Scăderea dobânzii de referinţă de BNR şi, implicit, şi cea la depozite fac tot mai puţin atrăgătoare plasamentele tradiţionale de economisire, tot mai mulţi investitori reorientându-se către instrumente care le pot aduce randamente mai ridicate, precum titlurile de stat.
În ultimele două zile, titlurile de stat s-au vândut ca pâinea caldă la Bursă, numai în decursul zilei de ieri fiind transferate aproape 9.000 de astfel de instrumente, în valoare de peste 25 de milioane de euro, potrivit datelor transmise de operatorul de piaţă.
Tranzacţiile au vizat în principal titlurile de stat B1403A, cu scadenţa în martie 2014, cu care s-au realizat patru transferuri, în valoare de circa 60 milioane de lei lei, la randamente (yield) cuprinse între 7,7% şi 8%.
Preţul de transfer a fost cu 10,93% pes-te valoarea nominală a titlurilor, de 10.000 de lei.
Potrivit analiştilor, transferurile cu titluri de stat au crescut pe fondul reducerii de către banca centrală a dobânzii-cheie, mişcare care a determinat investitorii instituţionali să caute titluri de stat emise anterior, care oferă randamente mai ridicate.
De la începutul acestui an, tranzacţiile cu instrumente cu venit fix au însumat pes-te 318 de milioane de lei, depăşind cu mult întreg rulajul înregistrat în tot anul 2008, când lichiditatea atrasă de obligaţiuni s-a cifrat la 231 milioa-ne de lei.
"Interesul pentru tranzacţii cu titluri de stat este posibil să rămână ridicat până la sfârşitul acestei luni", este de părere Răzvan Lefter, equity sales la EFG Eurobank Securities. Potrivit domniei sale, tranzacţiile din ultimele zile sunt schimburi între portofolii şi nu tranzacţii reale, datorită yieldului la care se fac transferurile şi modului de procesare a tranzacţiilor.
Anul trecut, piaţa obligaţiunilor de stat a explodat, tranzacţiile totale cifrându-se la 1,28 de miliarde de lei, nivel record înregistrat pe Bursa de Valori Bucureşti.