Sesizarea Avocatului Poporului în ceea ce priveşte Legea 90/2001, care nu permite persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern, este "o speţă foarte complicată" şi, din acest motiv, nu a fost stabilit încă un termen de judecată, a declarat astăzi Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR).
Valer Dorneanu a afirmat, citat de News.ro: "E o speţă foarte complicată, pentru că are o încărcătură politică şi o presiune mediatică extraordinară, nu că conţinutul ei ar fi foarte complicat. Este şi aşa, dar este complicată mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni".
Preşedintele CCR a spus că a cerut puncte de vedere de la Senat, Camera Deputaţilor şi Guvern, pe care încă nu le-a primit. "După ce le vom primi şi după ce judecătorul raportor va redacta raportul, vă pot spune care e termenul (de judecată - n.r.)", a precizat el.
Dorneanu a mai spus că speţa este complicată şi prin prisma presiunilor opiniei publice, pe care el le simte că "se răsfrâng" inclusiv asupra sa, deoarece a semnat Legea 90/2001 în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Dorneanu a explicat: "Este complicată (speţa - n.r.) mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni, unele din ele răsfrângându-se şi asupra multora dintre judecători, inclusiv a mea, că am vina că aş fi semnat acea lege. Care lege a făcut parte din vreo o mie de legi pe care le-am semnat, obligat fiind ca preşedinte să semnez proiectele de legi care au fost adoptate".
Întrebat dacă faptul că legea care este acum supusă judecăţii Curţii Constituţionale, al cărei preşedinte este, poartă semnătura sa îl face incompatibil să se pronunţe în această speţă, Valer Dorneanu a negat. "Nu, nu există instituţia recuzării şi a incompatibilităţii la CCR", a precizat el.
Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului pe 5 ianuarie.
Demersul lui Victor Ciorbea a fost criticat dur de societatea civilă, care i-a cerut demisia din funcţia de Avocat al Poporului. Aproximativ 200 de oameni au protestat, aseară, în Piaţa Universităţii din Capitală, demonstranţii scandând "Jos Ciorbea!", "Avocatul hoţilor şi al mafioţilor!", "Demisia!".
Proteste similare au avut loc şi la Cluj-Napoca şi la Iaşi.
O petiţie online prin care se cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a fost iniţiată la sfârşitul săptămânii trecute. Petiţia, intitulată "Victor Ciorbea, eşti concediat", fusese semnată, până miercuri seară, de aproximativ 143.000 de persoane.
Victor Ciorbea a declarat că cei care în ultimele zile i-au cerut demisia sunt "bieţi oameni" care nu ştiu despre ce este vorba şi nu au avut nici răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care a formulat-o la Curtea Constituţională în cazul legii care împiedică persoane condamnate definitiv să facă parte din Guvern.
1. Simplu, nu complicat!
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2017, 16:32)
Nu-i complicata deloc domnule Dorneanu; trebuie doar sa aveti curaj si verticalitate.
Vedeti in ce mocirla se balacareste tara datorita la ce s-a intamplat/ la ce-au fost in stare cei in care poporul si-a pus speranta?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de didi în data de 12.01.2017, 16:48)
Intradevar....nu vad deloc complicata aceasta lege.
Simplu (e si normal) ca cei care au fost condambati sa nu faca parte din functii inalte de stat.
Pai in caz contrar ce facem..punem toti condamnatii la putere.
Apropo...am mai auzit aseara{ 11.01 ) la un post de TV ca defapt trebuiesc revizuite Codurile Penale ,Civile privind condamnarile si anume se referea ca daca o persoana este condamnat pentru o delapidare (furt} si daca persoana respectiva inapoiaza prejudiciul sa-l lase acasa.
Atunci e simplu pentru "toti cetateni", furam toti...iar daca ne "prind" dam inapoi ce-am furat si suntem liberi...,iar daca nu ne prind..ramanem cu foloasele...Nu ?? .asa da mai zic si eu democratie
Finalul Cata prostime exista la uni....
Corect este ai furat 3 mil.Euro...,dai bani inapoi si proportional cu valoarea furata sa primesti ani de pedeapsa.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de zaza în data de 12.01.2017, 17:00)
De acord...dar culmea este ca acest "individ" Corneanu ..cere parerea Senatului si Camerei Deputatilor !!!
Aceasta nu-i alceva decat culmea "insolentei" adresata noua cititorilor
D-le Dorneanu inafara de faptul ca ne vinzi "gogosi" ar fi bine sa citesti si cateva din conditiile ce s-au stipilat in Tratatul de Aderare la UE pe care la semnat Romania.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2017, 04:51)
In UE ,CRED CA DEJA AVEM O REPUTATIE PROASTA.ASTA MAI LIPSESTE SA PUNEM IN FUNCTII CHEIE IN STAT OAMENI ,CARE SUNT CONDAMNATI.TREZITI-VA LA REALITATE ROMANI.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2017, 16:34)
Bietului Ciorbea i-ar mai trebui niste dioptrii pentru a vedea si pricepe talcul legii atacate.