Dolarul, în cea mai mare creştere săptămânală din ultimele cinci luni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2011

Scăderi importante pe piaţa metalelor preţioase

Dolarul a înregistrat, în perioada 3 - 7 ianuarie, pe pieţele internaţionale, cea mai mare creştere săptămânală din august 2010 până în prezent, raportat la valutele partenerilor comerciali majori ai SUA, ca urmare a publicării datelor privind expansiunea sectorului serviciilor americane în decembrie (cea mai mare din ultimii patru ani), respectiv crearea de locuri de muncă în aceeaşi lună (avans peste aşteptări).

Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase valute majore, printre care euro şi yenul, a crescut cu 2,7% la IntercontinentalExchange Inc., ajungând, vineri, la 81,129 puncte, de la 79,028 în 31 decembrie. Creşterea săptămânală este cea mai mare înregistrată după data de 13 august.

Raportat la moneda unică, dolarul a câştigat 3,6% săptămâna trecută, înregistrând, vineri, un curs de 1,2907 unităţi/euro. Totodată, dolarul s-a apreciat cu 2,5% faţă de moneda japoneză, consemnând un curs de 83,15 yeni.

Analiştii sunt de părere că dolarul este, în prezent, o monedă mai atractivă, în special raportat la euro, date fiind fundamentele economice americane.

Aprecierea dolarului a determinat, cum era de aşteptat, scăderea cererii de pe piaţa metalelor preţioase. Preţul aurului a scăzut la New York, înregistrând, în perioada 3-7 ianuarie, cel mai mare declin săptămânal din ultimele şase luni. Investitorii cred că redresarea economiei SUA va diminua cererea de metale preţioase.

Cotaţia aurului cu livrare în februarie a scăzut cu 2,80 dolari (0,2%) vineri, la Comex New York, ajungând la 1.368,90 dolari uncia. Preţul a pierdut 3,7 procente săptămâ­na trecută, acesta fiind cel mai important declin de după 2 iulie. În 2010, preţul metalului galben a câştigat 30%. Totodată, preţul argintului cu livrare în martie a coborât, vineri, cu 45,5 cenţi (1,6%), la 28,671 dolari/uncie, scăderea pe întreaga săptămână fiind de 7,3%. Anul trecut, preţul metalului preţios a urcat cu 84%.

Preţul platinei cu livrare în aprilie a crescut, vineri, cu 3,20 dolari (0,2%), la 1.738,30 dolari uncia, însă pe întrea­ga săptămână încheiată în 7 ianuarie a coborât cu 2,2%. În 2010, cotaţia metalului alb a urcat cu 21%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb