Premierul polonez Donald Tusk a recunoscut duminică că relaţiile dintre aliaţii europeni şi Statele Unite trec printr-un moment 'complicat' şi a spus că poziţia Washingtonului cu privire la Ucraina 'nu este la fel de clară' precum cea a Poloniei, informează EFE.
Înainte de a se deplasa la Londra ca să participe la un summit informal al liderilor europeni în capitala britanică pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi securitatea europeană, Tusk a subliniat importanţa alianţei dintre Polonia, Europa şi Statele Unite şi a descris situaţia ca fiind 'complicată'.
'Pentru că, deşi suntem de partea Ucrainei în interesul securităţii noastre naţionale, în acelaşi timp, noi, polonezii, suntem cu siguranţă în favoarea unei alianţe cât mai strânse între Polonia, Europa şi întregul Occident cu Statele Unite', a afirmat premierul polonez.
Tusk a recunoscut că poziţia actuală a Washingtonului cu privire la războiul din Ucraina 'nu este la fel de clară' ca cea a Poloniei, dar şi-a exprimat încrederea că Polonia va depăşi această dilemă datorită reputaţiei şi relaţiilor strânse cu aliaţii săi, în special cu Statele Unite.
Donald Tusk a subliniat că, 'în războiul dintre Ucraina şi Rusia, Polonia este de partea Ucrainei, fără niciun 'dar'' şi a adăugat că această poziţie nu este doar un răspuns la un imperativ de 'decenţă umană', ci este şi adânc înrădăcinată în 'interesul naţional polonez'.
Premierul polonez a subliniat potenţialul Europei ca jucător global, citând date de la Institutul Internaţional Britanic de Studii Strategice, despre care a apreciat că demonstrează avantajul Europei în ceea ce priveşte numărul de soldaţi profesionişti, avioane de luptă şi artilerie în comparaţie cu Statele Unite, China şi Rusia.
'Europa s-a trezit şi este un gigant', a spus Tusk.
Potrivit Reuters, Tusk a mai afirmat că Polonia sprijină propunerea premierului italian Giorgia Meloni de a organiza un summit SUA-Europa. Meloni a declarat vineri că Italia va propune partenerilor săi un summit imediat care să implice Statele Unite, naţiunile şi aliaţii europeni pentru a discuta despre cum să 'abordeze marile provocări de astăzi, începând cu Ucraina'.
La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda, care pleacă duminică în Statele Unite, unde va petrece o săptămână într-o vizită oficială, a subliniat într-o declaraţie la Varşovia necesitatea revenirii la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie care să garanteze securitatea Ucrainei.
'Volodimir Zelenski ar trebui să se întoarcă la masă, să stea liniştit, să-şi păstreze calmul, să negocieze o soluţie care să facă Ucraina sigură', a apreciat Duda.
El a reamintit, de asemenea, încercările eşuate de a pune capăt conflictului din Ucraina încă din 2014, referindu-se la acordurile de la Minsk drept un 'bla, bla, bla', care nu au reuşit să obţină rezultate, în special pentru Ucraina, şi care au culminat cu construcţia gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania.
Duda a conchis: 'Nu văd nicio altă putere în lume, în afară de Statele Unite, care să fie capabilă să oprească agresiunea rusă'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2025, 14:29)
Polonia e destul de pragmatica,
degeaba este numit Tusk de Ursula,
el stie ca economic dar mai ales militar,
fara ajutorul USA in continuare ,
degeaba au cheltuit enorm ptr. armata si siguranta lor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2025, 15:12)
Exact asa este, ai sesizat perfect.
Fara SUA toate schelălăielile escrocilor de tip Macron, englezul, Ursula, etc raman goale si penibile.
Tusk stie asta