DOMINIQUE DE VILLEPIN: "Europa trebuie să rămână aproape de Rusia"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2016

"Europa trebuie să rămână aproape de Rusia"

România, pasarelă între Est şi Vest, între Occident şi Rusia

România a avut adesea o poziţie privilegiată de pasarelă între două forţe, iar această matrice culturală oferă posibilitatea de a juca un rol de liant între Est şi Vest, între Occident şi Rusia, în opinia domnului Dominique de Villepin, fost premier şi ministru al Afacerilor Externe al Franţei.

Dominique de Villepin a spus ieri, în cadrul unei întâlniri cu studenţii de la ASE: "Trebuie înţeles că în lumea de azi, o lume fărâmată, distrusă, legăturile au foarte mare valoare, la fel şi cei care au capacitatea să comunice cu diferite spirite şi caractere. Nu vorbim doar de bariera limbii, ci de bariera mentalităţilor, iar România poate să înţeleagă ceea ce se întâmplă la Est, în Rusia, dar şi în Vest (Franţa, Germania). Ţara voastră are această vocaţie, de a fi liantul dintre diferite culturi. Veţi vedea că în viaţa profesională este ca în viaţa internaţională: cu cât înţelegeţi lucrurile mai repede şi le traduceţi mai bine, cu atât căpătaţi o poziţie strategică şi putere de decizie. România are nevoie să dezvolte această poziţie strategică de pod între două lumi".

Potrivit fostului premier, România trebuie să se apropie de Rusia pentru că, geografic şi cultural, are atuurile pentru demarea unui dialog între Europa şi Rusia.

"Convingerea mea este că Europa trebuie să rămână aproape de Rusia şi că Europa trebuie să rezolve neînţelegerile apărute în ultimii ani pentru că avem nevoie de Rusia, aşa cum este nevoie de Europa în lume. Cred că este important să reîncepem un dialogul cu Rusia, putem reflecta la o nouă etapă a securităţii europene. Trebuie să lucrăm împreună asupra securităţii", a precizat Dominique de Villepin. Domnia sa consideră că Europa nu oferă sentimentul că avansează, ci, dimpotrivă, oferă sentimentul regresiei. În opinia domniei sale avem astăzi o Europă plină de probleme, unde se vorbeşte doar de asta şi este timpul ca acest continent să oferă mijloace care conduc la rezultate.

Principalele crize cu care se confruntă astăzi Europa - riscul unui Brexit, criza financiară din Grecia, criza refugiaţilor şi terorismul, trebuie privite în context, iar forţa nu reprezintă o soluţie, consideră fostul premier.

"Principala eroare pe care o comit astăzi europenii este să creadă că, prin intervenţia militară, - singura politică de securitate- am putea regla problemele terorismului internaţional şi ale islamismului radical.

Am convingerea că este nevoie de o strategie politică pentru a regla criza din Orientul Mijlociu, implicit în Siria. Pentru a eradica Statul Islamic trebuie să-i tăiem în primul rând susţinerea. Trebuie să fim conştienţi că este nevoie să susţinem statele de aici să se reorganizeze. Nu putem rezolva prin război o problemă politică", a mai afirmat de Villepin

În opinia fostului premier, o altă problemă este creşterea populismului, care există în multe ţări din Nord şi din Sud, de naturi diferite, dar care ameninţă echilibrul Europei.

Dominique de Villepin consideră că o soluţie a întăririi Uniunii Europene este crearea unei Europe energetice, unde să fie adunate toate resursele, la fel şi în domeniul inovaţiei, care poate oferi mijlocul de a deveni prima economie din acest sector, la fel şi în spaţiul universitar.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ramanem bucurosi

    Dupa cum spunea si francezul de mai sus, Romania poate sa inteleaga ce se intampla in est. A invatat din experienta proprie cu rusii din ultimii 200 de ani: invazii ruse si razboaie, infiltrari de agenti rusi si sabotaje, crime si violuri in masa si deportari in siberia urmate de implantari de rusofili. Si nu suntem singurii.

    Din nefericire, nici lumea "occidentala" nu ne prea agreaza.  

    Astfel, semnificatia cuvantului pod intre est si vest pare sa se rezume la un spatiu de trecere, peste care se poate calca la nevoie, daca vrei sa treci din vest spre est sau invers, cu vreun interes.

    Este bine sa nu uitam asta, poate ne va folosi candva.  

    1. Avem podul realizat deja; este podul de flori de peste Prut. Podul de piatra s-a daramat demult........ 

      Nu uita ca rusii te dispretuiesc pentru invazia pe care tu ai facut-o alaturi de nazisti. Hitleristule.

      Orice betiv rus ii este rusine amintindu-si de infrangerea rusinoasa a rusilor in Finlanda... Pe de alta parte,

      ia zi Stalinistule, poate iti aduci aminte cum au scapat rusnacii tai de la infrangere : 

      "La 16 martie 1944, organele informative militare româneşti de pe front, informau despre Ajutorul anglo-american pentru Rusia Sovietică, relatând că, Uniunea Sovietică primea în cantităţi mari mijloace auto, în special camioane, echipament şi hrană conservată. Potrivit datelor procurate, tot acest material furnizat Uniunii Sovietice, sosea prin Iran în oraşul Ordjonikidze (actualmente Vladikavkaz, capitala Osetiei de nord, Federaţia Rusă), unde exista „un fel de Centru de adunare şi de îndrumare a materialului spre front”, fiind direcţionat spre oraş pe două itinerare: 1. Calea de coastă – Mahacikala – Gudermes – Ordjonikidze; 2. Kirovobad (actualmente oraşul Gheangea, Azerbaigean) – Tiflis (actualmente Tbilisi, capitala Gruziei) – Calea militară gruzină – Ordjonikidze. 

      De asemenea, şi la Krasnodar prin Iran soseau avioane, camioane, echipament (mai ales bocanci şi mantale), conserve, etc. La graniţă, personalul sovietic prelua ajutorul anglo-american şi nu avea voie să discute nimic cu însoţitorii englezi sau americani, care erau consideraţi, neoficial, inamicii Statului sovietic, dar de ajutorul cărora era mare nevoie. 

      Unul din dezertorii sovietici cercetaţi de serviciile speciale româneşti, mărturisea că, în vara anului 1943, personal a văzut cum veneau din Iran, „zeci de mii de camioane” cu diverse materiale, iar un prizonier sovietic declara că, sprijinul anglo-american dat Uniunii Sovietice în acest război era considerabil; fără acest sprijin Armata sovietică nu ar fi putut întreprinde marea ofensivă de la Don la Nistru. Cu toate că era binevenit acest ajutor, în sânul populaţiei sovietice domnea îngrijorarea că, „după terminarea războiului, ruşii să nu devină robii şi muncitorii americanilor”. Se considera că, avioanele şi tancurile primite de la americani, vor fi plătite foarte scump, însă nu exista o altă soluţie: autorităţile sovietice au acceptat ajutorul anglo-american pentru a putea învinge în acest război. Existau destule resurse umane, în schimb resursele tehnico-materiale erau insuficiente. 

      Ion Pantazi, care a luptat în cadrul Armatei române în Crimeea şi Caucaz împotriva Armatei sovietice (fiul ministrului de Război în perioada 1942-1944), vorbind despre soldatul sovietic care era într-o „stare mizerabilă”, neavând „decât o pâine neagră-neagră, tare ca piatra, deci un fel de pesmet, cum nu mai văzuse nici un român până atunci şi o sticlă mare de vodcă”, menţiona că, din anul 1942, situaţia alimentară din Armata sovietică „a început să se amelioreze sensibil, pentru că americanii au ajutat enorm Armata Roşie, trimiţând multe mii de tone de alimente, de furnituri de tot felul şi, bineînţeles, echipament de război. Tehnica de luptă nu era marea problemă a ruşilor, căci ei produceau o tehnică bună, problema era a alimentelor. Or, aici americanii au avut un aport decisiv. Pot să spun – continua Ion Pantazi – în deplină cunoştinţă de cauză că, fără ajutorul masiv american, în 1942 Armata Roşie ar fi capitulat”. 

      Mai analfabetule, se scrie in felul urmator, in romaneste - nu cunosc limba rusa:

      - oricarui rus betiv 

      - stalinistule (nu este nume propriu) 

      - Unul dintre dezertorii 

       

      Va multumim pentru preluarea unor materiale de pe bloguri de gunoi patriotard si psihotic. Pline de greseli de exprimare in limba romana. 

       

      Despre starea Armatei Rosii la inceputul razboiului, nu exista critici mai atenti decat cei rusi. Rusii spun in studiile lor ca razboiul din Finlanda a aratat cat de prost pregatita era armata lor, dupa epurarea elementelor tariste albe din ea. Ba mai mult, tot ei spun ca pierderile in fata lui Hitler din primul an al operatiunii Barbarossa au dus la distrugerea totala a Armatei Rosii. Ceea ce inseamna ca au trebuit sa o refaca din mers in perioada ce a urmat pana la Stalingrad. 

       

      Ce a urmat dupa aceea reprezinta momentul de glorie al Rusiei si nimeni nu li-l poate lua. Tu, cate lucruri false ai in istoria proprie scrisa de propagandisti cu diploma de istoric? 

      Cate invazii ale Romaniei a facut Rusia? 

      Calcul: mii de tone de alimente.

      O mie de tone = 1 milion de kg de alimente. 

      O armata de un milion de oameni consuma o mie de tone intr-o saptamana. Cateva mii inseamna provizii pentru 1-2 luni. 

       

      Moara Pambac poate macina 700 tone/zi, o cantitate care încape într-un tren cu 14 vagoane. Deci americanii nu au trimis mai mult de 100 de vagoane. Ajutorul a fost bine-venit. Dar a fost minor. 

      Romania avea o productie de grau de peste 2 MILIOANE de tone de grau in 1940. Ce inseamna cateva mii de tone? Exact. APROAPE NIMIC.  

      Comentariul 2.4 a fost moderat absolut incorect de catre un incompetent.

      Bai moderatorule, daca nu te duce capul sa aprecieze ce este o injurie, sterge apoi si apelativul "Stalinistule" din mesajul 2.3. Daca nu, du-te si croseteaza pentru ca esti penibil. 

      sa apreciezi

      Un raport dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii prezintă topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitori. Pentru a realiza acest clasament, OMS a inclus în raport date provenind de la 194 de ţări, printre care se află şi România.

       

      1. Belarus 17.6 l 

      2. Republica Moldova 16.8 l 

      3. Lituania 15.4 l 

      4. Rusia 15.1 l 

      5. Romania 14.4 l 

      Daca ponderam alcoolul moldovenilor la consumul romanilor, ajungem la egalitate cu rusii. Deci, ciocul mic atunci cand un roman spune despre un rus ca este betiv. S-ar putea sa fie beat atunci cand zice asta. 

      "Europa trebuie să rămână aproape de Rusia" ... adica cat mai departe

      Ma Secatura stalinista , uite cum stau lucrurile :

      - dumneata, impreuna cu o intreaga "cloaca" (nu clica) de "carpe" pro-moscovite ati varsat excremente nestingherit peste Romanica fanariota timp de 70 ani ! 

      - ati parjolit la propriu aceasta tara cu imbecilitatile si stilul de viata sovietic, dar nu ati fost "b*e*l*i*t*i niciodata cum se cuvine pentru jupuirea Romaniei in slujba Moscovei ; 

      - Ati falsificat golaneste si perfid tot ce inseamna istoria Romaniei si v-ati pus in slujba Hahalerelor iliesciene, imediat dupa momentul decembrie 1989 ! 

      - Dumneata esti exact tipul de securist , exact ca Scarnavia paunescu , ce a fost scuipata in 22 decembrie '89 ! 

      - Dumneata faci parte din aceeasi hoarda de "putreziciuni" ce ati pus mana pa "ciolan" dupa lovilutia iliesciana si va statea in gat Punctul 8 de la Timisoara, cand de fapt trebuia sa primiti suturi prin coccisurile voastre de netrebnici ! 

      Inca mai ai tupeul, Secatura , sa mai dai diverse lectii, pentru ca peste trei milioane de romani si-au parasit tara dupa decembrie '89 , cand au vazut ce Gunoaie au preluat puterea ! 

      Exemple de patriotism adevarat vor ramane in istorie nenumaratele acte de DEMNITATE ale poporului polonez, ce v-a scuipa inca 1000 de ani Spurcaciunile in slujba rusnacilor nenorociti !

      Nu exista atatea ghene in Romania unde sa va azvarlim si fiecare roman are trebui sa poarte masti de gaz, dupa cat ati imputit tara cu aberatiile si netrebniciile securistilor si ale pesedimii, de la feseneul iliescian pana la mascariciul plagiator tonta, pupilul lui nastase , cel mai mare Bandit din istoria Romanicii fanariote !!! 

      Special am gresit ca sa repet : poporul polonez VA SCUIPA orice tradator si haimana in slujba imbecililor puterii de la rasarit !

      A iesit taranul la cosit pe net. Deschideti ferestrele sa se aeriseasca ca nu s-a spalat de o saptamana.

      Dacă cineva are răbdare să discute cu specimenul româno-psihotic pe teme atât de grele atunci trebuie lăudat.

       

      Din păcate, efortul este inutil. Individul are doar liceul terminat, stăpânește cu greu limba română corectă iar sursele lui de informare sunt revistele de maculatură precum România Mare sau echivalentele online. Se consideră "de dreapta" deși nu înțelege din asta decât că statul îi impune biruri buticului pe care l-a deschis în colț unde vinde țigări și parfumuri de contrabandă sau brânză bulgărească contrafăcută. Se consideră capitalist.. 

       

      El face multe greșeli. Una dintre ele este confuzia dintre Rusia și Iliescu. Acesta din urmă este un biet comunist român. Comunismul românesc a fost cel mai dur din Europa de Est. Și venirea la putere a comuniștilor în România nu a fost făcută cu arma la capul votantului român. Nu, nu. Plebea avea idei la fel de fixe precum anonimul de la 2.10 și a votat destul de hotărât comunismul. Furtul la vot a fost doar pentru imagine. S-ar fi descurcat și fără. 

       

      Are dreptate că România a fost pârjolită de comunistul român. Dar atenție. Era național-comunismul. Adică un amestec de comunism cu închidere față de exterior și propagandă națională. Nu de o țară străină. 

       

      Nu are dreptate să dea vina pe URSS. Aceasta a impus niște despăgubiri după WW2 foarte grele. Dar România merita. Dacă întrebi pe stradă: cele mai rele țări agresoare din WW2 ți se răspunde fără clipit: Germania Hitleristă și Ungaria Hortistă. Fals. România este pe locul doi pentru măcelul făcut în Europa de Est. Ungurii au fost mult mai limitați și mai cu două fețe. Germania și România sunt cele două țări cele mai grotești din WW2. De asta am plătit despăgubiri grele după război. După terminarea lor, țările CAER nu au fost exploatate de URSS în modul în care petrolul românesc mergea în Germania Nazistă în anii '40. Este doar propagandă comunistă română: URSS-ul ne-a chinuit. Este fals. 

       

      Dar are dreptate când spune de elita comunistă română și loviitura de stat din dec 89. Ce nu înțelege este că doar atât putea poporul român atunci - atât îl ducea capul. România nu a vrut libertate ci mâncare în dec 89. Alegerile din următorii anii au arătat că doar acela era nivelul poporului. Ce legătură are cu Rusia? Absolut niciuna. Dar își direcționează ura spre ea pentru că atât îl duce capul. 

      Rusofobia nu salvează România. Ci îngroapă într-o stare de retard și psihoză pe descreierați precum cel de la 2.10. 

    Asa cum a fost in trecut, cind plecam urechea ba la Poata, ba la curtea imparatilor de la Viena sau Buda, ba la comisarii de la Moscova si facindu-ne rau tot prin excesul de zel "alor nostrii compatrioti" marionete, tot asa si acum stam cu urechea "pina-n pamint" la ce spune "licuriciul de peste ocean", in loc sa "stam strimb si sa cugetam drept" la binele actual si de viitor al acestui popor, avind coloana vertebrala la locul ei si dreapta, lasind trecutul si istoria sa fie scrisa de catre istorici adevarati, ne manipulati politic sau cu parti-pris-uri denaturate. Europa, in comparatie cu continentul Nord American a avut parte de mult prea multe razboaie si framintari pentru ca acum, odata cu aparitia UE, sa nu incercam sa fie pace, cooperare si intelegere reciproc avantajoasa, pentru noi EUROPENII !

    1. Daca vrei europenism fara americanism s-ar putea sa ajungi, daca esti actor politic, precum Mateusz Piskorski. Acest polonez a fost arestat pentru 3 luni de catre autoritatile poloneze, pe baza unui rechizitoriu secret dar sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei si a Chinei.

      Spionii de astazi se ascund in vazul tuturor. Omul arestat era deschis anti-NATO, a vizitat Crimeea. Polonia este un caz patologic de suprimare a vocilor critice imperialismului american. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb