România a trimis o echipă medicală în Slovacia, ţară care se confruntă cu probleme mari în privinţa pandemiei. Slovacia are cele mai multe decese raportate la numărul de locuitori din toată Europa. După ce a făcut faţă luni de zile, statul slovac are nevoie de ajutor, potrivit g4media.
O echipă din România formată din 14 cadre medicale - 5 medici şi 9 asistenţi din Târgu Mureş, Bacău, Iaşi şi Oradea - a ajuns de săptămâna trecută la Bratislava pentru a-i ajuta pe colegii lor. Echipa e condusă de medicul Alin Suciu, din Oradea, specialist în Medicină de Urgenţă şi Pneumologie. Doctorul trage un semnal de alarmă şi spune că România riscă, dacă nu va fi atentă, să fie lovită de un nou val de infecţii care vor suprasolicita sistemul medical. Doctorul a participat la misiuni similare în Italia şi Republica Moldova.
Echipa condusă de el se află deja la Institutul de Boli cardiovasculare din Bratislava, într-o secţie exterioară a acesteia, care îngrijeşte pacienţi COVID pozitiv, dar cu afecţiuni cardiace severe şi medii.
"Sunt de vârste amestecate. Preponderent persoane vârstnice, dar şi foarte mulţi tineri. Slovacia are 345 de persoane intubate şi ventilate mecanic şi cea mai ridicată mortalitate cauzată de Covid. Sunt probleme. Este un val care a lovit din plin ţara. Am fost primiţi foarte bine, am găsit mult entuziasm şi recunoştinţă. Încercăm doar să ajutăm, fiindcă ştim cum este. Trebuie să fim toţi atenţi în România. Distanţa nu este foarte mare, iar dacă nu se vor respecta regulile de distanţare, dacă nu vom accelera procesul de vaccinare, numărul de cazuri va creşte şi va urma al treilea val. Valul al treilea al pandemiei este la uşă, să ştiţi, iar dacă nu vom fi atenţi, vom ajunge iar la un număr uriaş de pacienţi care au nevoie de Terapie Intensivă. Presiunea va creşte din nou pe sistemul sanitar", a declarat medicul Alin Suciu pentru G4media.ro.
Doctorul consideră că situaţia reală din România nu e oferită de cifrele date publicităţii la raportările zilnice, iar oamenii ar trebui să privească înspre secţiile de Terapie Intensivă. Deşi internările de zi au scăzut, iar în spitale sunt locuri pentru pacienţii cu Covid-19, secţiile de Terapie Intensivă sunt în continuare pline.
"Aici trebuie să ne uităm, la ATI. Nu avem date reale în România. Faptul că ATI-urile sunt pline arată starea de fapt. Câţi pacienţi au nevoie de îngrijiri medicale avansate. Ne putem aştepta şi la creşterea numărului de decese, la pacienţi care, din motive tehnice, din lipsă de locuri pe ATI, riscă să piardă lupta cu boala. Iar pe acele locuri libere din spitale, vor ajunge pacienţi, oricum, iar dintre acei pacienţi vor fi unii care vor avea nevoie de secţie de Terapie Intensivă. Soluţia, pentru noi, este doar vaccinarea. Nu cred că testarea este soluţia, adică creşterea numărului de teste, fiindcă testarea nu vindecă. Soluţia este vaccinarea şi oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru. Este mai uşor să previi, decât să tratezi. Vaccinurile au eradicat boli mortale."
Slovacia a cerut ajutor prin intermediul mecanismului de urgenţă al Uniunii Europene. Deşi autorităţile de la Bratislava au gestionat foarte bine răspândirea coronavirusului, noile cazuri provocate de mutaţia descoperită iniţial în Marea Britanice au făcut foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control.
Potrivit autorităţilor slovace în domeniul sănătăţii, Slovacia a înregistrat de la începutul pandemiei peste 300.000 de contaminări şi aproape 7.000 de decese cauzate de COVID-19. Ţara central-europeană are aproximativ 5,5 milioane de locuitori. Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), numărul de noi contaminări la 100.000 de locuitori este în Slovacia de 526 în ultimele 14 zile, mai mare de patru ori decât în Germania.
Cu 239,3 decese de COVID-19 la un milion de locuitori în ultimele 14 zile, Slovacia se află în prezent pe primul loc la acest capitol între ţările Europei.
1. Eliminarea protestelor!
(mesaj trimis de Andrei în data de 27.02.2021, 20:44)
Prin valuri de CoVid-19 și tulpini noi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.02.2021, 21:54)
incetati cu aberatiile
romanii nu au fost testati in masa ca slovacii
reamintesc ca procedura culegerii de secretii din nas presupune riscul spargerii / performarii unor membrane protectoare (fapt care s-a intamplat in masa cu slovacii, nu cu romanii).
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.02.2021, 21:54)
incetati cu aberatiile
romanii nu au fost testati in masa ca slovacii
reamintesc ca procedura culegerii de secretii din nas presupune riscul spargerii / performarii unor membrane protectoare (fapt care s-a intamplat in masa cu slovacii, nu cu romanii).
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.02.2021, 22:51)
scuze pentru dublare, nu stiu ce s-a intamplat, eu am postat o singura data.