Dolarul a fost, în luna noiembrie, cel mai profitabil plasament de pe pieţele internaţionale, performanţa sa depăşind evoluţiile acţiunilor, obligaţiunilor şi materiilor prime.
Potrivit agenţiei Bloomberg, indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei americane faţă de un coş de şase valute aparţinând partenerilor comerciali majori ai SUA (printre care euro, yenul şi lira sterlină), a crescut cu 5,2% luna trecută, la Intercontinental Exchange, ajungând la 81,290 puncte în 30 noiembrie, de la 77,266 la finele lunii octombrie. Creşterea a fost cea mai importantă înregistrată de indice după luna mai, când a consemnat o ascensiune de 5,8 procente.
În acelaşi interval, indicele Thomson Reuters/Jefferies CRB, care măsoară evoluţia a 19 materii prime, a fost aproape nemodificat, iar indicele MSCI All Country World privind evoluţia acţiunilor a scăzut cu 2,2%. În noiembrie, obligaţiunile au pierdut 1,1% faţă de octombrie, potrivit indicelui Global Broad Market, calculat de "Bank of America Merrill Lynch".
Însă, de la începutul anului, indicele Dollar a avut un avans de 4,4%, în vreme ce obligaţiunile au consemnat o creştere de 5,3%, acţiunile - de 5,5%, iar preţurile materiilor prime - de 6,4%.
"Datele solide privind evoluţia economiei SUA au sprijinit dolarul", a declarat, citat de Bloomberg, Masataka Horii, administrator de fonduri la "Kokusai Global Sovereign Open". În opinia sa, economia SUA şi cea europeană se vor redresa anul viitor, iar dolarul şi euro vor deveni mai atractive.