Dobânzile şi costurile mari au determinat ieşiri record din fondurile de investiţii în energia regenerabilă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2023

Călin Rechea

Fondurile globale de investiţii în energie regenerabilă au înregistrat ieşiri de 1,4 miliarde de dolari în T3 2023, un nou record, conform datelor de la LSEG Lipper preluate de Reuters.

Scăderile acţiunilor companiilor din acest sector au avut loc pe fondul unui declin considerabil al marjelor de profit, în condiţiile creşterii dobânzilor şi a costurilor materialelor.

În prima jumătate a anului, intrările nete au fost de 3,36 miliarde de dolari, iar activele totale ale fondurilor de investiţii în energia regenerabilă se ridică în prezent la 65,4 miliarde, o valoare cu 23% sub nivelul de la sfârşitul lunii iunie 2023.

Reuters subliniază că firmele din sectorul energiilor regenerabile sunt vulnerabile în faţa creşterii dobânzilor. În plus, acestea se mai confruntă cu probleme precum termenele lungi de autorizare a proiectelor sau întârzierile de execuţie, care se suprapun costurilor tot mai mari ale materialelor şi materiilor prime.

Cele mai mari ieşiri nete trimestriale s-au înregistrat la fondul iShares Global Clean Energy Exchange Traded Fund (simbol bursier ICLN.O), de 278,4 milioane de dolari. Investitorii au retras 218,3 milioane de dolari de la fondul Hallbar Energi şi 199,1 milioane de dolari de la iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (INRG.L).

Indicele S&P Global Clean Energy Index, alcătuit din acţiunile marilor companii de energie solară şi eoliană şi companii din domeniul energiilor regenerabile, a pierdut aproape 30% din valoare în 2023, în timp ce indicele S&P 500 Energy Index a înregistrat o creştere de circa 3% (vezi graficul 1).

Dobânzile şi costurile mari au determinat ieşiri record din fondurile de investiţii în energia regenerabilă

În funcţie de ponderea în indice, printre primele zece companii din S&P Global Clean Energy Index se regăsesc First Solar (FSLR), Consolidated Edison (ED), Vestas Wind Systems (VWS), Iberdrola (IBE), SolarEdge Technologies (SEDG), China Yangtze Power Co A (600900) sau Orsted (ORSTED).

În indicele S&P 500 Energy sunt incluse principalele companii petroliere, de gaze şi de servicii petroliere de la nivel global.

Divergenţa dintre performanţele celor doi indici de la S&P Global este şi mai mare de la începutul anului trecut. Indicele Clean Energy a înregistrat un declin cumulat de circa 33%, iar indicele S&P 500 Energy a crescut cu aproape 54% (vezi graficul 2).

Dobânzile şi costurile mari au determinat ieşiri record din fondurile de investiţii în energia regenerabilă

Dintre fondurile de investiţii în energii regenerabile, cea mai slabă performanţă de la începutul anului a avut-o TISCO New Energy, cu un declin de 41,93%, conform datelor de la Reuters, urmat de Migdal Buy Side Renewable Energy (-41,75%) şi de MFT TR Bluestar Solar Energy Industry (-40,16%).

Reuters mai aminteşte că mari proiecte eoliene din Marea Britanie, Ţările de Jos şi Norvegia au fost amânate sau abandonate din cauza creşterii costurilor şi a problemelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare. În aceste condiţii, "au apărut îngrijorări cu privire la îndeplinirea obiectivelor privind energia regenerabilă pentru 2030".

Agenţia de ştiri a scris recent şi despre ieşirile record înregistrate la nivelul Invesco Solar, un important ETF (Exchange Traded Fund) specializat pe industria solară, care a fost lansat în 2008.

Valoarea acestora s-a ridicat la circa 313 milioane de dolari în primele trei trimestre din 2023, un nou record, iar valoarea fondului a coborât până la 1,32 de miliarde de dolari, conform datelor de la LSEG Lipper.

Principalii factori determinanţi ai declinului din sectorul energiei solare sunt costurile ridicate ale materialelor, întârzierile în obţinerea autorizaţiilor, dobânzile ridicate, problemele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare precum şi schimbările de politici la nivelul unor pieţe cheie, cum este California.

Un analist de la Nasdaq IR Intelligence citat de Reuters şi-a exprimat încrederea că subvenţiile masive acordate de guvernul Statelor Unite pentru stimularea investiţiilor în tehnologiile ecologice va sprijini următorul ciclu ascendent al industriei energiei regenerabile.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb