DOCUMENTE PUBLICATE DE "BURSA" CU UN AN ÎN URMĂ Mass-media s-a trezit ieri să-l atace pe şeful ASF

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2015

Mirată peste poate că Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu răspunde acuzaţiilor că, în 2003 şi 2004 (pe atunci director executiv al ING Wholesale Banking România vechea denumire a băncii ING) a încălcat embargoul SUA asupra Iranului, realitatea TV exclama, ieri, că "Uite! A trecut o oră întreagă şi Mişu tace!"

Acuzaţiile se bazează pe un document al Trezoreriei SUA, care se găseşte pe site-ul acestei instituţii, care detaliază "afacerea Iran", prin care ING Bank România a derulat operaţiuni pentru clienţi iranieni, încălcând astfel embargoul impus de Statele Unite.

Exact acelaşi document, "BURSA" l-a publicat în facsimil şi cu comentarii cu un an şi jumătate în urmă (vezi ediţiile online din 2.04.2014 şi din 31.03.2014), un subiect care a constituit motiv al întrebărilor din Comisiile parlamentare, la data la care Mişu Negriţoiu a fost numit şeful ASF.

Atunci, Mişu Negriţoiu a negat, în faţa parlamentarilor, că a fost implicat în derularea, de către ING Bank România, a unor operaţiuni pentru clienţi iranieni, încălcând astfel embargoul impus de Statele Unite, şi a susţinut că acest lucru nu s-a întâmplat în mandatul său.

Domnia sa a declarat în cadrul audierilor pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF): "În România a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greşeala este a celui care a făcut acreditivul, că nu a întrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legătură".

Nu a fost clar la ce mandat sa referit domnia sa atunci.

Nu contestăm utilitatea lămuririlor suplimentare în acest subiect. Ceea ce ne şochează este cum "colegii" noştri aşază pe masă mâncare de la conservă şi susţin că e hrană proaspătă.

Termenul de garanţie pare însă nelimitat.

Actualizare Mişu Negritoiu: "Asocierea acestor fapte cu numele meu reprezintă simple presupuneri"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a trimis, aseară, poziţie oficială cu privire la presupusa implicare în încălcarea embargoului impus Iranului, prin care arată că asocierea acestor fapte cu numele domniei sale reprezintă simple presupuneri.

"Aceste operaţiuni, efectuate în 2003-2004, nu au fost niciodată coordonate de mine, în calitatea mea de atunci de Director General Adjunct, şi au făcut obiectul unor investigaţii interne la timpul respectiv, fără ca vreun document să menţioneze numele sau implicarea mea", spune preşedintele ASF. Domnia sa adaugă: "Publicarea în 2012 a înţelegerii Grupului ING cu Departamentul Justiţiei din SUA, în perioada când eu am fost CEO al băncii în România, este o pură coincidenţă, iar asocierea acestor fapte cu numele meu reprezintă simple presupuneri".

----------

Afacerea "Iran"

Conform acordului încheiat de ING Groep cu autorităţile americane, document disponibil pe pagina de Internet a Trezoreriei SUA, în noiembrie 2003, Banca Tejarat din Iran a emis un acreditiv în valoare de 1,55 milioane dolari, în numele Iran Air, pentru finanţarea achiziţiei unui motor de avion de la o companie din ţara noastră, specializată în activitatea de comerţ.

Acreditivul solicita existenţa unui certificat de origine care să indice că este motorul originar din SUA şi preciza că acesta urma să fie transportat la Teheran prin Germania, arată acordul.

În aceeaşi lună, compania românească a contactat ING România pentru transferarea acreditivului către "partenerul american", potrivit sursei citate.

Banca Tejarat a făcut, apoi, modificările necesare pentru ca acreditivul să fie transferabil, respectiv a eliminat toate referirile la Iran şi a ascuns originea bunurilor, precizează Trezoreria SUA.

În februarie 2004, ING România a transferat acreditivul către exportatorul american, mai arată sursa citată.

În luna martie a aceluiaşi an, o bancă americană a sesizat o discrepanţă în acreditiv şi a informat ING România că nu este autorizată să facă plata solicitată, după care a fost contactat biroul din Amsterdam al instituţiei de credit olandeze, pentru rezolvarea problemei, notează acordul. Banca americană a cerut dezvăluirea numelui băncii emitente, însă un angajat al ING Amsterdam l-a sfătuit pe un altul să nu facă acest lucru, potrivit Trezoreriei SUA.

După ce un angajat al ING România a transmis băncii americane că instituţia financiară emitentă este Banca Tejarat, aceasta a informat autorităţile din Statele Unite cu privire la tranzacţie.

Este adevărat că, în anii respectivi, Mişu Negriţoiu nu conducea ING Bank România, dar este greu de crezut că nu ştia ce fac oamenii din subordinea sa, mai ales într-o problemă "sensibilă" precum încălcarea unui embargou.

Potrivit unei ştiri Bloomberg, ING Groep NV s-a înţeles, în 2012, cu autorităţile americane să plătească 619 milioane dolari în urma unor acuzaţii, din partea SUA, de falsificare a înregistrărilor financiare pentru a ocoli sancţiuni impuse unor state, precum Cuba şi Iran.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. poate pt ca nu aveti suficienta expunere? articolul acesta va face rau

    1. Nu e clar ce vreti sa spuneti.

      Cui ii face rau articolul, lui Misu Negritoiu, ASF-ului, sau televiziunilor care, ieri, prezentau ca pe stirea anului faptul ca seful ASF este implicat in acest scandal?!?

      Ziarului Bursa se pare ca nu i-a facut rau acum un an si ceva. 

      Se pare ca BURSA nu are suficienta expunere la prosti.

      Ii face bine sau ii face rau? 

      MASS - MEDIA are din ce in ce maI mult UN ROL de manipulare a maselor si de diversiune ( este unul din dumnezeii falsi ai acestor timpuri caudate)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb