DORU LIONĂCHESCU: "Criza Hypo Alpe-Adria a dat peste cap percepţia investitorilor din toată Europa"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 martie 2015

"Criza Hypo Alpe-Adria a dat peste cap percepţia investitorilor din toată Europa"

BNR: "Subsidiarele băncilor austriece de la noi nu vor fi sub nicio formă afectate de situaţia sistemului bancar din Austria"

Cîţu: "Întrucât BNR nu este transparentă, mergem pe premiza «Crede şi nu cerceta»"

O mare parte din problemele sistemului bancar austriac îşi au precedentul în situaţia de la Hypo-Alpe-Adria, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care ne-a explicat: "Banca (n.r. Hypo-Alpe-Adria) a fost salvată din banii unor investitori, statul Carinthia (n.r. regiune austriacă) garantând sumele cu care a fost finanţată instituţia bancară. În mintea investitorilor afectaţi de bail-in era că statul federal austriac ar fi contra-garantat sumele în cauză, însă, la data plăţii, Carinthia nu a avut banii, iar statul federal a anunţat că el nu a contra-garantat «ajutorul». În acest context, percepţia investitorilor din toată Europa a fost dată peste cap. Percepţia negativă se extinde şi către restul băncilor austriece".

Domnul Lionăchescu apreciază că prezumţia potrivit căreia statul austriac va ajuta băncile de acolo este sub un mare semn de întrebare.

De altfel, în iune 2014, Moody's a retrogradat cu o treaptă ratingurile pentru datorii pe termen lung şi depozite a 11 bănci din Austria, inclusiv ale Erste Group şi Raiffeisen, anticipând un sprijin mai redus din partea statului în urma proiectului de salvare a Hypo Alpe-Adria.

Totodată, în luna iulie a anului trecut, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertiza că Austria ar trebui să revizuiască proiectul de lege prin care urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe-Adria, garantate de provincia Carinthia, deoarece o astfel de măsură ar putea ridica semne de întrebare şi asupra altor garanţii publice.

Doru Lionăchescu subliniază faptul că Raiffeisen Bank şi Erste Bank au expuneri mari pe Rusia şi Ucraina, unde situaţia este foarte delicată.

Chiar şi în aceste condiţii, efectul asupra subsidiarelor de la noi cu acţionariat austriac nu va fi imediat, conchide Doru Lionăchescu.

Subsidiarele băncilor austriece prezente în ţara noastră nu vor fi sub nicio formă afectate de situaţia sistemului bancar din Austria, ne-au spus reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

Aceştia ne-au precizat: "Atâta vreme cât băncile de la noi cu acţionariat austriac au solvabilitate bună şi noi nu avem nicio suspiciune cu privire la nivelul indicatorilor de performanţă raportaţi, dacă va fi nevoie BNR va semna o recomandare către Consiliul de Administraţie pentru acordarea unui credit, Banca Centrală îndeplinind rolul de împrumutător de ultimă instanţă. Toate băncile cu capital austriac îndeplinesc condiţiile în acest sens".

Patrick Rioual, analist la Fitch Ratings, a anunţat, zilele trecute, că ratingul Erste Group ar putea fi redus cu două trepte, la nivelul BBB+, în timp ce ratingul Raiffeisen Bank International poate scădea cu trei trepte, la BBB.

Erste Group Bank este cea mai mare bancă din Austria şi a treia ca mărime în Europa de Est. Raiffeisen Bank International este a doua ca mărime din regiune şi are cea mai mare expunere la Rusia şi Ucraina.

Ambele bănci sunt prezente pe piaţa noastră, prin subsidiarele lor - BCR şi Raiffeisen Bank.

Reprezentanţii BNR sunt de părere că astfel de declaraţii sperie investitorii, atât oamenii de afaceri din România, cât şi deponenţii respectivelor bănci putând să renunţe la investiţiile şi, respectiv plasamentele pe care le au pe piaţa noastră.

Patrick Rioual a mai spus că întărirea capitalului va fi cea mai mare provocare pentru băncile amintite, în următorii doi ani, precizând, potrivit Bloomberg: "Băncile austriece nu sunt slab capitalizate, dar au pierdut teren. Băncile din alte ţări au reuşit să îşi consolideze mai rapid capitalul, în ultimii câţiva ani".

Rioual a arătat că este posibil ca băncile din Austria să piardă ratingurile maxime atunci când Fitch Ratings va finaliza o analiză a sprijinului pe care instituţiile financiare îl pot aştepta din partea statului austriac în situaţii de criză.

Analistul a precizat că Fitch analizează sprijinul statelor pentru bănci în toate ţările europene, dar că nicăieri efectul nu va fi atât de important ca în Austria.

"În nicio altă ţară sistemul bancar nu depinde într-o astfel de măsură de sprijin din partea statului ca în Austria. Motivul este combinarea unui rating de ţară ridicat. Până recent, Austria a beneficiat de rating AAA şi de o strategie a marilor bănci de a se concentra pe estul Europei, ceea ce pune presiune pe ratingurile individuale", a conchis Rioual.

Analiştii: "Scenariul de bază pentru băncile cu acţionariat austriac - nu foarte diferit faţă de situaţia actuală"

Analistul economic Florin Cîţu subliniază că Fitch a confirmat ceea ce piaţa deja ştia despre băncile din Austria, menţionând: "Mai multe date decât ceea ce ne spune BNR nu avem, iar Banca Centrală nu este destul de transparentă. În aceste condiţii, mergem pe premiza «Crede şi nu cerceta»".

Economiştii opinează că scenariul de bază pentru băncile cu acţionariat austriac din ţara noastră nu va fi unul foarte diferit faţă de situaţia actuală.

Analistul economic Aurelian Dochia, administrator al BRD Groupe Societe Generale, ne-a declarat: "Acum, băncile locale sunt într-o situaţie bună şi nu vor avea nevoie de finanţare pe termen scurt. Întrucât în următorii circa doi ani nu se întrevede o activitate foarte mare pe segmentul creditării, nu va fi nevoie de finanţare din afară".

Domnia sa nu crede că se pune problema, acum, de retragerea depozitelor.

"Sunt convins că Banca Centrală Europeană şi Banca Austriei vor face tot ceea ce este necesar pentru a nu crea o situaţie de panică sau îngrijorare faţă de situaţia de acolo".

Economistul Dragoş Cabat susţine că, în condiţiile în care băncile mamă din Austria vor avea nevoie de mai multă capitalizare, va fi mai mare presiune pe subsidiarele de la noi, care nu trebuie să se aştepte la finanţare externă.

Potrivit datelor BNR, la finalul anului trecut, ponderea băncilor cu acţionarit austriac din ţara noastră reprezenta 33,9% din totatul acţionariatului străin şi 27,3% din întreg sistemul bancar din România.

Următoarele ponderi (21,8% şi, respectiv, 17,6%) aparţin băncilor greceşti, o altă categorie de instituţii bancare cu probleme.

Astfel, peste jumătate din sistemul nostru bancar aparţine Austriei şi Greciei - două ţări unde situaţia din sector este una precară.

Aceasta, în condiţiile în care sectorul nostru bancar înregistrează pierderi mult mai mari decât suma anunţată pentru 2014, de 1 miliard de euro, potrivit domnului Nicolae Cinteză, directorul direcţiei Supraveghere din cadrul BNR.

Domnia sa a afirmat, recent, că indicatorul de profitabilitate din sistemul bancar este o catastrofă (acesta cifrându-se la minus 1,2%, la finalul lui 2014).

Şeful Supravegherii de la Banca Naţională a anunţat că, după discuţiile pe care le-a avut cu auditorii, în luna februarie, a constatat că vor apărea provizioane masive suplimentare faţă de cele anunţate, la final de decembrie, care se vor solda chiar cu scăderea solvabilităţii pentru unele bănci (la sub 10% la una dintre ele, dar peste 8% - nivelul cerinţei minime).

În acelaşi timp, domnul Cinteză a anunţat că resursele de pe piaţa locală au înlocuit treptat resursele atrase de la băncile mamă.

Domnia sa a adăugat: "Dacă nu suntem suficient de atenţi la a evidenţia foarte corect neperformanţa, resursa locală (depozitele) ajunge să finanţeze neperformanţele din sistem nereflectate corespuzător. Închipuiţi-vă ce se poate întâmpla dacă banca rambursează resursele de la mamă şi neperformanţa este ţinută la nivel mic şi neprovizionat, iar apoi le apucă să-şi reflecte neperformanţa şi creşte rata NPL (n.r. creditele neperformante), deci apar provizioane, scade solvabilitatea şi apar cerinţe de capital. Astfel, există riscul ca acţionarul să spună că dacă nu merge creditarea, pierderile sunt mari şi trebuie să aducă sute de milioane de euro de acasă, nu mai vrea să investească în banca din România".

Băncile austriece s-au extins în Europa de Est, având cea mai mare prezenţă în fostul bloc comunist. Profiturile acestor bănci au crescut înainte de criză, dar, ulterior, Hypo Alpe-Adria-Bank International şi Volksbank au ajuns în pragul falimentului şi au primit ajutoare de stat de ordinul miliardelor de euro.

Evenimente importante din istoria Hypo Alpe-Adria-Bank

- Hypo Alpe-Adria-Bank a fost naţionalizată în 2009, pe fondul unei crize majore de lichiditate. Fondurile injectate direct pentru recapitalizare şi garanţiile guvernamentale acordate obligaţiunilor emise de instituţia financiară au fost acceptate, condiţionat, de Comisia Europeană.

- La sfârşitul anului 2012, Hypo Alpe-Adria avea active totale de 33,8 miliarde de euro, din care 24,4 miliarde erau creditele acordate clienţilor. Principalele surse de finanţare erau obligaţiunile emise (14,8 miliarde de euro), depozitele clienţilor (8,4 miliarde) şi credite obţinute de la alte instituţii financiare (5,25 miliarde de euro).

- Ajutorul iniţial acordat băncii a fost de trei miliarde euro, iar planul de restructurare supervizat de Comisia Europeană prevedea vânzarea masivă a activelor. Ulterior, ajutorul a fost prevăzut la aproape 5 miliarde euro, până în 2017.

- În martie 2013, Comisia Europeană a anunţat autorităţile austriece că planul de restructurare a Hypo Alpe-Adria nu este suficient pentru justificarea menţinerii ajutorului de stat.

- Guvernul austriac a încercat să rezolve situaţia Hypo Alpe-Adria prin intermediul unei "bănci rele", la capitalizarea căreia au fost invitate să participe Erste Bank şi Unicredit Bank Austria, conform presei străine, însă cele două bănci au refuzat, susţinând că nu cedează presiunii politicienilor.

- În iulie 2013, directorul executiv al Hypo Alpe-Adria-Bank, Gottwald Kranebitter, a demisionat, după ce banca naţionalizată a avertizat că va suferi pierderi din cauza concesiilor propuse de autorităţi ca să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru ajutorul de stat.

- În vara lui 2013, publicaţia Der Standard informa că a obţinut rezultatele testelor de stres ale Băncii Austriei, care arătau un necesar de recapitalizare de circa 17 miliarde euro pentru Hypo Alpe-Adria în cazul unui scenariu pesimist şi de 6,2 miliarde în cazul scenariului optimist. Banca centrală a negat existenţa raportului.

- În februarie 2014, Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale austriece, afirma că Austria nu ar trebui să-i ceară grupului bancar Hypo Alpe-Adria să ia parte la o ştergere a datoriei. Nowotny a condus grupul operativ înfiinţat pentru consilierea Guvernului pe tema închiderii băncii. "Cred că modul în care ar trebui să reacţioneze un stat ar trebui să fie mai asemănător cu cel din Germania sau Olanda, nu cum s-a procedat în Grecia şi în Cipru", a declarat Nowotny, făcând referire la "bail-in".

Guvernatorul Băncii Naţionale din Austria a preferat constituirea unei "bănci de rebuturi", care să absoarbă activele toxice provenite de la Hypo Alpe-Adria. Nowotny a estimat că închiderea grupului bancar va costa Austria circa 4 miliarde de euro, pe lângă cele 4,8 miliarde de euro deja acordate sub formă de garanţii şi ajutor de stat.

- În martie 2014, Hypo Alpe-Adria a solicitat Guvernului de la Viena să îi injecteze de urgenţă fonduri de 1,43 miliarde euro, pentru acoperirea necesarului de capital până în septembrie, noile solicitări ducând la circa 6,2 miliarde euro - totalul ajutoarelor pe care banca le-a cerut sau le-a primit de la izbucnirea crizei financiare.

- În iunie 2014, guvernul austriac a adoptat un proiect de lege ce prevede ştergerea a 890 milioane de euro din datoria subordonată a Hypo Alpe-Adria, încercând să dea asigurări că investitorii şi plătitorii de taxe vor duce povara închiderii băncii austriece.

Preşedintele Asociaţiei bancherilor austrieci, Willibald Cernko, afirma, anul trecut, că decizia Austriei de a obliga investitorii în obligaţiunile băncii Hypo Alpe-Adria să suporte pierderi ar putea să crească costurile cu împrumuturile pentru băncile austriece cu până la 1,5 miliarde de euro pe an.

- În iulie 2014, legea care impunea pierderi deţinătorilor de obligaţiuni garantate de stat emise de Hypo Alpe-Adria a fost aprobată de Parlamentul din Viena.

- Banca Mondială a avertizat că planul Austriei de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo Alpe ar urma să coste această instituţie aproximativ 150 de milioane de euro.

În 2014, banca deţinea credite şi investiţii neperformante de aproape 13 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnule Lionachescu,

    Erste Bank nu Are expunere pe Ucraina, deoarece si-a vandut participatia la un anumit interval de timp fara de momentul deciziei unui proces in Care se mentionau si drepturile omului. Atunci domnul comandant inca nu era etichetat de pussy ca nu ar fi EXACT.:-) 

    1. VIRGILICA, trebuie sa recunosti ca , in speta, Treichalut a fost cu un pas inaintea evenimentelor. 

      mai ales ca esti rabdator, ar fi trebuit sa citesti jurnaliili ucrainiene si ai fi inteles ca pe acolo oamenii au auzit de drepturile lor... human rights cum spun francezii. Asa ca prietenul Andreas nu a facut nimic spectaculos :-)

    BNR: "Subsidiarele băncilor austriece de la noi nu vor fi sub nicio formă afectate de situaţia sistemului bancar din Austria"  

    Replica: Nu pe dracu, de la inceputul crizei ne puneti aceeasi placa_ pe noi nu ne afecteaza/ criza la noi? / subsidiarele din Romania nu vor fi afectate, bla...bla...,bla.....; va spun sigur: sunt foarte afectate ca nu mai incaseaza ca inainte.

    De exemplu; bazat pe rezultatele BCR care la un moment dat umplea sacii "micutei" ERSTE cu un sediu minuscule fata de inpunatoarea cladire din Pta ELISABETA (prietenii stiu care) si-au propus un sediu nou; o megalomania a vremurilor noastre. Sunt curios daca l-au si realizat. Astept bunavointa domnului Bestea, care sunt sigur ca a fost invitat la inaugurare, daca a existat asa ceva. 

    1. era exact in ziua in care Reuters spunea ca BCR va fi scos de pe Bursa. Ne-am amuzat copios, eu spunand ca este cel mai bun director de banca virtual si dansul zicand ca sunt cel mai consecvent maidanez virtual. :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb