererea de lei.

Domnia sa a mai subliniat faptul că băncile sunt interesate să reia creditarea întrucât reprezintă activitatea principală a acestora, ce aduce profit: "În acest moment avem abordări diferite în sistemul bancar românesc. Sunt bănci care nu au apetit pentru credite în perioada de criză, dar sunt şi bănci care au început să dezgheţe creditarea", a explicat preşedintele CEC Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb